6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTerorismul modern, 48 de ani mai târziu

Terorismul modern, 48 de ani mai târziu

Atacurile de la Paris și Bruxelles au șocat lumea întreagă. Însă, istoria ne demonstrează că aceste incidente nu sunt nici pe departe singulare în istoria bătrânului continent.

În ultimii 45 de ani au avut loc peste 16.000 de atacuri teroriste în Europa, cu o medie de aproape 350 pe an, potrivit Global Terrorism Database. Vârful a fost atins în anul 1979, atunci când nu mai puțin de 1.019 atentate au lovit Europa. În anii ʹ70, ʹ80 și ʹ90 frecvența atacurilor a fost de aproape 10 pe săptămână, însă începând cu 1997 numărul a mai scăzut.

Cu toate acestea, atentatele care au readus groaza în Europa au revenit în anii 2000. Dacă cel mai sângeros atac terorist a avut loc în anul 2004 la Madrid, atentatele recente din 2015 și 2016 de la Paris și Bruxelles au lovit și ele cu ferocitate. Terorismul în Europa a fost totuși un fenomen omniprezent, mai ales între anii 1970 și 1994. De la Armata Republicană Irlandeză (IRA) la gruparea separatistă bască ETA, din Spania, la Brigăzile Roșii „ale anilor de plumb“ din Italia sau Baader-Meinhof din Germania de Vest, grupările extremiste separatiste sau de stânga au organizat atentate care au zguduit continentul, la fel cum o fac acum Statul Islamic și Al Qaeda.

Terorismul modern ar fi luat startul în anul 1968, când Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a deturnat un avion care plecase din Tel-Aviv spre Roma. Era prima oară când o facțiune teroristă folosea civili pentru a negocia cu guvernul unui stat. Au urmat nenumărate atentate, printre care cel de la Jocurile Olimpice de la München, din 1972, unde mai mulți atleți israelieni au fost răpiți și uciși de teroriști, eveniment în urma căruia și-au pierdut viața 17 oameni, cele de la Roma din anul următor, când două aeroneve au fost deturnate și 33 de oameni și-au pierdut viața, sau atentatul de la Lockerbie, Scoția, din 1988, care a făcut 270 de victime. Deși ultimele atentate de la Paris și Bruxelles au adus groaza în Europa, numărul incidentelor teroriste a crescut în ultimii 10 ani la scară globală, atacurile fiind mai numeroase în Africa, Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu.  

Al Qaeda atacă Europa

După atacurile din 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, cu sprijinul partenerilor NATO, au declarat război împotriva terorismului, invadând Afganistanul și Irakul. Ca răspuns, gruparea teroristă Al Qaeda a organizat o serie de atentate sinucigașe care s-au soldat cu un număr mare de victime, multe dintre ele având loc în marile orașe ale Europei.

În noiembrie 2003, la Istanbul, Al Qaeda a detonat patru camioane cu explozibil care au dus la moartea a 57 de oameni și la rănirea a peste 700. Primele două explozii au avut loc pe 15 noiembrie, la două sinagogi din oraș, iar celelalte au avut loc cinci zile mai târziu, la Consulatul Britanic și la sediul central al băncii HSBC. Autoritățile turce au arestat atunci 74 de persoane bănuite că ar fi făcut parte din Al Qaeda.

Pe 11 martie 2004 un atac similar a avut loc la Madrid, atunci când zece bombe au explodat aproape simultan în mai multe trenuri de navetiști. A fost cel mai sângeros atac terorist care a lovit vreodată Europa, în el pierzându-și viața 191 de persoane, iar peste 1.800 au fost rănite. Autorii atacurilor au declarat că au fost inspirați de Al Qaeda, iar tragedia a fost urmată de retragerea trupelor militare spaniole din Irak.

Pe 7 iulie 2005 patru atentatori sinucigași au lovit metroul din Londra și un autobuz etajat, ucigând 56 de persoane și rănind aproape 700. Trei dintre atentatori erau născuți în West York-shire, un comitat din partea de nord-vest a țării. Două săptămâni mai târziu, alte patru atentate au vizat din nou sistemul de transport din Londra, însă teroriștii au fost prinși la timp și exploziile nu au avut loc. Un an mai târziu, în luna august, poliția britanică a împiedicat un nou atentat terorist care urma să aibă loc asupra unui avion transatlantic de linie. Atacatorii erau conectați cu gruparea Al Qaeda.

Pe 30 iunie 2007 un automobil în flăcări a intrat într-un terminal al aeroportului din oraşul Glasgow, sudul Scoţiei. Poliţia a anunţat iniţial că a fost vorba de un accident şi că două maşini -s-au ciocnit în apropiere terminalului, însă ulterior aeroportul  a fost evacuat și cursele din acea zi au fost anulate. Incidentul a fost conectat imediat cu un altul care avusese loc cu o zi mai devreme, când două automobile încărcate cu echipament explozibil au fost descoperite de poliție.

Pe 11 și 15 martie 2012, Mohamed Merah (23 de ani) a ucis trei soldați și a rănit sever un altul în Franța, la Toulouse și, respectiv ,Montauban, și a reușit să scape cu ajutorul scuterului pe care îl conducea. Pe 20 martie, același atacator a deschis focul în -curtea colegiului evreiesc „Ozar Hatorah“ din Toulouse, ucigând patru persoane, dintre care trei copii. Teroristul a fost ucis de poliție pe 22 martie, după un asediu de 32 de ore asupra clădirii în care acesta se ascundea.

Terorismul și religia

Deși suntem înclinați să credem că terorismul este motivat de religie, studiile arată că 94% din atacurile sinucigașe din întreaga lume au obiective politice. Religia este mai mult un instrument de recrutare folosit de grupările teroriste. Unele dintre ele vizează retragerea trupelor militare de pe un anumit teritoriu, altele încearcă să pună presiune pe diferite guverne democratice, sensibile la presiunea publică.

De pildă, Al Qaeda a încercat să determine SUA să își retragă trupele din Golful Persic, Hezbollah și-a dorit să grăbească plecarea trupelor americane, franceze și israeliene din Liban. Atentatele din ultimii ani din Europa revendicate de ISIS pun presiune pe UE în problema refugiaților. Statisticile arată că terorismul sinucigaș este de 12 ori mai letal decât terorismul demonstrativ sau terorismul distrugător. Scopul este de a face un număr cât mai mare de victime pentru a înspăimânta audiența vizată.

Potrivit Europol, o altă formă de terorism prezent în Europa este terorismul etnic-naționalist și separatist, reprezentat de Armata Republicană Irlandeză (22 de atacuri în 2014, în general sedii de poliție), ETA, în Spania, care -și-ar fi încetat activitatea în urma declarației din octombrie 2011, sau Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a revendicat recentul atentat de la Ankara de pe 17 februarie, soldat cu 37 de morți. Nu în ultimul rând, terorismul de extremă stânga și extremă dreapta este responsabil și el pentru numeroase atacuri pe bătrânul continent. Să menționăm doar dublul atac de la 22 iulie 2011 din Norvegia, al extremistului Anders Breivik, soldat cu 77 de morți.   

Caracteristicile grupărilor teroriste sunt mai slabe decât adversarii sunt motivate politic, iar scopul și acțiunea lor sunt susținute de o anumită comunitate distinctă membrii grupului au legături strânse între ei și sunt loiali unui lider primesc asistență din partea unor state care au scopuri politice comune cu gruparea teroristă au un sistem ritualic de inițiere în care li se testează angajamentul teroristul este dispus să își dea viața în schimbul unui număr cât mai mare de victime. 

Cele mai citite

Programul băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă: ce trebuie să știți pentru 24 decembrie – 7 ianuarie

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea băncilor își adaptează programul de lucru, iar multe dintre sucursale vor fi închise în zilele de 25 decembrie,...

Crăciunul aduce bucurie pentru peste 700.000 de români cu nume de sărbătoare

Peste 700.000 de români își sărbătoresc onomastica în prima zi de Crăciun, conform datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanei din cadrul Ministerului Afacerilor...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...
Ultima oră
Pe aceeași temă