13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFRANȚA a fost doar o țintă. Iată lista celor mai dure ATENTATE...

FRANȚA a fost doar o țintă. Iată lista celor mai dure ATENTATE comise de Statul Islamic în ultima lună

Atentatele de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu 132 de morți, fac parte dintr-o serie de acte teroriste, care au însângerat toate continentele.

În data de 31 octombrie, avionul Airbus A321 al companiei ruse Kogolimavia, care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh – Sankt-Petersburg, s-a prăbuşit în Peninsula Sinai, în nordul Egiptului. Incidentul s-a datorat exploziei unei bombe la bord. Toate cele  224 de persoane aflate în avion au murit. Atentatul a fost revendicat de o filială egipteană a reţelei  Stat Islamic.

La 12 noiembrie, un dublu atentat terorist a lovit o tabără de refugiați din Beirut, capitala Libanului. 43 de persoane au fost ucise, iar alte 240 au fost rănite. Atentatul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

La 20 noiembrie, un hotel de lux din capitala statului Mali, Bamako, a fost ocupat de teroriști, care au luat ostatici – mai ales cetățeni occidentali. În cursul acțiunii de eliberare a acestora, cel puțin 27 de oameni au fost uciși.

La data de 1 decembrie, o bombă artizanală a explodat într-o stație de metrou din zona europeană a orașului Istanbul. Atentatul – socotit inițial un accident – a produs un mort și cinci răniți.

La 2 decembrie, în California, un bărbat și o femeie de religie musulmană au deschis focul asupra unui spital destinat persoanelor cu dizabilități. 14 oameni au fost împușcați mortal (plus cei doi atacatori, uciși de poliție) iar alte 20 de persoane au fost rănite.

La 4 decembrie, la Cairo, trei bărbați mascați au aruncat sticle incendiare asupra unui restaurant din centrul orașului. Atacul a produs  18 morți și cinci răniți.

Seria de atentate nu se va opri, probabil, aici, grupările teroriste fiind greu de anihilat cu mijloacele permise în lumea civilizată. Terorismul devine  o veritabilă formă de război asimetric. Diferența de religie este doar un pretext, nu o motivație reală. Obiectivul real al grupărilor teroriste pare a fi impunerea unor noi centri de putere, cu aspirații similare celor ale unor state legitime  și cu autoritate internațională.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă