Romanian Papers: Ministrul Energiei, 10.000 euro pe lună de la un offshore

de Catalin Prisacariu , 11 aprilie 2016 - stire actualizata la ora 17:28, 11 aprilie 2016

De doi ani încoace, Vlad Grigorescu primește bani de la o companie din insulele britanice Turks&Caicos. În prima declarație de avere depusă la intrarea în mandat, demnitarul a ascuns proveniența banilor.

La o lună de la numirea ca ministru al Energiei, pe 17 decembrie 2015, Victor Vlad Grigorescu a semnat declarația de avere de început de mandat. Conform acesteia, încasa anual 568.050 lei din “cedarea folosinței bunurilor“. În ciuda faptului că formularul declarației de avere cere în mod expres să fie specificată sursa veniturilor (nume și adresă), Victor Vlad Grigorescu a ignorat acest lucru. După ce i-am solicitat, prin adresă oficială, să ne comunice proveniența banilor, ministrul a întocmit o nouă declarație de avere, datată 26 ianuarie 2016, în care misterul s-a lămurit parțial: banii proveneau din cedarea folosinței a două bunuri. Astfel, din cedarea folosinței unui bun imobil, demnitarul încasează anual 13.550 lei, deci cam 1.100 de lei lunar. Plătitorul sumei, însă, a fost anonimizat în declarație, deci ministrul încalcă în continuare legea declarării averi­lor. Restul sumei, adică 554.500 lei, provine de la o companie al cărei nume a fost dezvăluit: Impact Sales Co., din jurisdicția offshore britanică (British Overseas Territories) Turks&Caicos. Iar bunul a cărui folosință o cedează Grigorescu este unul mobil, nu imobil. Deci nu este vorba de un teren sau o clădire, ci fie de un vehicul, fie de, spre exemplu, un brevet de invenție, așa cum au arătat avocați consultați de “România liberă“.

Impact Sales Co., companie „consignee“ fără urme

Care sunt proprietarii și/sau administratorii companiei offshore Impact Sales Co.? După cum se știe, scopul companiilor offshore nu este doar să optimizeze fiscal venituri (sau să facă evaziune fiscală, conform altor interpretări), ci și să ascundă identitatea celui sau celor care controlează compania. În cazul de față, lipsa de transparență este totală. Cercetările noastre nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informații despre Impact Sales Co. au fost obținute de pe câteva site-uri care furnizează date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com menționează Impact Sales Co. ca fiind „consignee“ (responsabil financiar de primirea mărfii) în tranzacții cu propilenă (și derivați) între o companie mexicană (Indelpro) și o alta, necunoscută, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizează același tip de date în legătură cu Impact Sales Co. În fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupă de intermediat tranzacții comerciale, arată că Impact Sales Co. este printre parteneri, fără a oferi alte detalii.

În România au afaceri alte câteva companii offshore înregistrate la aceeași adresă din Turks&Caicos pe care a furnizat-o ministrul Energiei în declarația de avere (Gretton House, Duke Street): Alameda Investments Ltd, On The Go Investments Ltd (fostă Loyalia Ltd), Smartree Limited Ltd, Michlen Property Investments (M.P.I.) Ltd, Sybil Capital Investments Ltd, Double Limited, Avesta Limited, Gilley Investments Limited. Toate companiile offshore menționate au fost sau încă sunt acționare la SRL-uri din România. Unele din acestea se ocupă de afaceri imobiliare, altele de software, există și o categorie de firme care fac afaceri în resurse umane sau echipamente pentru benzinării. Câteva dintre companiile offshore au fost reprezentate în România, până de curând, de către Eric Florin Chiș, un om de afaceri român care a locuit în Israel și care acum locuiește în Statele Unite. Trebuie menționat însă că simpla coincidență de adresă nu înseamnă neapărat ceva în lumea companiilor offshore. De obicei, la aceeași adresă (care este și adresa casei de avocatură care înregistrează companiile din jurisdicții offshore), se pot afla și mii de companii, iar între acestea să nu existe nici cea mai mică legătură. Așadar, nu spunem nici o clipă că ar exista o legătură între Impact Sales Co., offshore-ul care îl plătește pe ministrul Grigorescu, și celelalte companii offshore, de la aceeași adresă care fac afaceri în România, ci doar arătăm că, probabil, de toate aceste companii offshore s-a ocupat aceeași casă de avocatură.   

Ministrul refuză să răspundă la întrebări

I-am trimis ministrului Victor Vlad Grigorescu încă de pe 8 martie o solicitare de informații referitoare la Impact Sales Co., la bunul mobil a cărui folosință a cedat-o companiei offshore, la modalitatea în care a fost contactat de către companie etc. A trecut mai mult de o lună și Grigorescu nu a răspuns acestei cereri. Este de menționat, totuși, că Grigorescu nu a notat nici un bun mobil în declarația sa de avere. Este, deci, cu atât mai relevant răspunsul ministrului în legătură cu acest bun mobil.

Comentarii

 • gheorghe

  12 aprilie 2016 7:46

  Vreți și voi o casa,o mașină, excursii, bani, afacerea proprie,timp liber pentru familie? Impreună putem reuși sa ne îndeplinim visele. Noi am ales!!! Alege si tu ceea ce vrei pentru tine și nu ceea ce vor alți. Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • JURIST

  11 aprilie 2016 17:17

  MAI AVETI MULTI BANDITI LA CONDUCEREA ROMÂNIEI?

  raspunde comentariului
 • EC.I,SMARANDESCU

  11 aprilie 2016 17:00

  cum ***** d-l presedinte a gasit un asa demnitar care sa insele prin OFFSHOR ar trebiui scimbat din functie cit de repede daca la tinerete se ocupa cu veniturile in OFFSHOURI CEIL RECOMANDA SA FIE MINISTRU ?

  raspunde comentariului
 • Dan Samarescu

  11 aprilie 2016 16:47

  Sa fie anchetat...Pare ceva putrred.

  raspunde comentariului
 • cosa nostra

  11 aprilie 2016 15:00

  Romania s-a predat mafiei spalarilor de bani si droguri cu DNA cu tot.

  raspunde comentariului
 • Mihail Medrea

  11 aprilie 2016 14:48

  romanian... pampers... and... all it contained...

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  11 aprilie 2016 14:29

  vad ca se creaza o psihoza contra tot ce este offshore. asa cum panama are cea mai mare flota comerciala din lume pentru ca impozitele sint mici si autorizarile ieftine si fara prea multa exigenta, tot asa acolo se pot inregistra firme offshore si totul este perfect legal. evident ca in orice loc ai avea afaceri, exista pericolul fraudarii si probabil ca in panama frauda este foarte mare dar nu orice afacere din panama este frauda. poate ar trebui sa stim cine cistiga bani prin frauda si cine are afaceri legale in panama. chiar obama a declarat ca multe afaceri sint perfect legale...

  raspunde comentariului
 • dan

  11 aprilie 2016 12:54

  la parnaie cu marsavul.Nu stiu cum se face dar in Romania numai de laturi din acestea avem parte.Sa-I bage la parnaie tante Kovesi si atunci mai rezolvam un paragraph. capitol este mult spus

  raspunde comentariului
  • Mazilu

   11 aprilie 2016 13:19

   intreaga clasa politica romaneasca este o latura ******** , incepand cu primele gunoaie iliesciene - generatia luiHrebenciuc si terminand cu ultima adunatura de gunoaie tinere , Bica , Ponta , Sova , aceasta latura de ministru al energiei etc . Oamenii cinstiti si inteligenti se impart in doua categorii -- o parte resemnata care se pierde in anonimat si o parte care isi face bagajele si pleaca incontyinuu pe alte meleaguri ! O adevarata tragedie nationala ! Se face o selectie negativa , tot ce este rau , ******* , degradat iese in fata si , in fruntea bucatelor si continuua distrugerea . In timp ce prostii se inmultesc ingrijorator , oamenii cu adevarat valorosi de care societatea are nevoie pentru a fi slvata , devin tot mai putin i . Un paliativ la aceste boli grave ale societatii , necistea si hotia genetica , este DNA ! Dar si acest DNA mai are mult de recuperat in privinta credibilitatii ! Sa nu uitam ca in perioada desfasurarii marilor jafuri nationale , ,,privatizari '' , ..improprietariri , FNI , Laura Kovesi era procuror gteneral si favorizand hotiile , fiind total subordonata gunoaielor de la varful puterii ! Acum , are de recuperat . Plimbarea cu catuse la maini a unor hoti , mai mult pt spectacol , inca nu ne convinge ...

   raspunde comentariului
 • Dorel

  11 aprilie 2016 12:18

  Asta este singurul cu bani dubiosi? Pai sotia lui MR Unguent, primeste pentru consultanta de la OMV Austria 90000euro pe an in timp ce este medic la Floreasca si nu se sesizeaza nimeni nici ANI nici DNA.

  raspunde comentariului
 • lege in parlament

  11 aprilie 2016 12:03

  Revin cand va spun ca GRUPURI DE INTERESE STRAINE sponsorizeaza marionetele lor pentru ca adata ajunse la putere sa dea legi si decizii in favoareai mafiei .DEMOCRATIA NU FUINCTIONEAZA si trebuie sa modificam constitutia daca azi suntem reprezentati de straini mai ales si nevotati de pacalitzii alegatori.

  raspunde comentariului
 • jean

  11 aprilie 2016 8:40

  afaceri de javre

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design