Liderii Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România îi cer ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să convoace Adunarea Generală a Acționarilor, firma de insolvență care administrează dosarul Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi și Adunarea Creditorilor companiei de stat.
Sindicaliștii îi solicită ministrului Culturii să îl revoce din funcție pe actualul administrator special, Ilie Marius Bogdan, pe care îl consideră vinovat pentru situația grea în care a ajuns CNI Coresi. Președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu, spune că documentele oficiale publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice arată dezastrul provocat de actuala conducere a CNI Coresi.
Astfel, dacă această societate publică înregistra în anul 2012 un profit de aproape 28.000 de lei și reușea să își plătească la timp furnizorii și salariații, după ce frâiele companiei au fost preluate de Ilie Marius Bogdan a început dezastrul financiar. În anul 2013, CNI Coresi a ajuns să aibă pierderi de peste șase milioane de lei, iar în 2014 pierderile au ajuns la aproape șase milioane de lei. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât Ilie Marius Bogdan a vândut unul dintre cele mai valoroase active ale CNI Coresi, sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova. Această vânzare a avut loc fără licitație publică, în baza unei negocieri directe fundamentate pe o expertiză care se referea la apartamente și clădiri rezidențiale, nu la spații industriale și de birouri.
”Conducerea CNI Coresi nu a respectat legislația referitoare la administrarea bunurilor statului. Legal ar fi fost să fie organizată o licitație, dacă tot era vorba de vânzarea unei clădiri de mare valoare. În paranteză fie spus, ne îndoim de oportunitatea vânzării sediului Imprimeriei Oltenia, care ar fi putut să funcționeze în continuare. Însă, dacă tot a fost scos acest sediu la vânzare, totul ar fi trebuit să se desfășoare cu respectarea cadrului legal”, spune liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu.
Suspiciuni de corupție
Mai mult, liderul sindical crede că există suspiciuni întemeiate de corupție. ”Sediul Imprimeriei Oltenia a fost cumpărat de o firmă din Galați înființată la scurtă vreme după ce Ilie Marius Bogdan a fost numit director al CNI Coresi. Această firmă a cumpărat o clădire din Craiova la un preț subevaluat. A plătit pentru ea 1,3 milioane de euro plus TVA, apoi a revândut-o către concernul Kaufland pentru o sumă mult mai mare. Clădirea era în centrul Craiovei și avea toate utilitățile. Acum, ea a fost demolată pentru a face loc unui magazin”, mai spune Mircia Giurgiu.
Conducerea CNI Coresi a cumpărat la Craiova un teren la marginea orașului, în pantă, lângă un cimitir, sub pretextul că acolo ar fi urmat să fie ridicat sediul unei noi tipografii. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar angajații fostei Imprimerii Oltenia au fost aruncați în șomaj tehnic. Aceeași schemă urma să fie aplicată și în cazul Imprimeriei Ardealul din Cluj. Sediul acesteia a fost scos la vânzare de două ori, în 6 și în 26 noiembrie 2015, dar, datorită sesizărilor făcute de sindicaliști, care au dovedit manoperele ilegale de la Craiova, în contextul tensiunilor sociale generate de cazul Colectiv, conducerea CNI Coresi a fost obligată să anuleze procedura de vânzare. Sindicaliștii afirmă că aceeași metodă urma să fie aplicată și pentru vânzarea sediului Imprimeriei de Vest din Oradea, apoi a clădirii Casei Presei Libere din București.
Solicitarea oficială a ministrului, ignorată până acum
Reprezentanții Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România spun că noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut deja societății Vitrix, care administrează dosarul de insolvență a CNI Coresi, să convoace Adunarea Generală a Acționarilor, pentru a decide revocarea lui Ilie Marius Bogdan. Chiar dacă a trecut aproape o lună de la solicitarea oficială a ministrului Culturii, nici până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Drept urmare, sindicaliștii acuză această firmă că ar încerca să acopere ilegalitățile comise în compania de stat și că, astfel, îl favorizează pe Ilie Marius Bogdan.
În acest context, sindicaliștii cred că o formulă pentru salvarea companiei de stat ar putea fi găsită doar în cadrul unei întâlniri urgente, găzduite de Ministerul Culturii, la care să participe membrii Adunării Generale a Acționarilor, reprezentanții societății de insolvență și creditorii CNI Coresi, în care aceștia să hotărască, pe baza probelor existente și cu respectarea cadrului legal, revocarea lui Ilie Marius Bogdan.
Sediul Imprimeriei Oltenia a fost cumpărat de o firmă din Galați înființată la scurtă vreme după ce Ilie Marius Bogdan a fost numit director al CNI Coresi. Această firmă a cumpărat o clădire din Craiova la un preț subevaluat. A plătit pentru ea 1,3 milioane de euro plus TVA, apoi a revândut-o către concernul Kaufland pentru o sumă mult mai mare. Clădirea era în centrul Craiovei și avea toate utilitățile. Acum, ea a fost demolată pentru a face loc unui magazin.” Mircia Giurgiu, președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România.