Un tânăr originar din Mexic este implicat la Cluj în proiecte spectaculoase de regenerare urbană și de dezvoltare comunitară. Ultimul dintre ele privește revitalizarea zonei din jurul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Tânărul mexican își face un masterat la această facultate.
Printre alte activităţi, studenții de la Babeș-Bolyai vând limonadă și prăjituri pentru a strânge banii necesari restaurării unor bănci vechi. Acestea au fost amplasate în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu“ și nu au mai fost folosite de când parcul a fost reamenajat cu ajutorul fondurilor europene. Luis Alvarez a descoperit băncile și a cerut acordul conducerii universității să le restaureze cu bani strânși de studenți și apoi să le amplaseze în fața sediului facultății unde învață. Băncile ar urma să facă această zonă mai prietenoasă, atât pentru studenți, cât și pentru vecini.
Din Ciudad în Transilvania
Luis Alvarez s-a născut în Ciu-dad de Mexico, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în zona de nord a țării sale, în regiunea Monterey. Acolo și-a cunoscut soția, originară din Cluj. Cristina Viehmann este fiica regretatului savant Iosif Viehmann, unul dintre cei mai cunoscuți speologi români din ultimul secol, care a fost, totodată, ultimul asistent al prințului Emil Racoviță, întemeietorul științei numite biospeologie. În urmă cu doi ani și jumătate, Luis Alvarez a decis să vină în România împreună cu soția sa.
„A fost o poveste de dragoste. Sunt căsătorit cu o româncă, născută aici. Am venit aici pentru a petrece ceva timp cu familia sa. Pentru că știam că vom locui aici o perioadă îndelungată, soția mea s-a gândit ce aș putea face și a găsit acest program de master pentru mine, referitor la Dezvoltare Comunitară și Planificare Urbană. Eu am fost implicat în proiecte de dezvoltare comunitară din 2007, acasă, în Mexic. Ca formație, sunt inginer mecanic, dar am început să fac astfel de activități împreună cu vecinii mei din Mexic, unde am descoperit multă pasiune în a face aceste lucruri. M-am implicat într-o organizație neguvernamentală, «Hola, Vecino!» (Salut, vecine!). Am avut doar experiențe stradale, nu am avut o abordare profesionistă sau academică. Acum, am parte și de astfel de abordări și știu că pot face o mulțime de lucruri. De aceea studiez la această facultate, pentru a profesionaliza activitatea mea din domeniul dezvoltării comunitare”, a declarat tânărul mexican.
Vrea să rămână în România
Între timp, Luis Alvarez s-a îndrăgostit de Cluj-Napoca, oraș în care s-a implicat în mai multe proiecte de dezvoltare comunitară. „Acum încerc să găsesc o cale pentru a rămâne aici cât mai mult timp, pentru că mi-am dezvoltat o simpatie aparte pentru Cluj, nu doar pentru că soția mea este de aici și pentru că am fost tratat foarte frumos de către clujeni, dar și pentru că am un fiu care s-a născut aici. Are acum un an și trei luni. Fiica mea, pe de altă parte, s-a născut în Mexic și acum este profesoara mea de română… Există atât de multe lucruri care mi-au creat nenumărate legături cu Clujul. Acum, știind că în următoarele luni aș putea să mă întorc în Mexic, încerc să văd cum pot menține vii aceste legături. Dacă nu pot rămâne aici definitiv, măcar să mă întorc ca cetățean străin pentru motive familiale și să fac, de asemenea, mai multe proiecte. Clujul cred că are un potențial enorm în multe aspecte legate de dezvoltarea comunitară“, adaugă Luis Alvarez.
„Să începem să comunicăm“
Tânărul mexican spune că îi place foarte mult în România. El consideră Clujul drept un oraș occidental, care are un suflet aparte și unde oricine se poate simți binevenit. „Clujul este, cred, un oraș unic în România. Și nu doar în România. Am avut oportunitatea să călătoresc și în alte orașe – cel mai mult în Occident – și Clujul cred că înțelege multe dintre realitățile din România, dar în același timp este cu ochii și cu urechile spre lumea occidentală. Este o combinație de ambient european. Cred că acest oraș este bine orientat și planifică lucruri precum circulația rutieră, dar și zone pietonale. Încet-încet, poți observa arii precum centrul, unde zonele pietonale au devenit o prioritate – totuși, circulația mașinilor rămâne o provocare mare pentru Cluj în anii ce vor veni. Este o schimbare culturală care se produce în întreaga lume, nu doar în Cluj, pentru a promova folosirea bicicletelor și a mersului pe jos. Dacă vom face în Cluj în continuare astfel de proiecte – să începem să comunicăm, să ne dăm seama care sunt slăbiciunile noastre, dar și punctele noastre tari –, ne dăm seama că există un potențial foarte mare”, afirmă Luis Alvarez.
Familie. Cine a fost Iosif Viehmann
Socrul lui Luis Alvarez a fost unul dintre cei mai stimați profesori din Cluj. A absolvit Facultatea de Biologie-Geologie în 1950, însă a putut să-și dea doctoratul abia după căderea comunismului. Acest lucru nu l-a împiedicat să aibă o activitate științifică recompensată prin numeroase premii internaționale. El a fost autorul teoriei „Geze-Viehmann“ referitoare la geneza monocristalelor excentrice din peștera Pojarul Poliței. Speologul clujean a participat la proiecte de cercetare și cartografiere a peșterilor Tăușoara din Munții Rodnei și Cetățile Ponorului. De asemenea, Iosif Viehmann a descoperit rămășițele Omului de Vârtop, cele mai vechi urme ale Omului de Neanderthal de pe teritoriul României. Tot el a fost eroul unui experiment care a făcut senzație: s-a izolat vreme de 10 zile în Peștera Vântului pentru a observa și studia efectul izolării totale asupra organismului uman.