28 iunie. Acum 75 de ani, sub privirile Europei democratice, URSS a ocupat Basarabia şi Bucovina

de Mihai Diac , 28 iunie 2015 - stire actualizata la ora 10:05, 28 iunie 2015

Acum 75 de ani, la 28 iunie 1940, România a pierdut Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei. Probabil pentru întotdeauna.

Retragerea, fără luptă, a armatei, precum şi a administraţiei civile româneşti s-a făcut conform ultimatumului primit de statul român, la data de 26 iunie 1940, din partea Uniunii Sovietice.

Ultimatumul formulat de URSS respecta, oarecum, termenii Pactului Ribbentrop – Molotov, din 23 august 1939. Prin acest document, Germania lui Hitler accepta că Basarabia poate trece sub ocupaţie sovietică.

Prin ultimatumul din 26 iunie 1940, URSS cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie precum și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică. Trebuie amintit faptul că nordul Bucovinei, cerut de URSS, nu figura în schema teritoriilor despre care Germania accepta să fie ocupate de URSS.

Decizia de acceptare a ultimatumului sovietic și de executare a unei „retrageri” (s-a evitat folosirea cuvântului „cedare”) din Basarabia și din nordul Bucovinei a fost luată în Consiliul de Coroană din noaptea de 27 - 28 iunie 1940.

Pe 28 iunie, la ora 9, prin comunicatul nr. 25 al Marelui Stat Major al Armatei Române, populația a fost anunțată în mod oficial despre existența ultimatumului, despre acceptarea acestuia de către Guvernul de la București și despre decizia de evacuare a armatei și administrației pe malul drept al Prutului. În conformitate cu prevederile ultimatumului, trei orașe cheie – Chișinău, Cernăuți și Cetatea Albă – trebuiau să fie predate sovieticilor până la ora 14:00. Până pe 2 iulie, noua graniță de-a lungul râului Prut a fost închisă definitiv.

Aproape patru milioane de locuitori, precum şi un teritoriu de peste 50.000 de kilometri pãtraţi au trecut la Uniunea Sovieticã.

„Chiar din primele zile de ocupaţie s-a interzis alfabetul latin, cetăţenia română, locuitorii fiind supuşi legislaţiei unui stat străin, cel sovietic. Basarabenii sunt de îndată jefuiţi, folosiţi ca braţe de muncă ieftină, apoi deportaţi, expuşi represiunilor. Cu părere de rău, nu există încă o statistică exhaustivă, completă, ce ar scoate în vileag aceste nelegiuiri”, afirma prof. univ. dr. Anatol Petrencu, într-o conferinţă ştiinţifică organizată, în iunie 2015, la Chişinău.

Imediat după iunie 1940, pentru a distruge unitatea teritoriilor rupte de la România şi coeziunea populaţiei româneşti de pe aceste teritorii, facilitând asimilarea ei, Stalin a decis fragmentarea teritoriilor ocupate. Astfel, sudul Basarabiei (Bugeacul), nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei au intrat în componenţa Ucrainei. Separat, centrul şi nordul Basarabiei au format aşa-numita Republică Sovietică Moldovenească.

În perioada 1941 – 1944, teritoriile ocupate de URSS în 1940 au revenit sub controlul statului român, în timpul ofensivei trupelor germane şi române contra URSS.

Citeşte şi: FOTO. 22 iunie 1941: „OSTAŞI, vă ordon: TRECEŢI PRUTUL!”. România declară război Uniunii Sovietice

La 23 august 1944, în momentul în care România a ieşit din războiul contra URSS, intrând oficial în alianţă cu aceasta, Uniunea Sovietică a reocupat, din nou fără luptă, Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei.

Sovieticii au ocupat imediat după aceea întregul teritoriu al României, dar linia Prutului a rămas frontiera dintre statul român “independent” şi Republica Sovietică Moldovenească, “unită” cu URSS.

 

 

 

Comentarii

 • mare rusine

  29 iunie 2015 18:43

  Dupa lasitatea dovedita Romania isi putea pierde locul pe harta.

  raspunde comentariului
 • Peter Imre

  29 iunie 2015 13:52

  Cine reprezenta in 1940 "Europa Democratica"?

  raspunde comentariului
 • Mokele

  29 iunie 2015 10:28

  Ce tari democratice erau in 28 iunie 1940 in Europa bai ignorantilor ? Care era starea lor in acel moment ?

  raspunde comentariului
 • centrix

  28 iunie 2015 16:18

  Pacea cu rusii nu se va face dacat daca vor recunoaste ca au violat dreptul international cu ultimatumul si vor accepta masuri de compensare a afronutului facut. Toate actiunile Romaniei de atac al URSS si inaintarea pe teritoriul Rusiei au fost datorate acestui marsav ultimatum si al ocuparii de catre rusi a unui teritoriu ramanesc. Fara aceasta recunostere a marsaviei ruse, reconcilierea romanilor cu rusii este imposibila.

  raspunde comentariului
 • Si totusi...

  28 iunie 2015 14:48

  Articol slabut, cu tot respectul. Romania a executat o retragere strategica in 1941, ar fi fost o prostie sa incepem un razboi cu URSS singuri, fara aliati.Pierdeam nu doar cat ne-au cerut rusii dar si alte teritorii. Pentru acel pamant s-a dus totusi un razboi, prin participarea Romaniei la atacul asupra URSS intre anii 1941-1944, deci, NU S-A CEDAT FARA LUPTA. In 1944, nu actul de la 23 august a determinat reocuparea de caatre sovietici a teritoriului basarabean si a Bucovinei de Nord. Ocuparea acestora s-a produs dupa LUPTE GRELE in perioada martie-aprilie 1944 cand frontul a ajuns din nou pe pamant romanesc. La 23 august 1944, rusii rupsesera deja de 3 zile fontul in zona Bacaului, Basarabia era deja reocupata.Dl. autor face si o afirmatie prognostica spunand ca aceste teritorii romanesti s-au pierdut probabil pentru totdeauna. "Probabil" este cuvantul cel mai interesant in aceasta propozitie.

  raspunde comentariului
 • parere

  28 iunie 2015 11:52

  Si de ce dam vina pe rusi? Vinovati suntem noi ca nu ne-am aparat tara.Trebuia sa le dam peste bot.

  raspunde comentariului
  • Paul Visoianu

   28 iunie 2015 21:02

   Draga "parere",Probabil ca ai uitat tragedia Romaniei din vara lui 1940. In numai 2 luni si cateva zile, Romania a trecut prin 3 ultimatumuri aranjate de cei doi mari CRIMINALI Hitler si Stalin ultimatumul sovietic, dictatul de la Viena so "pacea" de la Craiova.Daca Franta a capitulat in cateva saptamani fiind atacata numai de la Vest cum crezi tu ca Romania cea vinovata dupa parerea ta si a rusilor tai ar fi putu sa lupte si la Nord si la Est si la Sud si la Vest cu tari sustinute de Germania si Rusia?

   raspunde comentariului
 • rodica

  28 iunie 2015 11:13

  Zi de doliu pentru mii de familii alungate din TARA LOR, din caminul lor, vieti distruse, deportari, moarte, dureri sfasietoare Aveam 5 ani Acum la 80 simt aceiasi sfasietoare durere pentru cei ce s-au savarsit din viata fara sa poata sa-si revada pamantul natal

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design