27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCultura, obiceiuri şi tradiţii germane

Cultura, obiceiuri şi tradiţii germane

Specificul unei culturi este unul complex, uneori greu de definit deoarece reuneste mai multe moduri de perceptie. Transmiterea unui numitor comun dovedeste, in cele mai multe cazuri, un spirit national sublimat in timp.

Limba germana apartine grupului vestic al limbilor germanice si este vorbita ca limba materna atat de majoritatea populatiei in Germania, cat si in Austria, Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein, in estul Belgiei, precum si in regiunea Schleswigul de Nord din sudul Danemarcei, in regiunea autonoma Tirolul de Sud din nordul Italiei, in regiunile Alsacia si Lorena din Franta. In lume limba germana este vorbita de un numar mare de persoane in SUA, Canada, America de Sud, Namibia, Australia sau Rusia. Dealtfel, este cea de-a treia limba straina studiata in lume, dupa engleza si franceza.

Cultura germana este una extrem de vasta, si a influentat istoria universala. De la arte la tehnica si stiinta, design, constructii, fiecare domeniu are numerosi reprezentanti de origine germana.

Dintre laureatii premiului Nobel din Germania ii enumeram pe Albert Einstein, Max Plank, Friedrich Bergius, Heinrich Boll, Gerhard Domagk, Hermann Emil Fischer, Maria Goeppert-Mayer, Gunter Grass, Hermann Hesse, Paul Heyse, Robert Koch, Thomas Mann, Wilhelm Condrad Rontgen si nu in ultimul rand Herta Muller, scriitoare germana, originara din Romania.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Germania se inscrie cu numeroase puncte importante, si doar cateva exemple ar fi Catedrala din Aachen, cea din Speyer, sau cea din Koln, orasul hanseatic Lubeck, insula muzelor din Berlin, Bauhaus cu locuri din Weimar si Dessau sau orasul Bamberg.

Este foarte cunoscut faptul ca miscarea in aer liber si sporturile sunt capitole foarte importante. De la Bundesliga la Campionatul Mondial de Formula 1, in care Michael Schumacher a castigat 7 titluri mondiale si pana la sporturi extreme, Germania a obtinut de foarte multe ori medalia de aur.

Fotbalul aduna pe stadioane sau in fata televizorului numerosi spectatori, cifrele sunt impresionante, de asemenea si volumul de afaceri care graviteaza in jurul acestui sport. Este un veritabil fenomen ce face parte din personalitatea unui popor. Dealtfel nume sonore sunt si in ciclism, rugby, sanie, bob sau sporturi individuale.

Un capitol important al culturii germane sunt artele

Literatura universala s-a imbogatit substantial prin contributia operelor lui Lessing, Goethe , Schiller , Kleist , Hoffmann , Brecht si Schmidt .

Daca vorbim despre filozofie atunci trebuie sa vorbim despre Leibniz, Kant, Schopenhauer sau Hegel. Marx si Engels au sustinut teoria comunista, ce a cunoscut un success international.

Este demna de mentionat Universitatea din Berlin, infiintata in 1810 care a constituit modelul ideal pentru numeroase universitati din Europa.

In domeniul atat de vast si de incantator al muzicii, Germania a reprezentat un punct de referinta la nivel mondial. De la recentul concurs Eurovision pana la trupe de succes ce au incantat generatii intregi, Modern Talking, Sandra, Dj precum ATB, Paul van Dyk sau Sven Vath sau trupe precum Tokyo Hotel sau Rammstein, epoca actuala acopera genuri variate.

Daca facem o incursiune in timp atunci vorbim de epoca atat de bogat reprezentata, cea clasica. Compozitori precum Bach, Beethoven, handel, Haydn, Brams, Wagner, Mendelssohn Bartholdy si opera lor muzicala vor rezita trecerii timpului, oameni de exceptie, artisti veritabili.

In artele plastice muzeele lumii expun cu mandrie lucrari semnate Albrecht Altdorfer , Lucas Cranach cel Batran , Matthias Grünewald , Hans Holbein cel Tanar sau Albrecht Dürer. Colectiile de arta contemporana include lucrari de mare valoare ale artisti unici cas Max Ernst sau Georg Baselitz.

Pentru arhitectura mondiala a fost decisiva aparitia unor adevarate filozofii ale formelor in spatiu. Walter Gropius, fondatorul scolii Bauhaus a dat o noua turnura arhitecturii moderne, alaturi de Ludwig Mies van de Rohe si de Le Corbusier.

Gastronomia este parte importanta a culturii unui popor. Germania se mandreste cu retete deosebite si metode de preparare interesante. Acestea variaza de la regiune la regiune, iar anumite preparate sunt specifice perioadei sarbatorilor de iarna sau celor religioase.

Trebuie sa amintim si faimosul Oktoberfest, faimosul festival de la Munchen, Bavaria. Se desfasoara de la sfarsitul lui septembrie pana in octombrie, timp in care vizitatori din intraga lume se aduna aici pentru a degusta diferite tipuri de bere si pentru experimenta atmosfera atat de inedita. Merita incercat macar odata in viata!

Cele mai citite

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă