3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. Top cinci cele mai ciudate locuri de pe Pământ: Pădurea Hoia...

FOTO. Top cinci cele mai ciudate locuri de pe Pământ: Pădurea Hoia Baciu, din Cluj, atrage prin copacii contorsionați și prin ”fenomenele luminoase”. Experții în turism: Pădurea ar trebui valorificată întocmai ca brandul Dracula

Una dintre cele mai influente publicații din India a realizat un top al celor mai ciudate 5 locuri de pe planetă. Este vorba de International Business Times, care a nominalizat Pădurea Hoia de lângă Cluj-Napoca în acest clasament, deschis de lacul Hillier din Australia.

Acesta este singurul lac a cărui apă se colorează în mod natural în roz. Biologii cred că această culoare este produsă de o algă, numită Dunaliella salina, care trăiește în acel loc. Naturaliștii au stabilit că această apă roz nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea celor care se aventurează să înoate sau să se scufunde în apa lacului Hillier. Cel mai mare „risc“ la care se expun este acela să se trezească plini de sare, după ce apa se evaporă.

Craterul care arde din 1971

Pe locul doi se află un crater din Turkmenistan, numit Darvaza. Acesta a mai fost numit și Poarta Iadului și datează de pe vremea URSS. Geologii sovietici au început să foreze, pentru a identifica noi zăcăminte de petrol și de gaz natural. Au ajuns într-o peșteră plină cu gaz, care avea tavanul foarte fragil. În timpul operațiunilor de foraj, plafonul s-a prăbușit și a rezultat un crater cu diametrul de 70 de metri. Se întâmpla în 1971, iar geologii sovietici, pentru a preveni răspândirea gazelor toxice, au decis să le ardă. Au scăpărat un chibrit, iar de atunci craterul arde neîncetat.

OZN-urile de lângă Cluj

Pădurea Hoia se află pe poziția a treia în acest top. Redactorii publicației indiene scriu că în pădurea de lângă Cluj-Napoca s-ar petrece lucruri inexplicabile și că aici ar apărea OZN-uri. De asemenea, apar lucruri stranii, invizibile cu ochiul liber, atunci când sunt realizate fotografii în această pădure. Unii consideră că în Pădurea Hoia s-ar afla o poartă spre un alt univers.

Pe locul patru în clasamentul făcut de publicația indiană se află Plaja Roșie din Panjin (China). Ea este situată în provincia Liaoning. Autoritățile chineze spun că este cea mai mare și mai bine păstrată rezervație naturală umedă din lume. Există în interiorul acestei rezervații peste 400 de specii protejate. Zona nu este, de fapt, o plajă, ci o mlaștină sărată. Acolo crește o vegetație specială, care are de-a lungul anului, frunze verzi. Toamna, frunzele plantelor se înroșesc în așa fel încât par pictate. Micile plante renasc în fiecare primăvară.

Pe locul cinci se află localitatea Oradour-sur-Glane din Franța. Este locul unuia dintre cele mai sângeroase masacre comise de naziști în Europa de Est. În anul 1944, germanii au decis să extermine întreaga populație a satului. Au fost ucise 642 de persoane, dintre care 247 erau copii. Împușcați sau arși de vii în 10 iunie 1944. Nimeni nu cunoaște motivele acestui act de barbarie. Satul este păstrat intact, ca un monument al victimelor brutalității.  

Topul indienilor, o oportunitate pentru turismul românesc

Specialiștii în turism afirmă că includerea Pădurii Hoia în topul publicației indiene este o bună oportunitate pentru promovarea României. „India este a doua țară din lume după numărul de locuitori, cea mai mare democrație de pe planetă și o putere economică în plină ascensiune. Acest tip de promovare ar putea atrage turiști din toată Asia la Cluj“, spune specialistul în turism George Moldovan.

„Pădurea Hoia ar trebui să fie valorificată întocmai cum este valorificat brandul Dracula. În asociere cu acest brand și cu festivaluri gen Untold, care mizează pe magie și pe noapte, Pădurea Hoia ar putea deveni unul dintre reperele obligatorii pentru cei care vizitează Transilvania“, mai afirmă expertul în turism. Despre această pădure au relatat și instituții de presă precum BBC, iar Pădurea Hoia a atras turiști celebri, printre care Nicolas Cage. Cunoscutul actor american turna un film la Sibiu și a venit la Cluj împreună cu familia special pentru a vedea această pădure.

Fenomenele luminoase

Pădurea Hoia are o suprafață de 295 de hectare și este plină de copaci contorsionați sau care cresc câte doi sau câte trei din același trunchi. Zvonurile referitoare la fenomenele paranormale care s-ar petrece în această pădure datează din 1968, când un clujean a fotografiat un presupus OZN în zona numită Poiana Rotundă. Din acea perioadă, profesorul Alexandru Sift a început să studieze fenomenele luminoase care s-ar produce în această pădure „bântuită“.

Unul dintre cei mai entuziaști susținători ai teoriei care afirmă că în zona Baciu s-ar petrece fenomene paranormale este profesorul de chimie de la Universitatea „Babeș-Bolyai“, Adrian Pătruț. El susține că straniile apariții din pădurea de la marginea Clujului ar avea o bază științifică insuficient studiată. Oricum, faima pădurii atrage vizitatori din întreaga lume, iar în zonă au început să apară și hoteluri sau pensiuni, de unde curioșii pot porni pe jos în expediții nocturne, cu speranța că vor fotografia ceva inedit.  

Citește ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

„Urbi et Orbi”. Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj

Papa Francisc a transmis, pe 25 decembrie 2024, tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" din Bazilica Sfântul Petru, adresându-se lumii cu apeluri pentru pace...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă