15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: CCR nu a fost în practică niciodată un for pur,...

Horațiu Pepine: CCR nu a fost în practică niciodată un for pur, ci, mai curând a treia cameră a parlamentului | Comentariu DW

Jurnalistul Horațiu Pepine afirmă, într-un comentariu pentru Deutsche Welle, că situația de la Curtea Constituțională e doar un aspect al marii înfruntări din intestinele statului.

La începutul verii, Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre care impune reguli mai stricte pentru judecătorul oponent. La CCR deciziile se iau, ca mai peste tot, cu majoritatea voturilor. Dar cel care a votat împotrivă are dreptul să-și facă cunoscută poziția, opinia sa, ”separată”, fiind publicată laolaltă cu argumentația oficială a Curții.

E o practică excelentă, căci cel interesat poate citi toate opiniile și poate vedea cum se înfruntă ele pe teren juridic. În SUA mai ales, într-un context puțin diferit, opiniile judecătorilor de la Curtea Supremă sunt citite cu mare interes mai ales dacă sunt redactate simplu, alert, într-o manieră mai literară.

Unii judecători și-au făcut un renume prin stilul redactării lor, căruia nu i s-a pus niciodată nicio limită. Limitele există, de fapt, tot timpul, dar ele se trag din buna educație, din gust și rigoarea minții și, indirect, din dorința de a avea o bună reputație. Cele mai mari limite le impune, implicit, comunitatea profesională, atunci când ea există.

Întregul material poate fi citit aici!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă