Abdicarea Regelui Spaniei în favoarea fiului său, Prințul Felipe, a redeschis subiectul înlocuirii monarhiei și trecerea la republică.Publicația iberică Excite.es a făcut un calcul pentru a arăta dacă monarhia costă țara mai mult decât republica.
Astfel, în 2014, bugetul alocat Casei Regale și care se află la dispoziția Regelui este de 7,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă doar o mică parte din cheltuielile totale ale coroanei. Trebuie adăugate și alte costuri, sume ce sunt integrate în bugetele unor ministere, cum ar fi cel de Externe și de Interne, ceea ce face dificilă cuantificarea cheltuielilor. Aceste costuri suplimentare pot ajunge la 50 de milioane de euro. De exemplu, în bugetul Ministerului de Interne este prevăzută suma de 600.000 de euro anual pentru Garda Regală, ministerul respectiv ocupându-se de securitatea familiei regale, în vreme ce Ministerul de Externe acoperă cheltuielile legate de vizitele oficiale. Iar, un alt minister plătește factura pentru întreținerea celor 45 de mașini oficiale și salariile a 61 de șoferi.
Guvernul acoperă salariile funcționarilor din Palatul Regal – Zarzuela, iar Patrimoniul Național se ocupă de cheltuielile legate de întreținerea palatelor, care costă 33 de milioane de euro și a iahtului familiei regale, pentru care sunt necesare alte 1,8 milioane de euro. Însă toate cheltuielile nu sunt cunoscute, acestea urmând să fie făcute publice odată cu promulgarea Legii Transparenței.
Ceea ce se cunoaște în detaliu sunt ”salariile” membrilor familiei regale: Juan Carlos – 292 700 de euro/an, care cuprinde salariul de 140.500 de euro, la care se adaugă 152.200 de euro cheltuieli reprezentare. Viitorul rege al Spaniei, Prințul Felipe primește 146.350 de euro, iar Regina 131.700 de euro, sumă ce include salariul și cheltuielile de reprezentare. De asemenea, soția viitorului rege, Letizia Ortiz încasează 102.500 de euro pe an.
Cât cheltuie alte țări pentru susținerea monarhiei? De exemplu, Marea Britanie are un buget de 47 de milioane de euro, care include însă și cheltuielile cu Poliția, securitatea, transportul și întreținerea proprietăților regale.
Monarhia olandeză dispune de un buget de 40 de milioane de euro, cea norvegiană de 28 de milioane de euro, cea daneză și suedeză de 12 milioane, iar monarhia din Luxemburg de opt milioane de euro.
Cât cheltuie statele republicane? Fiecare după posibilități. Franța dispune de un buget de 113 milioane de euro pentru conducerea statului, suma incluzând și cheltuielile suportate de diferite ministere, cum ar fi cel de Externe, al Apărării, de Interne etc. Pe de altă parte, publicația iberică arată că șeful statului francez deține funcții executive pe care șeful statului spaniol nu le are.
Republica italiană are un buget de 220 de milioane de euro, Germania 20 de milioane, Portugalia 16, iar Grecia 6 milioane.
În ceea ce privește România, conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, în 2014, bugetul Administrației Prezidențiale este de circa cinci milioane de euro, însă alte cheltuieli se mai regăsesc în bugetul SPP și RAPPS.