Dezvăluire şoc. Familia Ponta a încheiat un contract de 10 milioane de euro cu Grupul Golden Blitz, apropiat de Băsescu, chiar în timpul protestelor din ianuarie!

de Daniel Befu , 25 iulie 2012

Citiți o anchetă realizată de România liberă în iulie 2012, despre afacerile companiei Grossman, a lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, și SC EURO CONSTRUCT TRADING '98 SRL, deținută de doi oameni de afaceri apropiați de Dorin Cocoș, pentru realizarea rețelei de canalizare din Comarnic.

Citește și: Firma deținută de cumnatul lui Ponta, percheziționată într-un dosar cu prejudiciu de 7,8 milioane lei. Herțanu, Ghiță, Vlad și Mircea Cosma, audiați la DNA Ploiești

 

O companie ce aparţine familiei Ponta a încheiat în ultimii cinci ani contracte cu statul în valoare de aproape 100 de milioane de lei. Culmea, această firmă a făcut afaceri, tot pe banii statului, inclusiv cu celebrul grup de la Golden Blitz, considerat apropiat de Elena Udrea şi Traian Băsescu.

Până acum nu au existat multe informaţii despre afacerile pe care Victor Ponta, sau membrii familiei sale, le-ar fi făcut cu instituţiile publice. Datele apărute în presă se referă la contractele de asistenţă juridică pentru Complexul Turceni încheiate de Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii (unde Ponta a fost asociat). Aceste contracte pot fi considerate însă firimituri în comparaţie cu afacerile familiei Ponta cu instituţiile publice descoperite acum de România liberă.

Cine este „Misteriorul" Iulian Herţanu, afaceristul din casa mamei lui Ponta

Victor Ponta a crescut în Bucureşti, într-un apartament de pe Bulevardul Dinicu Golescu, vizavi de Ministerul Transporturilor, lângă Gara de Nord. La adresa de domiciliu, care s-a regăsit multă vreme în buletinul actualului premier, au locuit şi mama acestuia, Cornelia Naum, precum şi sora, Ponta N. Alexandra Florina. La un moment dat, Ponta Alexandra Florina a renunţat la numele de fată, probabil în urma căsătoriei, devenind Herţanu N. Alexandra Florina. În acelaşi timp, la adresa respectivă a mai apărut un locatar, Herţanu Iulian Cristian, originar din Iaşi, un tânăr de aceeaşi vârstă cu sora lui Victor Ponta. Intrarea în scenă a lui Iulian Herţanu, cel despre care toate indiciile arată că ar fi cumnatul lui Ponta, a însemnat totodată şi cooptarea acestuia în firma Herţanu Projects SRL. În această companie mama premierului avea 5%, iar Iulian Herţanu 95%. Sediul social al firmei era chiar acasă la familia Ponta. Ulterior, Iulian Herţanu a devenit acţionar cu 60% şi la o altă firmă, SC GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL.

După intrarea lui Iulian Herţanu în acţionariatul firmei Grossmann Engineering Group, cifra de afaceri s-a dublat, chiar triplat în anumiţi ani.Din 2007 până acum, această companie a beneficiat de zeci de contracte cu statul român, finanţate fie din bugetele instituţiilor publice, fie din bani europeni.

Asociere şocantă cu aşa-numitul grup "Golden Blitz"

Cea mai bănoasă afacere încheiată de compania GROSSMANN cu statul român o reprezintă câştigarea, pe 20 ianuarie 2012, a unei licitaţii în valoare de 49.430.000 lei (10.750.000 euro) pentru extinderea reţelei de canalizare din localitatea Comarnic. Deşi valoarea contractului este destul de mare, nu în ea constă marea surpriză. De-a dreptul şocant este numele firmei împreună cu care Iulian Herţanu a câştigat contractul: SC EURO CONSTRUCT TRADING '98 SRL, firmă considerată apropiată de preşedintele Traian Băsescu. EURO CONSTRUCT TRADING '98 SRL este strâns legată şi de numele Elenei Udrea. Fost ministru şi membru marcant al PDL, precum şi colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu, Elena Udrea mai este cunoscută şi ca reprezentanta „grupului de la Golden Blitz" (format din Sorin Vulpescu şi Dan Besciu, parteneri de afaceri şi vechi prieteni ai lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea). Aceiaşi Sorin Vulpescu şi Dan Besciu sunt şi patronii SC EURO CONSTRUCT TRADING'98 SRL, companie care, iată, face afaceri cu unul dintre membrii familiei lui Ponta. Mai trebuie spus că grupul de la Golden Blitz a mai fost asociat cu afaceriştii din apropierea liderilor PSD. Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a făcut afaceri cu oamenii lui Adrian Năstase, Alexandru Bittner şi Adrian Petrache.

Această situaţie ridică mari semne de întrebare asupra onestităţii lui Victor Ponta, care atunci când s-a aflat în opoziţie i-a acuzat pe oamenii din jurul lui Traian Băsescu că s-ar fi îmbogăţit de pe urma contractelor încheiate cu statul. Acuzaţiile nu i-au ocolit nici pe cei care acum se dovedesc a fi partenerii de afaceri ai familiei sale.

Dan Besciu şi Sorin Vulpescu spun că într-adevăr s-au asociat cu firma Grossmann însă nu la una, ci la două licitaţii, însă ambii au negat că l-ar cunoaşte pe Herţanu, declarând că aud în premieră numele presupusului cumnat al lui Victor Ponta.

Alte afaceri publice

Iulian Herţanu mai este acţionar şi în alte companii care fie au beneficiat direct de afaceri cu instituţiile publice, fie au asociaţi care, la rândul lor, au firme ce sunt abonate la banii publici.

De pildă, Iulian Herţanu este asociat în firma Cardinal Proiect SRL cu un anume Drăgan Ilie Florin. Acest Florin Drăgan e coacţionar în firma EUROPEAN PROJECT CONSULTING SRL RO 19179498, firmă care a încheiat numeroase contracte cu entităţile statului, în special cele din judeţul Argeş, fieful baronului PSD Constantin Nicolescu. În această firmă de consultanţă a fost asociată şi Petronela Catană, consiliera personală a Ministrului Mediului în octombrie 2009.

Legătura între filiera de contracte cu statul prin European Project Management şi filiera de contracte cu statul prin Grossmann Engineering Group e reprezentată de Florin Ilie Drăgan, care este reprezentantul acţionarului minoritar din Grossmann Engineering Group şi co-acţionar în European Project Management SRL.

Ce spune mama lui Ponta

Mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, invitată la Palatul Cotroceni cu ocazia învestirii fiului său în funcţie, a acordat un interviu pentru site-ul inpolitics.ro, în care a recunoscut că e asociată într-o firmă cu fosta soţie a lui Victor Ponta: "Mă împac excelent cu nurorile mele... Eu am o relaţie foarte bună şi cu actuala, şi cu fosta lui soţie, Roxana, care e o fată minunată, de fapt noi lucrăm împreună, că avem o firmă de contabilitate, suntem zi de zi la un loc". În realitate în datele din Monitorul Oficial nu există nici o firmă în care Roxana Ponta să fie asociată cu mama prim-ministrului în funcţie.

Până la închiderea ediţiei nu am putut obţine un punct de vedere al premierului Victor Ponta, nici din partea abonatului la contracte uriaşe cu statul Herţa-nu Iulian, cel care domiciliază în casa în care a locuit Victor Ponta şi care e partener de afaceri cu mama prim-ministrului.

Lista afacerilor cu statul a firmei Grossmann Engineering Group

Cumnatul prim-ministrului a câştigat începând din 2007 încoace (de când există înregistrări în sistemul de achiziţii publice) un număr de 25 de contracte cu statul, în valoare de 100 milioane lei noi. Iată care sunt acestea:


Pe 20.04.2012, contract în valoare de 23.096.146 RON pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare Târgovişte, câştigat în consorţiu cu SC PROMS CONCEPT GROUP SRL & SC COMPLIS SA.


Pe 28.03.2012, contract în valoare de 139.000 RON pentru realizarea studiului privind disparităţile intra şi interjudeţene în Regiunea Sud Muntenia.


Pe 16.02.2012, contract în valoare de 53.956 RON, pentru refacerea zonelor urbane cu deficit major în lucrări de alimentare cu apă potabilă şi canalizare zona Andronache lot 3 - 11 străzi.


Pe 20.01.2012, contract în valoare de 39.863.320 RON pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic, câştigat în asociere cu SC EURO CONSTRUCT TRADING'98 SRL.


Pe 18.11.2011, contract în valoare de 374.500 RON ce prevede servicii pentru managementul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu".


