Centenar lângă un sicriu gol: Osemintele Mareșalului Averescu, eroul care a oprit înaintarea germană la Mărăști, de negăsit de 38 de ani

de Marian Garleanu , 06 august 2017 - stire actualizata la ora 17:02, 06 august 2017
Centenar lângă un sicriu gol: Osemintele Mareșalului Averescu, eroul care a oprit înaintarea germană la Mărăști, de negăsit de 38 de ani

„România liberă“ a făcut cunoscut încă din 2004 dispariția trupului militarului din Mausoleul de la Mărăști, monument închinat acestuia și bătăliilor duse de Armata Română în Primul Război Mondial. De atunci, nu s-a schimbat nimic.

La 100 de ani de la comemorarea luptelor eroice de pe dealurile Mărăștiului, care au avut loc în 1917, Consiliul Județean Vrancea împreună cu Ministerul Apărării Naționale afișează un festivism demn de alte epoci, prin manifestările însumate sub titulatura ”Vrancea Eroică”. Festivalul, care a început pe 19 iulie și se va încheia pe 6 august, va cuprinde manifestări ceremoniale, vernisaje și expoziții de fotografie, manifestări câmpenești și comemorative ale centenarului Primului Război Mondial. Tuturor acestor manifestări le-au fost alocate de la bugetul de stat 19,3 milioane lei (4,2 milioane de euro).

Osemintele furate din ordinul lui Ceaușescu

În mausoleu au fost înhumate în 1938, în sarcofage, trupurile mareșalului Alexandru Averescu – eroul care a oprit înaintarea germană la Mărăști - și ale generalilor Arthur Voitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu. Numai că turiștii care vizitează mausoleul aduc în prezent omagii unui sicriu gol.

Un fapt absolut incredibil şi necunoscut opiniei publice româneşti s-a petrecut în august 1979. Osemintele mareșalului au fost furate de către politrucii puterii comuniste în frunte cu colonelul Badea - şeful Protecţiei Civile Vrancea şi fostul căpitan Berneanu, unul din comandanţii UM 01735 în care erau înrolaţi soldaţii “cu probleme”, aşa-numita unitate, în argou ostăşesc, de “diribau”.

În 1979, custodele mausoleului din Mărăşti era Tănăsache Tecuceanu.

„Era prin luna august, la doi ani după cutremurul din 1977, ţin minte pentru că era vremea coasei şi mai ştiu că era înainte de 23 august, când la mausoleu s-a prezentat o trupă de 30-40 de soldaţi în frunte cu colonelul Badea și căpitanul Berneanu. I-au cerut sorei mele să le aducă o rangă din fier şi mai multe scule pentru ridicarea capacului sarcofagului de la mormântul mareşalului Averescu. Am primit de la colonelul Badea oarece explicaţii în sensul că a fost scos sicriul și luate osemintele  mareşalului pentru  a fi duse în alt loc. Odată cu sicriul, care era din lemn negru placat cu tablă, au fost luate din mausoleu şi toate celelalte mărturii care aminteau de mareşalul Averescu: tablourile care-l înfăţişau, diplomele, bastonul din aur, insignele şi decoraţiile sale de război, inclusiv manechinele care înfăţişau soldaţii şi ofiţerii în uniformele armatei române”, ne-a precizat Tănăsache Tecuceanu.

Acesta a povestit că i s-a spus că ordinul a venit direct de la Nicolae Ceauşescu, care a ordonat să se şteargă orice urmă a trecerii lui Alexandru Averescu pe la Mărăşti. „S-a ordonat ca până și bustul său să fie dat jos din faţa mausoleului, lucru care nu s-a realizat niciodată. Cei de la partid ne-au spus că mareşalul nu era pe placul clasei muncitoare, deoarece ordonase omorârea a 11.000 de ţărani la răscoala din 1907. De altfel, de la furtul osemintelor în camera mortuară în care se află sarcofagele mareşalului şi a celor doi generali ai săi, Arthur Voitoianu şi Nicolae Mărgineanu, nu s-a mai putut intra, din ordinul partidului până în 1989. S-a ordonat ca intrarea să fie  blocată  cu  un perete din lemn placat cu o pânză roşie”, a mai adăugat Tănăsache Tecuceanu.

Politrucii puterii comuniste acționau cu soldații de la diribau

Din investigaţia jurnalistică aveam să aflăm că Gheorghe Badea a fost până în 1985 şeful Apărării Civile pe judeţul Vrancea, iar căpitanul Bernea-nu a fost unul din comandan-ţii UM 01735 din Focşani, unitate mutată chiar în toamna anului 1979 la şantierul Porţile de Fier 2. Până în anul 1989, mausoleele, cu toate că erau în administrarea Comitetelor de Cultură si Educaţie Socialistă, erau îngrijite în baza unui protocol de către unele unităţi militare cu specific de instruire prin muncă. Aşa se explică de ce custodele Tănăsache Tecuceanu era la acea vreme angajatul civil al MApN.

Reprezentanții Muzeului de Istorie al Vrancei de la Focşani, în frunte cu directorul Horia Dumitrescu şi istoricul Dumitru Huţanu au fost extrem de nervoşi când, în 2004, au auzit tema investigaţiei jurnalistice. ”Ce, dom’le, altă treabă n-aveţi? Ce, noi ne ocupăm de toate oasele? N-avem nici un inventar al mausoleelor. Asta ne-ar mai fi lipsit să inventariem şi oasele. Şi n-aţi vrea un alt su-biect de investigat? De exemplu, câte lucruri minunate a făcut preşedintele Ceauşescu pentru monumentele istorice din ţară? Ceauşescu a fost un patriot!”, ne-a admonestat Dumitru Huţanu.

Cât despre dispariția  tablourilor care-l înfăţişau pe Alexandru Averescu, acesta ne-a spus că “sunt date la recondiţionat”. Situație în care se află și în prezent. 

În schimb, Horia Dumitrescu s-a arătat la acea vreme extrem de liniştit de dispariţia osemintelor marelui conducător de oşti. ”Şi dacă nu mai sunt oasele lui Averescu acolo (n.n.-în sarcofagul de la Mausoleul Mărăşti) ce-aţi vrea să fac? Să le fac din gips? Dacă le găsiţi vă vom mulţumi în mod public!”, a ţinut să adauge istoricul. 

S-a anchetat, nu se poate deschide sarcofagul

În urmă cu 10 ani, fostul director al Direcției de Cultură și Culte a județului Vrancea, Paraschiv Usturoi, a sesizat Parchetul General cu privire la dispariția osemintelor marelui erou. “ Nu putem intra să verificam decât cu ordin de la Parchet. Sunt indicii serioase că ar fi fost luat şi sicriul, care era unul special. Măcar acum se impune o reparaţie morală”, declara cu un deceniu fostul director, acum decedat.

Reprezentantul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor prezent la Ancheta Parchetului de la mausoleu, Ilie Schifor, nu a putut garanta că osemintele mareşalului se află în acel sicriu, având însă certitudinea că în timp s-a umblat la sarcofag. “Capetele de leu care ornau păr-ţile laterale nu mai erau la locul lor. Din păcate, prea multă lume a umblat la placă. Am deplina certitudine, este sicriul înhumat aici în 1938, chiar la inaugurarea mausoleului. Mi-e foarte greu să fac supoziţii cu privire la existența, sau nu, în sarcofag a osemintelor mareşalului Averescu”, s-a exprimat reprezentantul de la Cultul Eroilor.

Parchetul vrâncean a dat în acest caz o soluție juridică ciudată. “Este greu de acceptat măcar şi ideea că cineva ar fi putut îndepărta capacul sarcofagului (fără utilaje speciale care însă nu pot fi introduse în incinta mausoleului), având în vedere greutatea acestuia (peste 2 tone)”, au scris procurorii în rezoluţie, care au respins ca neîntemeiată plângerea.

Cu alte cuvinte, mai întâi, - adică în 1938 când a fost ridicat mausoleul -, au fost puse pe un teren cele trei sarcofage ale mareșalului Averescu și generalilor Mărgineanu și Arthur Văitoianu, după care în jurul acestora a fost ridicat mausoleul. Pentru că, nu-i așa, după părerea procurorilor nu ai cum să introduci un sarcofag (cu capac de două tone) într-o incintă!

Dosar clasat

Ulterior, după clasarea dosarului de către Parchetul Vrancea, Paraschiv Usturoi era convins că sicriul nu este cel original și a cerut demararea unei anchete la nivel național. “Nu am fost mulțumit de rezultatele acestei anchete. Nu am venit aici la Mărăști să văd o mistificare în sensul că cu numai o săptămână în urmă, în aceleași condiții, anchetatorii au constatat că acest spațiu era gol (n.red. – spațiul din sarcofag), acum am remarcat că există un sicriu curat, șters, lustruit, care se afla într-un colț ca să nu se vadă foarte bine.

Negreșit se impune ridicarea acestei plăci și verificarea dacă într-adevar acel sicriu datează din 1938, când a fost înmormântat mareșalul, și dacă acolo existau oseminte. Acest aspect ar putea foarte bine să facă parte din procesul comunismului pentru că negreșit este una dintre cele mai urâte pagini din istoria noastră trecută, când până ce nici morții nu-și aveau locul cuvenit acolo. Cei care au făcut Romania Mare au făcut istoria acestui neam și au fost conduși, prin aceste condiții, la lada de gunoi a istoriei”, a conchis diriguitorul Culturii și Cultelor de la acea vreme.

Tăcere deplină

De atunci s-a lăsat o tăcere totală asupra dispariției osemintelor Mareșalului Alexandru Averescu din incinta sarcofagului din mausoleu. Nici o autoritate a statului român nu a vrut să mai răspundă demersurilor și cererilor făcute de ziariștii din România. Vrâncenii și nu numai, sunt convinşi că atunci când au loc depuneri de coroane de flori şi comemorări, autorităţile se închină nu la un mormânt, ci la un sicriu gol. 

Comentarii

 • Dragos

  07 august 2017 11:21

  Da, e o problema... Ultima problema pe care o are Romania astazi. Haideti sa le rezolvam pe celelalte si sa lasam osemintele pe seama celor care au atata timp liber incat umbla sa le pupe.

  raspunde comentariului
 • Dan

  06 august 2017 20:29

  Ce de comentarii "inteligente". Sancta simplicitas !!!

  raspunde comentariului
 • Camelian Propinatiu

  06 august 2017 15:21

  Firesc e să amânăm Serbările Centenarului pentru 2021, să plagiem eventual ce fac vecinii notri cu Trianon 2020, inclusiv în Ardeal i Banat. Dei se tia că vine Centenarul 1918, tineretul carierist a fost învăat că-n postromânism nu dă bine la CV a cocheta cu patriotismul, iar viaă intelectuală pentru un eveniment de asemenea complexitate nu prea mai avem. i nici nu vom mai avea vreodată fără 10 din pib alocai recuperator la EduCultură.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  28 iulie 2017 8:27

  Emil GarleanuDaca te uitai atent la poza vedeai ca sus scrie 1928 si, daca stiai si istoria Romaniei, ai fi stiut ca criminalul Ionel Bratianu a intins copita in 1927, deci nu poate sa fie in poza.Cel cu paparia in mina, de linga criminalul Averescu este I G Duca.

  raspunde comentariului
 • Emil Garleanu

  27 iulie 2017 15:08

  Ala-i Bratianu? ...ca celalat pare sa fie Maniu. Nu-i cam gras si cu mustata tushinata?

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   27 iulie 2017 20:52

   Aproape as pune pariu ca e poza de dupa razboi, cand Averescu s-a apucat de politica. Ori e Societatea Marasti, cand cu reconstructia satului daramat, promitand ca-l repara -si a facut-o ! - , ori e cu averescani, simpatizanti politici. Nu cred sa fie Ionel Bratianu, ca nu se suportau de nici o culoare. Nici Bratianu pe el, nici el pe Bratianu.

   raspunde comentariului
   • prezan avea mosii in Moldova deoarece erarea casatorit cu o curva de moldoveanca

    27 iulie 2017 23:53

    Ma gandesc ca avortonul statal e condus de urmashii lui Mihai Vitezul. Ceaushoglu, BratiSlavaianu si Prezan, doar ca sa fie distrus in bataie de joc, spre folosul Rusiei de azi si dintotdeauna.

    raspunde comentariului
 • Firul de praf

  27 iulie 2017 13:25

  A fost, ori n-a fost descinderea nocturna, cu dirubau si don`colonel, cu basina-n portofel, si cu don`capitan, cu motanu` in ghiozdan ? Aici e chichirezul. Ca, daca a fost, trebuie lamurit in continuare ce s-a facut cu oasele lui domn` maresal. Si mai trebuie lamurit cu ce drept intervii intr-un mausoleu pe care nu l-ai construit tu, prin urmare nu-ti apartine. Ordin meletar ? Se poate, insa nu vaz ce treaba are taranu` de la Scornicesti, cu Leana din Petresti, si cu osuarele din Vrancea. Sa spui ca nu nu executi ordinul ? Iar nu se poate. Asa ca ramanea varianta C, se trece la executare, zicand ca el si facand ca tine. Io as fi raportat ca s-au mutat, insa pe ciolane nu scrie numele. As fi mutat-o pe baba Safta, raportand ca l-am mutat pe Averescu. Oricum, daca se verifica, e un supliment la imaginea oribila a regimului. Ca ai avut treaba cu cei vii e una, insa, sa intele ca au avut pretentia sa faca ordine si printre schelete ?! Hmmmm. Numa lucruri interesante, dom`le.

  raspunde comentariului
  • Am fost acolo!

   27 iulie 2017 14:08

   ...inainte de 89 si erau pictati pe peretii salii din interior, in FRESCA! Nu stiu sa spun daca vreun activist zelos pus presedinte-secretar, ori chiar armia rromina a RSR o fi fackut-o, insa erau acolo, AMANDOI! ...nici urma de regi., generali si mareshali.

   raspunde comentariului
 • Vae victis

  27 iulie 2017 8:36

  După ce Mackensen l-a facut îmbătrânit dar nu senil Ceausescu l-a măgulit definitiv.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  27 iulie 2017 8:01

  inotH Bati cimpii si esti varza la istorie, propagandistule. Criminalul Averescu a fost comandant la MARASTI, nu la Marasesti.Bunicul tau nu putea sa detina un ziar cu decretul regal al improprietarii taranilor pt simplul fapt ca la acea data nu exista nici un decret regal, era doar o PROMISIUNE regala, pt a-i determina pe prostii tarani romani samoare pt rege.pî.sî.In locv de poezie ar fi trebuit sa spui daca bunelul tau a primit teren agricol sau criminalul rege i0a oferit doar 2 mp pt groapa...

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   27 iulie 2017 10:02

   Nu esti cam sigur pe tine, Mihaltene ? Esti specialist in reforma agrara din 1921 ? Inclusiv in dezbaterile parlamentare care au precedat-o ? Cine stie ce o fi citi in presa niste oameni simpli, si, mai ales, ce or fi inteles ei. Iar ultima chestie te situeaza la nivelul abjectiei, "criminalul rege i0a oferit doar 2 mp pt groapa". Pai, dupa datele de epoca, adica surse romanesti, am pierdut, in sudul Moldovei, 940 de ofiteri si 43576 trupa - morti, raniti, disparuti. Regele i-a omorat ? Ori... nemtii ? Apoi, in 1907 era la tron Carol I, iar Ferdinand a devenit rege in 1914. Ma ierti matale, ce piei de closca negustoresti pe-aici ? Apoi ce e aia "a-i determina pe prostii de tarani romani sa omoare pentru rege" ? Ti se pare ca la Doaga, ori la Razoare, ori pe toate campurile, dealurile si muntii aia, nemtoii infumurati ai lui Mackensen si Gerock au venit sa joace septic, ori table, cu taranii romani din transee ? Ori... aveau alte ganduri ? Mihaltene, gandesti si vorbesti ca un bolsevic rus, trimis de nemti sa faca propaganda pe frontul romanesc, in 1917. Hmmmm. La urma, abtine-te sa mai batjocoresti GRATUIT oamenii. Un ins a zis ceva, grosier, si un pic ambiguu. Te intreb clar, ai paria pe viata ta ca acolo nu e si un sambure de adevar ?

   raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  27 iulie 2017 7:54

  In 1977 se implineau sptedecenii de la cumplitul GENOCID antitaranesc, decis de criminalul Carol I si executat de criminalii IIC Bratianu si Averescu. Este probabil ca ramasitele stirvului criminalului Averescu sa fi fi fost ingropate in gopile comune ale taranilor ucisi de Averescu in 1907.

  raspunde comentariului
 • Ion

  27 iulie 2017 6:07

  Posibibl sa le fi ars si cenusa aruncată la canal ca pe eroii revolutiei

  raspunde comentariului
 • inotH

  26 iulie 2017 23:56

  Bunicul meu ,Dumitru Ghe., din partea mamei ,a fost Mitralior la Marasesti sub comanda Maresalului Averescu . A fost ranit pe mitraliera de schijele unui brand german ,la spate,la mana stanga si la piciorul stang . A venit acasa dupa spitalizare,cu cutia mastii de gaze in care avea ziarul cu Decretul Regal al Impropietaririi soldatilor de pe Front,iar alaturi o carte de poezii Patriotice ,jerpelita ,fara coperti. Cu el am invatat prima mea poezie, "Dorobantul". SI-acum o stiu " La Plevna zace intr-un sant,Scaldat mai totin sange,Ranit de moarte un Dorobant,Razlet si singur plange. Dar el nu plange ca-i ranit,Sau pentru c-osa moara,Aici strain si parasit,un alt chin il doboara, La pieptu-si tine strans un Steag ,De steagul lui i-e frica ,...... Ma trimetea sa-i cumpar mai mereu, numai tigari MARASESTI. Intr-o caseta de lemntinea doua medalii, una rotunda iar cealalta o cruce. Dumnezeu sa odihneasca in Pace Eroii Tarii!

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  26 iulie 2017 22:00

  Achtung mein arianus! Ce, un Homo Superior a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând dar un pizder a putrezit și urmașii ucenicilor lui i-au furat trupul?! Ecce posibil fomiștii au făcut o ciorbă țărănească de oseminte?

  raspunde comentariului
 • argetoyanu zis bashina

  26 iulie 2017 14:13

  Daca aveti curiozitatea sa cautati informatii despe Averescu pe net, veti gasi! ...mai multe denigrari si treceri peste, asorte cu foarte succinte si telegrafice prezentari. Oare de ce? Si despre Eremia Grigorescu, evident, exact cei care au condus trupele in cele mai sangeroase - decisive - batalii, care au adus Romaniei mai apoi reantregirea. In schimb veti gasi un Prezan gonflabil la infinit - un soi ca Mihai Vitezul fara barda, fapte de arme, dar cu baston de mareshal - si cu toate aparentzele ceaushiste un Cuza atrofiat, fara nici macar un Bulevrd in Capitala statului care la creat si un Bratianu hipertrofiat de jidovi puchinosi primitzi in tzara de tradatorul carol1

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  26 iulie 2017 10:46

  Mausoleul Marasesti are un custode -un stapin !!, in mausoleu nu face fiecare ce vrea !!, Armata si prefectura Vrancea trebuie sa raspunda de cele intimplate . La mausoleu exista personal platit !!- orce activitate trebuie sa fie trecuta intr-un raport zilnic .Averescu a fost primul maresal al Romaniei !!, este cel care l-a infrint pe Mackensen !!,nu-i un ostas necunoscut !!. Disparitia osemintelor maresalului Averescu sunt o ofensa aduse Armatei Romane !!.Ce se intimpla in Romania ultimilor 28 de ani este de domeniul NEURO-PSIHIATRIEI !,autoritatea statului a ajuns o chestiune DERIZORIE !!!.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  26 iulie 2017 10:46

  Mausoleul Marasesti are un custode -un stapin !!, in mausoleu nu face fiecare ce vrea !!, Armata si prefectura Vrancea trebuie sa raspunda de cele intimplate . La mausoleu exista personal platit !!- orce activitate trebuie sa fie trecuta intr-un raport zilnic .Averescu a fost primul maresal al Romaniei !!, este cel care l-a infrint pe Mackensen !!,nu-i un ostas necunoscut !!. Disparitia osemintelor maresalului Averescu sunt o ofensa aduse Armatei Romane !!.Ce se intimpla in Romania ultimilor 28 de ani este de domeniul NEURO-PSIHIATRIEI !,autoritatea statului a ajuns o chestiune DERIZORIE !!!.

  raspunde comentariului
 • Dragalina G.

  26 iulie 2017 1:36

  Sper ca vom avea grija si de cosciugul nenorocitului ILIESCU sa-l aruncam cu totul la cocina de porci - groapa septica a Combinatului CONTIM ce l-au falimentat hotii lui comunisti sa nu i se mai gaseasca hoitul in veci AMIN.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design