-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăLifestyleAu fost "Blind" cu toții! Cum va arăta Europeanul fără Portocala Mecanică

Au fost „Blind” cu toții! Cum va arăta Europeanul fără Portocala Mecanică

Ratarea turneului final din Franța de anul viitor este o pierdere nu doar pentru fotbalul olandez ci și pentru cel european. Campionatul European 2016 se va desfășura, pentru prima dată după 32 de ani, fără naționala Olandei, care a făcut o companie catastrofală în preliminarii.

Schimbarea slecționerilor în plină campanie s-a dovedit de multe ori a fi păguboasă, iar exemplul Olandei este cât se poate de grăitor. Guus Hiddink adunase în primele 6 etape 10 puncte, însă el și-a anunțat demisia în vara acestui an. Înlocuitorul său Danny Blind, tatăl internaționalului olandez Daley Blind, care a preluat cârma naționalei la 1 august, a avut un parcurs chiar mai slab, adunând doar 3 puncte în ultimele 4 etape. Dezastrul a fost unul total, iar cumulat cu evoluția din ce în ce mai slabă a echipelor olandeze în cupele europene ar putea arăta o perioadă de eclipsă în fotbalul acestei țări.

Citește și Olanda ratează Europeanul după 30 de ani! Vezi reacția selecționerului olandez

Olanda nu a putut fi salvată nici măcar de eforturile depuse de fotbaliști cu mare experiență, precum Van Persie, Huntelaar sau Sneijder, odinioară spaima României. Astfel, la doar un an după ce producea marele șoc al Mondialului din Brazilia (5-1 cu Spania în prima etapă), turneul la care mergea până în semifinale, Olanda a încheiat, destul de tragic, parcursul unei alte generații de aur, cea a lui Robben și Van Persie. Este puțin probabil ca cei doi să mai prindă vreun turneu final.

Tranziția spre o nouă generație ar putea fi însă de lungă durată pentru fotbalul olandez, timp în care vecinii lor belgieni vor continua să fie o forță în regiune.

Europeanul fără Olanda 

Strigătul de lebădă al Olandei din aceste preliminarii a venit după ce batavii au fost printre cele mai puternice echipe ale Europei la cele șapte ediții ale CE dintre 1988-2012. La un singur turneu, dintre acestea, nu au reușit să treacă de grupe, cel din 2012, în schimb având rezultate remarcabile la cele precedente: campioană – 1988, locul 3 – 1992, sfertfinalistă – 1996, locul 3 – 2000, locul 3 – 2004, sfertfinalistă – 2008.

Naționala „fotbalului total”, după cum a rămas cunoscută multă vreme pentru stilul de joc în care întreaga echipă contribuia atât la faza ofensivă, cât și la cea defensivă, a continuat să arate un fotbal spectaculos inclusiv la ultimele turnee, precum CM 2014. 

Citește și Turcia i-a „smuls” Ungariei biletul la Euro 2016. Vezi echipele calificate, cine merge la baraj și cine e OUT!

Reprezentativele Germaniei, Angliei, Portugaliei, Belgiei şi Spaniei vor fi cele de la care se așteaptă spectacol pe stadioanele turneului final, acestea urmând să fie capi de serie la tragerea la sorți a gurpelor. De asemenea gazda, Franța, va fi tot în această urnă.

 Cu Olanda out, dar și naționale ale Germaniei și Spaniei, slăbite, Anglia se prefigurează a fi principala favorită a turneului, având în vedere fotbalul arătat în ultimii doi ani. Anglia este totodată una dintre puținele echipe care au terminat preliminariile Europeanului cu număr maxim de victorii, 10, respectiv 30 de puncte. Britanicii au marcat 31 de goluri și au primit doar 3, având una dintre cele mai bune defensive, alături de echipe precum cea a României (2 goluri primite).

Europeanul din Franța ar putea fi unul al surprizelor și nu este exclus ca alte echipe dintre capii de serie să fie eliminate înainte de sferturi. Spania, o echipă care pare să mai trăiască doar din fotbalul pragmatic pe care îl practică, oferind spectacol tot mai puțin, este una dintre eventualele ținte ale echipelor în curs de afirmare. 

Printre echipele care au multe de oferit la turneul final, deși nu se numără printre favorite, se numără Polonia și Cehia, care au obținut rezultate impresionante în preliminarii. Slovacia și Ucraina sunt de asemenea două echipe cu un fotbal în creștere, care au reușit să surprindă în ultima perioadă. Ultimele două au evoluat în aceeași grupă C, ucrainenii terminând pe locul al treilea și urmând să treacă mai întâi prin emoțiile barajului.

Aportul României la spectacolul pe care îl va avea de oferit turneul din Franța ar putea fi unul consistent, în cazul în care toate eforturile federației se vor concentra asupra actualei echipe. FRF ar putea învăța din exemplul olandez, astfel încât să asigure o continuitate a proiectului început în aceste preliminarii, la care contribuția lui Anghel Iordănescu a fost una decisivă.

Lupta la Euro 2016 va putea fi însă conturată mai bine abia după ce vor fi trase la sorți grupele, după data de 12 decembrie.

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă