Campionatul Mondial și-a consumat prima rundă de meciuri, care a adus numeroase faze controversate, gestionate mai mult sau mai puțin inspirat de către arbitri. Ca specialist în domeniu, Crăciunescu merge mai mult pe a doua variantă, fiind dezamăgit de felul în care dreptatea se împarte la turneul final din Rusia. Deși ar trebui să fie o ediție mai puțin controversată datorită introducerii sistemului VAR, „plasa de siguranță a arbitrilor”, cum a fost numit, lucrurile nu sunt foarte clare. De ce? Este o întrebare la care încearcă să facă puțină lumină un fost mare arbitru român.
RL: Domnule Crăciunescu, cum vi se pare arbitrajul de până acum la această ediție a Campionatului Mondial?
Ion Crăciunescu: Mediocru. S-au făcut greșeli și unele chiar decisive. În favoarea Elveției, de exemplu, s-a greșit în calificări și văd că se continuă și la Campionatul Mondial. Ați văzut doar ce gol a primit Brazilia! (Steven Zuber îl împinge clar în careu pe Miranda înainte de a trimite cu capul mingea în poartă – n.r.). Pe urmă, probabil că Harry Kane trecea pe primul loc în clasamentul golgheterilor, pentru că a marcat două goluri și poate mai dădea două din penalty (Kane este ținut de două ori în careu, dar nu primește nimic – n.r.).
Interesant este că nu s-a solicitat intervenția VAR, deși reluările arătau clar că este un tip de infracțiune care merită revizuită…
Problema VAR a fost întotdeauna asta: cine ia deciziile de a se uita la VAR. Că dacă lăsăm decizia doar pe mâna arbitrului de centru, atunci nu este în regulă, atâta vreme cât se dau astfel de rateuri. Dacă s-a implementat tehnologia asta și nu facem uz de ea, înseamnă că e o problemă.
Dumneavoastră cum vedeți această problemă a VAR-ului?
Domnule, dacă cineva dintre cei șapte arbitri care analizează fazele vede că este o problemă clară, atunci trebuie să avertizeze arbitrul: domnule, vezi că ai penalty, cartonaș roșu, gol valabil sau gol înscris neregulamentar. Astea sunt fazele clare.
Bun, și de ce, de exemplu, nu s-a semnalizat nimic la Kane?
Pentru că acum nu se semnalizează decât dacă cere arbitrul.
Deci, degeaba ai VAR dacă nu ai un arbitru competent…
Păi tot pe mâna arbitrului rămâne, pentru că pe VAR nu poți să-l computerizezi și să-ți spună a fost penalty sau n-a fost. Singurul progres real sunt ceasurile acelea pe care le au arbitri și care îi atenționează dacă mingea a trecut sau nu linia porții datorită cipului care este introdus în minge. Restul, cu VAR, sunt departe; departe, atâta vreme cât nu ne folosim de el. Și când ne folosim, vor apărea discuții.
La ce anume vă referiți?
Păi unii vor zice domnule, dar ălora le-ai analizat faza aia, dar știi că am mai avut și eu o fază controversată. Mie de ce nu mi-ai analizat-o? Veți vedea ce probleme vor fi, nu este simplă treaba.
Pe de altă parte, unii susțin că fotbalul trebuie lăsat așa, cu greșelile inerente care apar. Ce părere aveți?
Eu am fost singurul conservator din toată lumea. Eu am zis că și discuțiile despre arbitraj, și greșelile fac parte din jocul de fotbal. Și astfel de lucruri sunt condimente ale fotbalului. Acum trebuie să oprim jocul, dar de câte ori o facem? Și la cine ne uităm? Ne uităm la toți sau doar la unii? Tot nu putem să stabilim o echitate. Plus că sunt costuri foarte mari. Oricum, fotbalul tinde să devină din cel mai simplu joc, unul foarte complicat. Pe mine mă depășesc multe.
La ce vă referiți?
Dacă vă dau un regulament să citiți acum, sunt chestii incredibile acolo. Spre exemplu, au spus că dacă un jucător își faultează un coechipier în careu, se dă penalty. Nu mi-a venit să cred. Am citit și în engleză, că am crezut că au tradus ăștia prost. Și alte lucruri care creează o nebuloasă totală. Pe mine m-au ridiculizat mulți pe aici că sunt învechit. Eu nu sunt învechit. Ei nu înțeleg că lucrurile acestea vor crea probleme foarte mari.
Revenind la VAR, că este subiectul arzător. Este sau nu o soluție?
Întotdeauna când faci ceva trebuie să te gândești cât costă și dacă poți s-o aplici peste tot. Sau o aplici așa din loc în loc. Plus că, repet, ne costă o căruță de bani și avem și timpi morți mai mulți. Și așa într-un meci de fotbal se spune că se joacă maximum 58 de minute efectiv. Dacă ne mai ducem și la VAR din cinci în cinci minute…
Cine este Ion Crăciunescu
Născut la Craiova, pe 27 septembrie 1950, Ion Crăciunescu a fost arbitru internațional de fotbal și președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor. A arbitrat peste 200 de meciuri în prima divizie din România și peste 80 de partide internaționale. La loc de cinste se află meciul Ligii Campionilor dintre Ajax și AC Milan, din 1995, câștigat de formația olandeză cu 1-0. De asemenea, a arbitrat finala Campionatului European de tineret, din 1988, și finala Campionatului European de juniori, din 1992. În ciuda palmaresului său impresionant, nu a participat la niciun Campionat Mondial. S-a retras din arbitraj în anul 1996.