Pe 03.03.2010, contract în valoare de 1.736.939 RON, pentru extinderea reţelei de canalizare în zona N-E a oraşului Pantelimon.


Pe 26.06.2009, contract în valoare de 6.002.760 RON pentru construirea sediului administrativ al administraţiei fluviale a Dunării de Jos RA Galaţi.


Pe 18.09.2007, contract în valoare de 3.943.085 RON pentru extinderea reţelei de canalizare pentru colectarea şi evacuarea apelor uzate menajere şi industriale din zona de vest a localităţii Chitila.


Pe 12.04.2011, contract în valoare de 1.850.600 RON pentru lucrări suplimentare la obiectivul Complex administrare căi navigabile Giurgiu.


Pe 15.07.2009, contract în valoare de 4.689.178 RON, pentru servicii de proiectare, studii de teren şi execuţie de lucrări pentru "Extinderea şi reabilitarea reţelei de alimentare cu apă în oraşul Chitila".


Pe 03.07.2007, contract în valoare de 1.250.234 RON pentru ridicarea sediului primariei din comuna Hangu (Neamţ).


Pe 16.02.2009, contract în valoare de 42.000 RON de servicii de proiectare pt. proiectul de Modernizare, dezvoltare şi echipare a ambulatoriului de specialitate la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava.


Pe 03.02.2009, contract în valoare de 1.761.604 RON pentru extindere reţea canalizare pe str. 1864 şi str. aferente + 9 Mai, intr. Eroului, Zorelelor şi prel. Cap.Pipercu comuna Chiajna, judeţul Ilfov.


Pe 02.02.2009, contract în valoare de 1.761.604 RON pentru extindere reţea canalizare pe str. 1864 şi str. aferente + 9 Mai,intr. Eroului, Zorelelor şi prel. Cap.Pipercu comuna Chiajna, judeţul Ilfov.


Pe 06.09.2010, contract în valoare de 840.101 RON pentru reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în servicii de alimentare cu apă şi canalizare sector 2 zona Andronache - lot 3 - 11 străzi, în asociere cu Straco Grup SRL.


Pe 10.09.2010, contract în valoare de 135.000 RON pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectului "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Ugenţă Călăraşi".


Pe 05.02.2008, contract în valoare de 3.498.600 RON pentru alimentarea cu apă a localităţilor Păhăneşti şi Arsura, din judeţul Vaslui.


Pe 06.06.2009, contract în valoare de 862.086 RON pentru servicii de proiectare pentru obiectivul de investiţii "O clădire de patrimoniu - muzeu pentru mileniul III", judeţul Suceava.


Pe 22.09.2008, contract în valoare de 5.083.528 RON pentru extinderea reţelei de canalizare ape uzate menajere Cartier Deal (Zona de Nord), localitatea Chitila, judeţul Ilfov.


Pe 05.09.2007, contract în valoare de 2.916.119 RON pentru lucrări de extindere a reţelei de canalizare comuna Chiajna, judeţul Ilfov.


Pe 15.02.2010, contract în valoare de 380.000 RON pentru servicii de elaborare a Strategiei de dezvoltare a judeţului Ialomiţa, perioada 2009-2020.


Pe 05.09.2007, contract în valoare de 586.680 euro, pentru reabilitare/reconstruire unităţi de învăţământ.

2012/07/26//248878-schitza.jpg CLICK PE GRAFIC PENTRU A MĂRI

La aceste contracte se adaugă cel puţin altele trei nepublicate în SEAP (probabil s-au desfăşurat anterior anului 2007, când s-a introdus sistemul de achiziţii electronice e-licitaţii). Iată celelalte contracte cu statul din portofoliul firmei cumnatului lui Victor Ponta:


Reabilitare sistem de alimentare cu apă al comunei Merei, judeţul Buzău.

Reparaţie capitală la clădirea de călători a staţiei CF Botoşani.

Extindere reţea de canalizare în comuna Bascov, judeţul Argeş.


(Material realizat cu sprijinul Rise Project) Intră şi pe www.riseproject.ro, portalul investigaţiilor de primă mână

Comentarii

 • mirela

  18 februarie 2015 18:39

  Oferte de lucru de seriozitate maxima! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email mirela2929yahoo.it

  raspunde comentariului
 • Alex

  18 februarie 2015 13:34

  Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email alexmatescu.cgmail.com

  raspunde comentariului
 • Florin

  18 februarie 2015 9:33

  Poate ne explicați și nouă ce înseamnă această frază că eu nu am înțeles... -"Mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, invitată la Palatul Cotroceni cu ocazia învestirii fiului său în funcie,.."Cumva Ponta este președinte ???

  raspunde comentariului
 • Bombalau

  17 februarie 2015 20:22

  Victor Viorel DRAGA , E GROASA RAU ,te-ai crezut destept, sa vezi ce-ti face Base ,totusi a fost sef de stat nu trebuia sfidat cu locuinta...vei primi de 1000 ori ce ai dat

  raspunde comentariului
 • RODICA

  17 februarie 2015 19:10

  Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email rodica98827yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Goi

  17 februarie 2015 17:43

  S-au implinit zilele trecute 3 ani de cand multimea adunata de pe strazi l-a indepartat pe Boc de pe fotoliul de premier. Unde este acum multimea? Sau coruptia lui Ponta si lipsa lui de onestitate nu cantaresc nimic?

  raspunde comentariului
 • maramuresanu

  17 februarie 2015 14:22

  Hotia-i transpartinica,se fura in famiglia! iar de plagiator sa nu va mirati daca va da raspunsuri,pe bune si nu plagiatecelor de la DNA!Succes domnilor procurori!!

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  07 octombrie 2014 20:38

  "mari semne de întrebare asupra onestitatii lui Victor Ponta"..?! Asta chiar ca e buna...Auziti.."semne de întrebare"L-ati crezut "onest"?...Trebuia sa demisioneze de mult....Curioasa adunatura de "agatati" totusi.Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
 • Gogu dela Atarnati

  11 august 2014 20:50

  Befule ai dat lovitura vietii. Premiul Pulitzer e al tau. Asta da lovitura de presa. Bomba ! Ia legatura cu marile agentii de presa si om te-ai facut. Nu mai pupa el presedintia. Ba, s-au auzit lucruri necurate si despre relatiile lui cu... Dar nu spun. Presedinte trebuie aleasa Monica Luisa Macovei. Traiasca !

  raspunde comentariului
 • Petre barde usa

  02 iunie 2014 8:46

  DUPA CE am citit UN LUNG RAPORT cat...O.." agiunare NEAGRA in zi de VARA," deci foarte amanuntit SI UNIQUE - INTERESANT intocmit de DEPARTAM DE STAT USA ...........cu privire la- Diabolika .CREATIE ruso- KREMLINA Republika- "Moldava" TRANS-NISTRIA..INKISSA mai ermetik CA planeta MARTE .......de aceea CAPTIIVaNTA- am NUMIT- IN mintea mea "TRANSNISTRIA POLUL INFERNULUI" SI AM DORIT SA SCRIU asta PE ECRAN dupa LECTURA OBOSITOARE , ...DAR...... SE DORESTE VIZIBIL ka cititorii sa fie MUTSI ori.... N'A-VEDI. N'AUDI......... ACUMA dupa afacerile CITITE A lui YULIAN DIN HERZA BUKOVINEI, casatorit cu FLORINA ALEXANDRA, PONTA fiika doamnei CORNELIA NAUM, nume de PINDO-VLAH mama lui VIKTOR- PONTA adika CUMNAT CU YULIAN HERTSANU si invers , ACUM CER IERTARE ........................ O CONCLUZIE- AMARA trista , s-a nascut.....SI anume..........si WEST TRANSNISTRIA inc lusiv WEST PRUT adika RO EsTE....... TOT un ..,....... INFERN,........... kiar daca .. NU la fel.....UN POL AL INFERNULUI like TRANSNISTRIA.. dar... YULIAN HERTSANU ABONAT al GUVERNULUI RO...... la F,ALIMENTARI CU APA in toata tsara....... NO BODY IS.... SFANT.... dar nikci ASA... CA PE TIMPUL TATARILOR DIN KRIMEIA... ce navaleau in MOLDOVA.......OARE ?..FAMILIA PONTA ESTE PINDO-VLAHA sau TATARA , CA aduce foamea in TSARA. si KIN, cand cu HERTSANU.... cand cu CRIN, o alta PACOSTE SI VENIN........... O asemanare dintre- rassa UMANA si cea cornuta , DINTRE SZIEMENTAL - GERMAN si VINATA "vaka" DE BARAGAN, vine dela sine.............BIOLOGIA... NU poate fi pakalita, i-si INDEPLINESTE al EI URSITA.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design