România liberă a dat MAE în judecată după secretizarea votului din străinătate

de Catalin Prisacariu , 12 mai 2015 - stire actualizata la ora 22:17, 12 mai 2015
România liberă a dat MAE în judecată după secretizarea votului din străinătate

La şase luni de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, RL apelează la ajutorul instanţelor judecătoreşti pentru aflarea adevărului în ceea ce priveşte motivele reale pentru care mii de români din străinătate nu au reuşit să voteze.

În ziua următoare cîștigării alegerilor, președintele ales, