Pe 5 mai 1999 Papa Ioan Paul al II-lea anunţa la Vatican, într-un mesaj în limba română, vizita de trei zile pe care urma să o facă în România, chiar a doua zi. „Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Hristos” spunea atunci Papa Ioan Paul al II-lea. Acestea au fost primele cuvintele pe care le-a adresat românilor Suveranul Pontif la scurt timp după ce a ajuns pe pământ românesc, pământ pe care l-a sărutat când a coborât din avion şi despre care a spus că este grădina Maicii Domnului. Succesul vizitei Papei în România a depăşit cu mult aşteptările deoarece Sfântul Părinte a ales să vorbească în limba română şi s-a arătat a fi un bun cunoscător al culturii şi realităţilor româneşti, scriau atunci jurnaliştii de la Angelus Communicationis – Centrul de Comunicaţiii Sociale al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucureşti.
VEZI ŞI GALERIE FOTO. 10 ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea
La Liturghia Pontificală celebrată în Catedrala Sfântul Iosif din București l-a îmbrățișat pe cardinalul Alexandru Todea, aflat în scaunul cu rotile, iar în octombrie 2002 Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist i-a întors vizita şi a mers la Vatincan unde a fost primit cu mare căldură de către Papa Ioan Paul al II-lea. PS Alexandru Mesian de la Lugoj îşi aminteşte şi el de emoţionantul moment de la Podul Izvor din Bucureşti când mulţimea cerea într-un glas unitate. Atmosfera din capitala României, din data de 9 mai, a fost una de neuitat. Cei doi întiistătători, papa Ioan Paul al II-lea si PF Teoctist, s-au rugat impreună pentru prima oară, iar pelerinii prezenţi în Parcul Izvor au cerut într-un cor ”Unitate, Unitate!”. Această vizită este unanim considerată ca unul dintre cele mai importante evenimente ecumenice din ultimul secol, reamintesc ziariştii de la radiomaria.ro
CITEŞTE ŞI Însemnările zilnice ale Papei Ioan Paul al II-lea
Şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, în mandatul căruia Suveranul Pontif a vizitat România susţine că „această vizită este una istorică pentru că a deschis posibilitatea și altor vizite ale unui Suveran Oontif în țara noastră”. În 2009, la împlinirea a 10 ani de la vizita papei în România, fostul şef de stat a spus, într-un interviu pentru Radio Măria, că Ioan Paul al II-lea și-a demonstrat afectivitatea nutrită față de români prin alegerea limbii poloneze, întrucît această era limbă de suflet a fostului Suveran Pontif.