29.4 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSportFormula 1DNA: Udrea, patron de presă din umbră

DNA: Udrea, patron de presă din umbră

Noul dosar al Elenei Udrea, în care DNA cere Camerei Deputatilor să-i încuviințeze reținerea si arestarea pentru mită de 4,7 milioane de euro, developează, între altele, modul în care un ziar important, Evenimentul zilei, ajunge sub controlul unui politician, spun surse apropiate anchete.

Modalitatea de a controla un ziar e simplă: piața presei tipărite e la pământ, cu datorii. Apare un politician, care, folosindu-se de bunuri publice, ajunge să controleze ziarul, preluându-i datoriile printr-o firmă de casă.

Citește și: Dorin Cocoș, denunțător în noul dosar al Elenei Udrea

În cazul Evenimentului zilei,  ar fi implicate mai multe firme off-shore,  între care s-ar afla și una controlată de Dinu Pescariu, denunțătorul din “Microsoft”, spun sursele noastre neconfirmate oficial, precum și o firmă a lui Dan Andronic, patronal actual al ziarului.

În spatele lui Pescariu ar fi Nicolae Bogdan Buzăianu, băiatul deștept din energie, plasat pe orbita afacerilor de profil de fostul ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu (Guvernul Năstase).

 Mod de operare- ipoteză

În 2010, pentru a obține prelungirea unui contract cu SC Hidroelectrica SA, Buzăianu  ar fi apelat la Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării, ca să facă trafic de influență la Ministerul Economiei.

Udrea i-ar fi cerut lui Buzăianu suma de 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica să continue contractul de vanzare – cumpărare de energie cu firma omului de afaceri.

La începutul anului 2012, Udrea ar fi primit de la Buzăianu, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media (care ar edita Evenimentul zilei, spun sursele noastre).

DNA sustine că, în anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie, cu schimbare de creditor, pe o firmă a respectivei persoane.

Citește și: Dan Andronic, Radu Budeanu și Bogdan Buzoianu, precum și trusturi media, implicați în noul dosar al Elenei Udrea

De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa. În acest lanț ar apărea și  Dinu Pescariu, Dan Andronic, Radu Budeanu spun sursele RL.

Cum a întrăinat  Udrea vila Săbărel, proprietate publică

DNA solicită reținerea și arestarea Elenei Udrea și pentru săvârșirea altor fapte penale legate de modul de înstrăinare a Vilei Săbărel, din Complexul Carmen Silva de la Eforie Sud, care se afla în portofoliul ministerului pe care l-a condus.

DNA o acuza pe Elena Udrea, în această secvență infracțională, de luare de mită, trafic de influență și fals în declarații de avere în legatură cu cumpararea, prin interpuși, a unei vile din Eforie Sud.

Potrivit procurorilor, Udrea a cumparat vila Săbărel (700 mp) prin firma SC Romlit Spectrum SRL, firma la care acționar si administrator era Tudor Breazu, fostul ei colaborator.

Probațiunea

În acest nou dosar penal al Elenei Udrea, format din două mari capitol de infracțiuni (Hidroelectrica și Vila Săbărel),  denunțătorii- martori ar fi Dorin Cocoș, Tudor Breazu, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu. Aceștia ar fi indicat și chiar furnizat probe, spun surse judiciare.

Nu se știe care este statutul juridic al patronului Evenimentului Zilei, Dan Andronic. Se știe doar că a fost la DNA, unde a dus documente.

Procurorii au mai ridicat documente și în timpul perchezițiilor făcute la Radu Budeanu, fostul patron al Cancan, apropiat al lui Bogdan Buzăianu, implicat în schemele prin care Udrea ar fi primit mita, spun sursele noastre. O percheziție nu se poate face fără începerea urmăriri penale, așa că Radu Budeanu ar fi cel puțin suspect, spun specialiștii.

Elena Udrea a declarat presei că noul ei  dosar penal ar fi un nou abuz al DNA. Ea susține că s-ar afla în conflict deschis cu Bogdan Buzăianu încă din 2005.

 “Nu există nimeni în România care să poată spune că Elene Udrea a luat șpagă, nimeni” a declarat Udrea.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților va lua în discuție miercuri solicitarea DNA și va vota dacă va fi de acord cu reținerea și arestarea Elenei Udrea. Avizul comisiei este consultativ, votul deciziv fiind al plenului Camerei Deputaților.

Elena Udrea a mai fost arestată preventiv în dosarele “Gala Bute”, “Microsoft”.

 

 

Cele mai citite

15 ani de la moartea lui Michael Jackson

Michael Jackson, supranumit „Regele Muzicii Pop”, este comemorat în această zi, pe 25 iunie 2024, la 15 ani de la moartea sa. Artistul legendar...

Rusia dispune de progrese nucleare pentru o eră a inteligenței artificiale, afirmă un diplomat de top în domeniul controlului armelor

Principalul diplomat rus pentru controlul armelor a declarat că Rusia a făcut progrese în materie de 'arme "descurajare nucleară" care îi vor permite să...

Importanța Ecografiei și Mamografiei pentru sănătatea sânilor

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din America, iar rata de supraviețuire este de obicei de 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă