Adeverința de la Baroul de Avocați București prin care Victor Ponta demonstra că nu a fost asociat cu societatea de avocatură a lui Dan Șova nu reprezintă o probă credibilă, deoarece documentul a fost redactat tocmai pe baza declarațiilor lui Ponta și Șova. Concret, Dan Șova și Victor Ponta ar fi trebuit să comunice Baroului de Avocați, în 2007, convenția de colaborare pe care au încheiat-o. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, după cum ne-a declarat un reprezentant al instituției.
Primul ministru a postat pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după ce a ieșit de la DNA pe 5 iunie, o adeverință emisă în 2009 de Baroul de Avocați București (VEZI GALERIA FOTO), în care scrie că “dl. Av. Victor Viorel Ponta (…) nu este și nu a fost niciodată asociat în cadrul Societății Civile de Avocați Șova&Asociații.”
Adeverința contrazicea însă declarațiile de interese ale liderului PSD, depuse la Camera Deputaților în 2007 și 2008, în care acesta scria cu propria mână că este “senior partner Șova și Asociații – SC Avocați”.
Citește și: EXCLUSIV RL. Cum s-a folosit Ponta de informații confidențiale
Reprezentanții Biroului de Avocați București nu au putut explica această contradicție, dar au insistat asupra faptului că în baza lor de date Victor Ponta nu a apărut, în 2009, ca asociat al lui Dan Șova. “Noi în momentul în care emitem adrese, întotdeauna, verificăm dosarul profesional. Iar în acest caz, adresa respectivă corespunde situației din dosarul profesional”, a răspuns Teodor Gheorghiu, șeful Compartimentului Dezvoltate-Resurse Umane al Baroului de Avocați București. Teodor Gheorghiu este și cel care a semnat adeverința prezentată ca probă de Victor Ponta. Șeful compartimentului Resurse Umane a lăsat să se înțeleagă faptul că nici premierul, nici Dan Șova nu a comunicat Baroului convenția lor de colaborare. “Senior partner și asociat la o casă de avocatură reprezintă același lucru. Probabil că domnul Ponta a avut în vedere anumite aspecte când și-a declarat o asemenea chestiune”, a precizat Teodor Gheorghiu.
Avocaţii nu-şi declară, de regulă, “conlucrările profesionale”
Convențiile de conlucrare profesională, cum se numesc ele în limbajul de specialitate şi în legislaţie, nu se notifică, de regulă, baroului, după cum ne-a mărturisit un avocat din baroul bucureştean. De aceea, barourile de avocați nu dețin baze de date complete și la zi cu mutările şi asocierile din piața avocaților. Legea profesiei de avocat prevede însă că avocații trebuie să comunice instituției care-i coordonează toate convențiile de asociere pe care le fac. “Între formele de exercitare a profesiei se pot stabili raporturi de conlucrare profesională. Convenţia de conlucrare profesională se înregistrează la barou”, se afirmă în actul normativ menţionat (legea 51/1995). “În realitate, puțini avocați depun la Barou aceste convenții, pentru că nu au nici un interes ca Baroul să cunoască toate activitățile lor. Mai mult, legea nu prevede nici o sancțiune dacă nu sunt depuse convențiile de conlucrare profesională”, ne-a explicat un avocat.
Consiliul Baroului “verifică şi constată dacă actele privind constituirea, modificarea şi schimbarea formelor de exercitare a profesiei, precum şi convenţiile de grupare sau de conlucrareprofesională îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi de statutul profesiei; organizează şi ţine evidenţa acestora”, potrivit legii. Dar, a precizat sursei noastre, acest lucru nu se întâmplă tocmai pentru că actul normativ nu prevede o sancțiune clară dacă acești pași nu sunt respectați.