În Franţa, justiţia a deschis o anchetă preliminară pentru elucidarea morţii, rămasă misterioasă, a bancherului rus Alexandr Perepilicinîi în Surrey, în 2012, dar care ar fi fost otrăvit la Paris. Caz legat de afacerea Magnikţi?
Justiţia franceză anchetează asasinarea în bandă organizată în Franţa a unui fost bancher rus, care are legătură cu afacerea Magniţki, dosarul fiind încredinţat Brigăzii Penale, în paralel cu investigaţiile financiare dirijate de judecătorul de instrucţie Renaud Van Ruymbeke. Este vorba de un dosar care a răcit considerabil relaţiile dintre Moscova şi capitalele occidentale de ani buni: afacerea Magniţki, după numele juristului urmărit de justiţia rusă pentru acuzaţii fictive şi mort în 2009 în urma relelor tratamente suferite în închisoare.
Serghei Magniţki denunţase o escrocherie implicând funcţionari ruşi care expropriaseră un fond de investiţii, Hermitage Capital Management, înainte de a sustrage 150 milioane euro de la statul rus cu complicitatea agenţilor Fiscului. Calvarul lui a determinat Congresul american să adopte, în 2012, o „listă Magniţki“, care interzicea vizita în SUA a funcţionarilor implicaţi în scandal.
Din 2010, Alexandr Perepilicinîi, fost bancher, îl ajuta pe investitorul american Bill Browder, patronul fondului Hermitage şi angajatorul lui Magniţki, să ia urma banilor escrocaţi, ieşiţi din Rusia prin intermediul unei multitudini de societăţi-ecran şi de conturi bancare din mai multe ţări. Colaborarea fostului bancher era deosebit de importantă, deşi potrivit elementelor unei anchete elveţiene, el ar fi jucat un rol în afacere ajutând una din protagonistele escrocheriei, Olga Stepanova, să plaseze bani în Elveţia. Ca directoare a biroului Fiscului din Moscova, Stepanova obţinuse plata a 150 milioane euro către noii „proprietari“ ai societăţilor furate de la Bill Browder. După moartea lui Magniţki, Perepilicinîi a decis să schimbe tabăra – l-a contactat pe Browder şi i-a furnizat documente asupra conturilor bancare deschise în special la Credit Suisse. Magistraţii francezi au luat în serios dezvăluirile din 19 mai din Times, potrivit cărora în stomacul lui Alexandr Perepilicinîi au fost găsite urme de gelsemium, o plantă originară din China şi a cărei ingerare este mortală.
Chiar după moartea lui Perepilicinîi, refugiat în Marea Britanie din 2010, ancheta britanică a fost sumară, cu concluzia unei morţi naturale. În acest an, la iniţiativa companiei de asigurări a fostului bancher rus care căuta un mjloc de a nu plăti prima de asigurare după decesul lui, a fost declanşată o expertiză care a dezvăluit prezenţa gelsemium.
Sejur fatal
Ingerată în doze mici, planta este un antistres folosită în homeopatie. În doze mari, ea devine o otravă ce poate provoca moartea în termen maxim de 48 de ore. Bancherul rus, plecat să facă jogging, a murit după ce a revenit la proprietatea sa britanică din Surrey, în apropierea Londrei, în noiembrie 2012 dar noua ipoteză probabilă – fără a îndepărta pista britanică – este că otrăvirea lui Perepilicinîi s-a comis în scurtul sejur la Paris chiar înainte de a reveni la Surrey. Pentru avocaţii francezi, „timing“-ul evenimentelor leagă moartea lui Perepilicinîi de afacerea Magniţki. Nimeni nu se îndoia că Perepilicinîi, care părăsise Rusia în 2010 cu soţia, deranja un grup puternic de criminali ruşi. Decesul lui a intervenit când colabora cu anchetatorii din Elveţia asupra unei afaceri de spălare de bani în cadrul unei vaste operaţiuni de fraudă perpetuată în Rusia. Responsabili din Administraţia fiscală se asociaseră cu crima organizată pentru a cere Fiscului o rambursare fictivă de 250 milioane dolari. Apoi, a fost spoliat Fondul occidental Hermitage.
Interogatoriile justiţiei franceze se concentrează asupra persoanelor pe care rusul le-ar fi putut avea în special la Hotel Bristol, strada Faubourg-Saint-Honoré din Paris, unde a fost înregistrat pentru trei nopţi în ultimul său sejur în capitala franceză.
Teama exilaţilor ruşi
Comunitatea rusă autoexilată în Marea Britanie a fost afectată de o serie de asasinate în care indivizi perfect sănătoşi mureau subit. De la început, moartea omului de afaceri Perepilicinîi a fost suspectă, fiind descoperit fără viaţă nu departe de reşedinţa sa din cartierul de lux, fără nici un semn de violenţă.
În vârstă de 44 de ani, în dimineaţa zilei de 10 noiembrie 2012 el a plecat să facă jogging, în ţinută sport şi corpul i-a fost găsit abia seara de un membru al personalului său, în apropierea proprietăţii.
Anchetatorii au considerat că era vorba de o dramă individuală şi abia mai târziu asociaţii şi amicii victimei au început să aibă bănuieli sumbre. Prima autopsie nu a fost concludentă şi a fost comandată o a doua, ale cărei rezultate au fost disponibile abia în mai 2015.