11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialOrdin de ministru, cu dedicație pentru mogulul IT Urdăreanu. Ministrul Comunicațiilor vrea...

Ordin de ministru, cu dedicație pentru mogulul IT Urdăreanu. Ministrul Comunicațiilor vrea să rescrie un regulament al Uniunii Europene

Piața semnăturilor electronice, de câteva zeci de milioane de euro anual, este tulburată de apariția iminentă a unui ordin al ministrului Comunicațiilor care poate duce la excluderea unor companii din afacere.

Cele mai multe acuze îl țintesc pe Tiberiu Urdăreanu, omul de afaceri care deține Certsign SA, companie care deținătoare a monopolului pieței semnăturii electronice în România. Conform unor surse din piață, actualul ministru al Comunicațiilor, Augustin Jianu, se pregătește să emită un ordin prin care alte companii nu mai pot intra în acest business.

Ordin de ministru, reclamat de o companie italiană

Încă de pe 23 februarie a.c., un document care ar reprezenta draft-ul unui ordin al ministrului Comunicațiilor a început să circule în mediul online. Acest draft de ordin de ministru (OM) aduce modificări unui regulament UE ce stabilește condițiile în care companiile primesc dreptul de a emite semnături electronice. Problema, însă, este că un ordin de ministru nu poate modifica un regulament european asumat de către toate statele UE.

Conform surselor RL, o companie italiană ar fi sesizat Comisia Europeană de posibila emitere a acestui OM în România. Conform sesizării firmei italiene, acest ordin ar securiza, practic, piața românească în punctul în care se află acum, adică nu ar permite intrarea în sistem a altor companii, în special străine. Iar în acest moment, în România, Certsign SA deține peste 70% din afacerea semnăturilor electronice. În 2015, de altfel, veniturile Certsign SA au fost de zece milioane de euro și profitul de peste 5 milioane lei.

Jianu face pe niznaiul, dar e deconspirat de Urdăreanu

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a făcut un comentariu în legătură cu acest draft de OM pe pagina de Facebook a jurnalistului Stelian Negrea. “E semnat ordinul? A trecut pe la mine? Sau vorbim despre drobul de sare? Dacă este «real» sau nu, nu vă pot spune, pentru că la mine nu a ajuns niciun astfel de document. Orice funcționar poate face orice draft. Fiți convins că voi verifica”, a scris Jianu. Acesta nu a revenit asupra  subiectului și nici nu a răspuns solicitărilor RL de a confirma/infirma dacă ordinul va fi emis au ba.

Pe aceeași pagină de Facebook, însă, a fost confirmată existența draft-ului de OM, chiar de către un reprezentant al Certsign SA. “cert-SIGN, ca furnizor de servicii de certificare, a primit spre consultare de la MCSI (Ministerul Comunicațiilor – n.r.), în calitatea sa de Organism de supraveghere, o propunere de «Ordin privind procedura de acordare, suspendare și retragere a statutului de prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu Regulamentul (european – n.r.) nr. 910/2014», pentru care ni s-au cerut opinii în vederea îmbunătățirii sau modificării documentului. Putem presupune că același document a fost transmis și către ceilalți furnizori de servicii de certificare din România pentru a li se cere un punct de vedere”, a menționat “Asistență Clienți Certsign”, cont de Facebook asumat de către Certsign SA.

Firma lui Urdăreanu sprijină OM-ul Comunicațiilor

Suspiciunile că în spatele draft-ului de ordin de ministru s-ar afla chiar interesele de afaceri ale lui Tiberiu Urdăreanu (cercetat în câteva dosare de către DNA) au fost confirmate chiar de Certsign SA, tot pe rețeaua socială menționată: “Dacă ordinul ministrului care va implementa reglementările de pe piața certificatelor electronice nu va intra în vigoare, companiile românești nu vor mai putea să își desfășoare activitatea la nivelul UE începând cu iulie 2017 (…). Dorim să mai precizăm că Regulamentul (european – n.r.) 910/2014 (…) a intrat în vigoare la 1 iulie 2016. Toți furnizorii de certificate calificate din România sunt recunoscuți implicit la nivelul UE timp de un an, până la 1 iulie 2017. Dacă până la această dată ei nu devin prestatori de servicii de încredere calificați în conformitate cu Regulamentul 910/2014, își vor pierde recunoașterea europeană”.

Pe de altă parte, însă, regulamentul european invocat (910/2014) nu are nevoie de niciun fel de legislație na-țională pentru a fi implementat. Mai mult, se întreabă sursele RL, în situația în care s-ar emite acest ordin de ministru, semnăturile electronice emise de alte autorități din UE ar fi declarate nelegale în România? Dacă da, situația ar contraveni flagrant aceluiași regulament european. 

Cele mai citite

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă