Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării se arată îngrijorat de efectele pe care versurile imnului le-ar putea avea la meciul dintre România şi Ungaria, din preliminariile Euro 2016.
"Cunosc problema imnului echipei naţionale, dar nu am discutat-o în colegiul director al consiliului. Am ştiinţă de acest imn şi de acel vers «ori învingem ori murim». Eu cred că trebuie să fie mai atenţi cei de la Federaţia Română de Fotbal cu astfel de imnuri. Nu cred nici faptul că «pe ei, pe ei pe mama lor» reprezintă Federaţia Română de Fotbal. Vă daţi seama că va fi lansat şi la meciul România – Ungaria, unde nu va mai fi nevoie de niciun imn, e suficient să arunci un chibrit. Este explozivă treaba. Dar în contextul acesta electoral îmi exprim întreaga îngrijorare. Trecem printr-o perioadă destul de dificilă. În campania electorală, orice subiect se speculează. Nu cred că e cea mai bună idee să lansăm un astfel de imn, cu un astfel de conţinut. Suntem la două săptămâni de meci şi spiritele mi se par destul de inflamate. Nu este un imn tocmai inteligent, să spun aşa", a declarat preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit Mediafax.
Oficialul CNCD a afirmat că în cazul în care unul dintre membrii colegiului director al instituţiei se va autosesiza, situaţia va fi analizată în cadrul unei şedinţe: "Nu am primit nicio sesizare, dar dacă vom primi o vom analiza în cadrul colegiului. Sau dacă unul dintre membrii colegiului director se va autosesiza o vom analiza".
Asztalos a declarat că pentru a fi evitate eventuale conflicte ar fi preferat ca fanii maghiari să nu efectueze deplasarea la Bucureşti, pentru partida România – Ungaria, din cadrul preliminariilor CE 2016. "Nu ştiu dacă ştiţi, dar jucătorii Ungariei au decis să suporte cheltuielile de deplasare ale suporterilor la Bucureşti. Asta în urma eşecului din partida cu Irlanda de Nord. Eu îmi exprim îngrijorarea vizavi de acest eveniment sportiv de pe 11 octombrie. Sincer aş fi preferat să nu se deplaseze niciun suporter maghiar la Bucureşti pentru a evita orice scandal, aşa cum am avut ultima oară. Care a fost amplificat artificial în special de unii reprezentanţi mass-media, pentru că Jandarmeria şi Poliţia şi-au făcut foarte bine treaba. Eu i-am văzut pe ultraşii maghiari data trecută, dar şi pe ai noştri şi norocul a fost că au intervenit forţele de ordine. Nu avem nevoie de huliganisme pe un fond destul de încărcat de emoţie", a mai spus preşedintele CNCD.
Federaţia Română de Fotbal a lansat, azi, imnul oficial al echipei naţionale, compus de trupa rock Iris, ce conţine versuri controversate -"Ori murim, ori câştigăm" şi "Hai pe ei, pe mama lor" – ultimul fiind introdus în text la solicitarea reprezentanţilor suporterilor.
"Ale, ale, ale, ale, ale / Hai pe ei, pe mama lor / Ale, ale, ale, Hai România / Astăzi vrem victorie / Ale, ale, ale, Hai România, / Ori murim, ori câştigăm", sunt versurile ultimului refren al imnului compus de membrii trupei Iris, la solicitarea FRF.
Referitor la ultimul vers "ori murim, ori câştigăm" şi la o posibilă legătură cu unul din sloganurile liderului fascist italian Benito Mussolini, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu a spus că noul imn al naţionalei nu are nicio conotaţie politică: "Vă asigur că nu are nicio conotaţie politică sau discriminatorie şi nici Federaţia Română de Fotbal şi nici formaţia Iris nu s-ar fi gândit la aşa ceva. Pot să remarc că am văzut persoane care încearcă să ducă în derizoriu acest proiect, încercând să facă o similitudine între acest mesaj de forţă şi nu ştiu ce mesaj al unui lider fascist. Dacă e să ne uităm la nuanţa întregului mesaj al imnului, o să vedem că acelaşi mesaj se găseşe în imnul naţional «Deşteaptă-te române!». Există întotdeauna câţiva semidocţi de serviciu aflaţi într-o vânătoare de vrăjitoare imaginară".
Solistul trupei Iris, Rafael, a afirmat că versul "Hai pe ei, pe mama lor" a fost introdus ulterior în textul imnului, la insistenţa reprezentanţilor suporterilor. "Acolo este pasajul suporterilor, au insistat şi s-au luptat să existe pasajul acesta. Noi din respect pentru ei l-am adăugat. Am avut câteva discuţii cu suporterii, dar şi cu legende ale fotbalului care ne-au mai dat câteva sugestii. Reprezentanţii suporterilor şi-au dorit să fie ceva care să-i reprezinte, ceva puţin ieşit din peisaj. Nu e o aluzie la lucruri negative, pur şi simplu înseamnă că şi pe adversari şi pe mamele lor. Pe tot neamul lor. Trebuie să-i convingem că noi vom câştiga. Este cadoul meu de bun venit în trupa Iris, le mulţumesc colegilor că m-au ajutat să îndeplinesc acest vis al meu, de a cânta imnul echipei naţionale de fotbal a României. Sperăm ca până la meciul cu Ungaria să-l înveţe toţi suporterii. Rockul a fost şi va deveni o muzică a maselor şi vrem să mulţumim federaţiei pentru acest suport. Muzica rock va redeveni ceea ce a fost", a declarat Rafael, care a precizat că suporterii nu au mai avut şi alte solicitări.
Unul dintre fondatorii trupei Iris, Nelu Dumitrescu, a afirmat că scandarea respectivă a intrat deja în vocabularul suporterilor: "Şi la americani au fost probleme în anii '70, când au început să apară în filme înjurături. Nu ai ce face. Şi în muzica actuală, rapperii folosesc înjurături. Nu ai cum, auzi la televizor când ei strigă «Hai pe ei, pe mama lor». Oamenii s-au obişnuit, face parte din vocabularul unui suporter. Dar nu poţi să vii cu steguleţul şi hai să fii civilizat".
România va întâlni naţionala Ungariei, la 11 octombrie, pe Arena Naţională, într-o partidă din cadrul Grupei F de calificare la Campionatul European din 2016.