6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Ultimul "tun" al Guvernului Grindeanu. Ministrul Jianu a semnat ordinul care îl...

Ultimul “tun” al Guvernului Grindeanu. Ministrul Jianu a semnat ordinul care îl favorizează pe stăpânul semnăturilor digitale, Tiberiu Urdăreanu

Vicepremierul și ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a semnat ordinul care reglementează piața semnăturilor electronice, o afacere de câteva zeci de milioane de euro anual. Surse din piața IT susțin că ordinul lui Jianu îl favorizează pe afaceristul Tiberiu Urdăreanu, cel care deține compania Certsign SA.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, condus de Augustin Jianu, a publicat Ordinul 449/2017 privind procedura de acordare, suspendare și retragerea statutului de prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu Regulamentul nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014. Specialiștii din domeniu susțin că acest ordin controversat ar urma să suprareglementeze abuziv piața certificatelor și semnăturilor electronice.



Ordinul de ministru, contestat la Comisia Europeană

Acest ordin a fost pus în dezbatere publică, dar degeaba! Forma finală a proiectului nu are nici o virgulă schimbată față de proiectul inițial supus dezbaterii. Practic, dezbaterea publică a fost degeaba. Anterior acestei dezbateri, în februarie 2017, un document care reprezenta draft-ul unui ordin al ministrului Comunicațiilor a început să circule în mediul online.

Acest ordin de ministru (OM) aduce modificări unui regulament UE ce stabilește condițiile în care companiile primesc dreptul de a emite semnături electronice. Problema, însă, este că un ordin de ministru nu poate modifica un regulament european asumat de către toate statele UE.

Conform surselor „României libere“, o companie italiană ar fi sesizat Comisia Europeană în legătură cu posibila emitere a acestui OM în România. Conform sesizării firmei italiene, acest ordin ar securiza, practic, piața românească în punctul în care se află acum, adică nu ar permite intrarea în sistem a altor companii, în special străine. Iar în acest moment, în România, certSIGN SA deține peste 70% din afacerea semnăturilor electronice. În 2015, de altfel, veniturile certSIGN SA au fost de zece milioane de euro și profitul de peste 5 milioane lei. certSIGN, însă, susține că doar o parte din încasările de zece milioane de euro anual ar proveni din operațiuni cu semnătură electronică.

Bădeana lucrează la ordinul de ministru

„România liberă“ a dezvăluit la începutul lunii martie că ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, urmează să emită un ordin de ministru prin care se dorește reglementarea pieței semnăturilor electronice. Problema, însă, ar fi că acest ordin ar presupune excluderea unor companii din piață. Conform unor surse din piață, prin acest ordin se urmărește ca alte companii să nu mai poată intra în acest business. Iar surse din Ministerul Comunicațiilor susțin că promotoarea din umbră a acestui ordin de ministru ar fi chiar Mirela Bădeana.   

La solicitarea RL, Mirela Bădeana a confirmat că a lucrat la conceperea ordinului de ministru, dar a negat că ar face altceva decât prevede fișa postului ei: „Eu, prin atribuțiile mele de serviciu, am încercat să reglementez. Prin acel ordin se pun în aplicare cerințele Regulamentului European 910/2014. Împreună cu colectivul de la Reglementare punem în aplicare acest regulament. Eu sunt pe reglementare. Am citit toate deciziile și regulamentul pentru a fi pus în aplicare”. 



Firma lui Urdăreanu sprijină OM-ul Comunicațiilor

Existența draft-ului de ordin de ministru (OM) a fost confirmată de către un reprezentant al certSIGN SA, pe Facebook. “certSIGN, ca furnizor de servicii de certificare, a primit spre consultare de la MCSI (Ministerul Comunicațiilor – n.r.), în calitatea sa de organism de supraveghere, o propunere de «Ordin privind procedura de acordare, suspendare și retragere a statutului de prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu Regulamentul (european – n.r.) nr. 910/2014», pentru care ni s-au cerut opinii în vederea îmbunătățirii sau modificării documentului. Putem presupune că același document a fost transmis și către ceilalți furnizori de servicii de certificare din România pentru a li se cere un punct de vedere”, a menționat “Asistență Clienți certSIGN”, cont de Facebook asumat de către această societate.

Suspiciunile că în spatele draft-ului de ordin de ministru s-ar afla chiar interesele de afaceri ale lui Tiberiu Urdăreanu (cercetat în câteva dosare de către DNA) au fost confirmate tot de certSIGN SA, tot pe rețeaua socială menționată: “Dacă ordinul ministrului care va implementa reglementările de pe piața certificatelor electronice nu va intra în vigoare, companiile românești nu vor mai putea să își desfășoare activitatea la nivelul UE începând cu iulie 2017 (…). Dorim să mai precizăm că Regulamentul (european – n.r.) 910/2014 (…) a intrat în vigoare la 1 iulie 2016. Toți furnizorii de certificate calificate din România sunt recunoscuți implicit la nivelul UE timp de un an, până la 1 iulie 2017. Dacă până la această dată ei nu devin prestatori de servicii de încredere calificați în conformitate cu Regulamentul 910/2014, își vor pierde recunoașterea europeană”.

Pe de altă parte, însă, regulamentul european invocat (910/2014) nu are nevoie de niciun fel de legislație națională pentru a fi implementat. Mai mult, se întreabă sursele „României libere“, în situația în care s-ar emite acest ordin de ministru, semnăturile electronice emise de alte autorități din UE ar fi declarate nelegale în România? Dacă da, situația ar contraveni flagrant aceluiași regulament european.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă