9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleLucescu: Serie A este pentru președinți, iar Serie B pentru antrenori. Unde...

Lucescu: Serie A este pentru președinți, iar Serie B pentru antrenori. Unde a învățat “meserie”

Mircea Lucescu, tehnicianul echipei Șahtior Donețk, a spus că pentru el perioada petrecută în fotbalul italian i-a fost de mare ajutor în cariera de antrenor. Românul a spus că Serie B este un campionat foarte puternic.

Lucescu a afirmat că a fost autodidact în meseria de antrenor şi că i-a fost foarte greu să aibă modele de tehnicieni în cariera sa, deoarece a activat într-o ţară comunistă, fără deschidere către occident.

"Totul a devenit mai uşor pentru mine în 1990, când am putut ieşi din ţară. Cel mai mult am fost influenţat de eşalonul secund al campionatului italian. Divizia a doua este o competiţie extrem de puternică, făcută pentru antrenorii puternici. Prima ligă este pentru preşedinţii de club, unde cei mai puternici conducători câştigă. Dar Serie B este o competiţie bine echilibrată, unde echipele cu cele mai bune tactici câştigă. Aceasta a fost o lecţie foarte utilă pentru cariera mea", a spus Lucescu, conform Mediafax.

Întrebat care au fost antrenorii care i-au influenţat cel mai mult cariera, Lucescu a răspuns: "Am crescut într-o ţară socialistă. Cariera mi-am construit-o ca jucător şi antrenor în România. În acea perioadă era aproape imposibil să călătoreşti în afara ţării. Televiziunea de stat nu ne arăta ce se întâmpla în Europa de Vest. Aşa că am fost un autodidact. Am fost inspirat de antrenorii români din acea perioadă, dar nici ei nu erau lăsaţi să participe la programe în străinătate".

Tehnicianul român a afirmat că doar şase-şapte antrenori pregătesc cele mai puternice cluburi din lume, precizând că este normal să fie aşa. El spune că îi apreciază pe Josep Guardiola, Sven-Goran Eriksson, Arsene Wenger, Carlo Ancelotti şi îl admiră pe Jose Mourinho pentru modul în care ştie să obţină rezultate bune.

"Aveam toată admiraţia pentru antrenorii internaţionali, însă nu îi văzusem niciodată lucrând, antrenând sau să îi cunosc. Lucrurile s-au schimbat complet în anii 90. Dar până atunci eram deja un antrenor cunoscut, pentru că aveam victorii împotriva campioanei mondiale Italia în preliminariile Euro-84. Aveam 36 de ani. Acum îi apreciez pe Guardiola, Eriksson, Arsene Wenger, Ancelotti. De asemenea, îl admir pe Mourinho, pentru modul în care ştie să obţină rezultate bune. Sunt şase sau şapte antrenori care se înlocuiesc succesiv la cele mai importante cluburi europene. Toţi merită să evolueze la cel mai înalt nivel", a explicat Lucescu.

Mircea Lucescu susţine că se aştepta ca antrenorul echipei Atletico Madrid, Diego Simeone, să obţină performanţe, precizând că l-a pregătit în două perioade, la Pisa şi Internazionale Milano, când argentinianul era jucător. "Sunt foarte fericit să văd ce succes are Simeone, care a fost elevul meu la Pisa. El a venit la Pisa la 18 sau 19 ani, a crescut cu mine, iar mai târziu ne-am reîntâlnit la Internazionale Milano. Ştiam că va deveni un manager foarte prolific în fotbalul european. Cum să nu fi putut face aşa, având în vedere caracterul şi pasiunea pentru fotbal?", a conchis Lucescu.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă