Unele avertismente pe care guvernele occidentale le dau cetățenilor lor atunci când aceștia vin în România au devenit clișee: călătorilor li se spune să se ferească de atacurile maidanezilor și ale urșilor, dar și de taximetriștii care i-ar putea jefui la aeroport. Alte avertizări sunt actualizate: bătaia pe care ți-o poți lua în trafic, aventurile romantice care te pot stoarce de bani, minorii – infractori, vacile care apar pe drumurile de ţară.
Imaginea României pe plan extern, locurile și tipul de comportament evidențiat de mass-media externe în legătură cu țara noastră sunt în măsură să atragă sau să pună pe fugă turiștii. Din păcate, mai degrabă îi pun pe fugă, dacă avem în vedere că doar 2,2 milioane de turiști străini au vizitat România anul trecut, potrivit datelor oficiale, cei mai mulți provenind din Germania, Israel, Italia, Franța și SUA.
Prima sursă de informații, cea mai credibilă, pentru turiștii străini o reprezintă autoritățile din propria țară. Orice călător, atunci când se deplasează într-un teritoriu pe care nu-l cunoaște, trebuie să consulte sfaturile de călătorie pe care i le oferă propriul guvern. Acestea sunt publicate fie pe site-urile Ministerelor de Externe, fie pe cele ale guvernelor și au câteva capitole distincte: documente, securitatea, drumurile/transportul, terorismul, criminalitatea, sănătatea. Din lectura lor, putem desprinde cum ne privesc străinii. Printre aspectele negative pe care oficialii statelor din Marea Britanie, SUA, Spania sau Franţa le găsesc în România se numără violenţa din baruri, taximetriştii, hoţii care te fură pe stradă şi de pe card.
Spania: cinci avertismente la noi, unul la unguri
În Spania trăiesc peste un milion de români. Probabil, unii dintre aceștia le-au vorbit spaniolilor despre România, familiarizându-i cu țara noastră. Doar că, în 2014, doar 8.000 de spanioli au ales să vină în spațiul românesc. Poate au fost speriați de recomandările făcute de către guvernul lor, care ține să sublinieze, printre altele, că maidanezii pot atenta la securitatea turiștilor: „Au existat cazuri de atacuri ale câinilor care cutreieră străzile orașelor și ale suburbiilor. În cazul în care veți fi mușcat, ar trebui să mergeți imediat la un centru de sănătate pentru vaccinul antirabic”. Un al doilea pericol îl reprezintă cutremurele, iar pentru a ști cum să se comporte, spaniolii sunt invitați să viziteze pagina de web a ambasadei de la București. Un alt treilea avertisment este legat de faptul că România are cea mai mare populație de urși și că aici trăiesc cei mai impozanți lupi. Cele cinci avertismente privind securitatea spaniolilor în România sunt completate de cele legate de taximetriștii din zona aeroporturilor care le pot percepe un tarif uriaș și de zonele rău famate, precum Ferentari, Rahova și Gara de Nord. Lucrurile nu sunt tocmai actualizate deoa-rce la aeroport există un sistem care nu mai permite apariția taximetriștilor-pirați, iar zonele Rahova sau Gara de Nord s-au mai îndreptat. Nici urșii nu se simt prea bine. Numărul lor a scăzut, față de acum 25 de ani, la jumătate. Ungaria are parte de o caracterizare mai favorabilă din partea guvernului spaniol, care o descrie drept o țară sigură. Singura „neplăcere” este aceea a furtului: de buzunare, obiecte sau chiar de mașini. Potrivit Biroului Național de Turism din această țară numărul turiștilor care au vizitat Ungaria a fost de 9,5 milioane, totalizând 24,2 milioane de înnoptări. Dintre aceștia, aproximativ 2 milioane de turiști au venit numai din Germania.
SUA, cele mai dure avertismente
După ce sunt avertizaţi că în Bucureşti condiţiile turistice sunt bune, iar în ţară variază, americanii află de pe siteul guvernului de la Washington că deşi prejudecăţile rasiale există în România, în special cele legate de ţigani, rata criminalităţii din aceste considerente este mică. Ori vor să îşi facă bine treaba, ori sunt foarte grijulii cu propri cetăţeni, dar aici regăsim cele mai grave avertismente care privesc România: „Infracţiuni cu violenţa apar adeseori în baruri… Infracţiuni precum jafuri prin diverse metode – hoţii de buzunare sau cei care îţi câştigă încrederea rămân problematice. Grupuri organziate de hoţi care includ şi minori acţionează în gări, trenuri, la metrou şi în autobuze. Un număr de infracţiuni au apărut în timpul călătoriilor cu trenul de noapte… Infracţiunile pe Internet şi prin card rămân cele mai răspândite în România. Ambasada Americii recomandă să călătorești cu trenul la clasa superioară și doar însoțit.” Dacă faci o prostie în România, ai de grijă deoarece sistemul juridic este complicat şi ai nevoie de asistenţă din partea unui avocat.
Guvernul american spune că românii sunt artişti atunci folosesc camerele de chat sau atunci când vine vorba de legăturile personale pe Internet. Ţinta: cetăţenii americani. „Cei care te abordează pe Internet spun că sunt tinere din România care imediat încep o legătură cu un cetăţean american de durată şi online. Cerinţele legate de bani pot să nu apară înainte de şase luni, atunci când femeia invocă faptul că are un copil bolnav, a pierdut o slujbă sau are nevoie să pornească o afacere. Deşi există numeroase variaţiuni ale acestei scheme, scopul final este acela al extorcării de bani. Dacă sunteţi victima unei astfel de infracţiuni, contactaţi American Citizens Services din cadrul U.S. Embassy. Autorităţile române pot fii reticiente în a urmări aceste infracţiuni dacă nu dovediţi că a fost folosită constrângerea sau că a fost furată o mare sumă de bani”, scriu oficialii de peste ocean.
Franța: „Mergeți mai bine la București, decât la Sofia”
Obsesia urșilor o regăsim în recomanadările făcute de guvernul francez: „în mod regulat, turiștii sunt răniți, uneori fatal. Nu îi hrăniți”. Din păcate nici francezii nu au aflat despre dispariția maidanezilor de pe străzi: „Bucureștiul și majoritatea orașelor din România găzduiesc un număr mare de câini vagabonzi, al căror comportament poate fi uneori agresiv”. După nomalele avertismente legate de furt, francezilor li se atrage atenția că în România prostituția este interzisă și practicarea ei, în orice sens, poate avea consecințe grave. Fără îndoială că, în ochii francezilor, arătăm mai bine decât bulgarii. Guvernul francez amintește că în 2012 la Sofia a avut loc un atentat terorist în urma căruia cinci cetățeni evrei au murit. Există un real risc nuclear la vecinii noștri, dar și unul seismic menționat și pentru România. „Bulgaria se numără printre țările vizate de criminalitatea financiară”, zic francezii așa că atenție mare unde vă schimbați banii. Că Bulgaria este mai periculoasă decât România o arată avertismentul privind existența unor gărzi de corp și a oamenilor înarmați în apropierea unor mașini de lux sau în baruri care ar putea reacționa violent.
Cum ne văd britanicii
Guvernul condus de David Cameron ne vede în culori gri, dar corecte. Pentru a-și avertiza concetățenii despre starea excrabilă a drumurilor din România, pe pagina Guvernului de la Londra scrie că rata mortalității pe drumurile românești este de 9,3 la suta de mii, față de 2,8 la suta de mii în Regatul Unit. „Standardele de circulație sunt foarte scăzute, mai ales pe drumurile secundare. Atenție la mașinile care atunci când parchează te dublează și la șoferii nevoiți să frâneze brusc atunci când dintr-o dată le apare în drum o groapă, un câine sau o căruță”. Sau chiar o vacă ori vreun alt animal domestic și, spun britanicii, riscați să fiți jefuiți de hoți deghizați în polițiști. Sfaturile cuprind şi minorităţile: homosexualitatea nu mai este incriminată, dar atitudinile sunt conservatoare, aşa încât comunitatea gay nu iese în evidenţă (sau, mai frumos spus, keeps a low profile).Prin comparaţie, nici polononezii nu sunt sfinți: britanicii riscă să fie furaţi la gară şi să fie jefuiţi prin metoda somniferelor puse în băuturi la barurile.
Belgia. Atenție la Cupidon
Belgienii sunt foarte haioși atunci când fac recomandări de călătorie propriilor cetățeni pe care îi avertizează că și-ar putea pierde inima la București. “Ca și în multe orașe europene, există puține infracțiuni în centrele urbane. Hoții de buzunare sunt prezenți în jurul stațiilor mijloacelor de transport în comun și în locurile publice. Se recomandă călătorilor să poarte cu ei copii ale documentelor de identitate, nu prea mulți bani și să utilizeze cardurile lor de credit cu precauție la restaurante. Ambasada este conștientă de existența unui caz de fraudă sentimentală”. Cum știam că și moldovenii sunt mari iubăreți, am citit avertismenetele pentru cei care călătoresc la Chișinău. Singura primejdie o constituie, însă, în viziunea guvernului belgian, trecerea graniței în Transnistria.
Australia. Abuzurile asupra minorilor, aspru pedepsite
Autoritățile recomandă să nu mergeți singuri după lăsarea întunericului. Furturile din camere de hotel sunt comune, susțin australienii. Fraudele pe Internet, inclusiv cele legate de întâlniri și căsătorii, care au la bază escrocherii, apar și în România. Copiii sub 12 ani nu pot fi transportați pe scaunul din față al vehiculelor. Abuzul sexual asupra minorilor este un delict, iar pedeapsa este de 25 de ani de închisoare.
Canada. Nu folosiți trenurile
Guvernul Canadei își avertizează cetățenii că demonstrațiile din România pot deveni foarte violente. “Șofatul poate fi riscant ca urmare a șoferilor agresivi, comportamentului haotic la volan și vitezei mari de rulare. Serviciul de căi ferate este foarte scăzut față de standardele occidentale, de accea e mai bine să folosiți autocarele pentru deplasarea între localități. Acestea sunt sigure și relativ rapide. Fiți foarte atenți când necunoscuții vă oferă țigări, cipsuri sau băuturi. Pot conține droguri care să vă adoarmă și apoi veți fi jefuit.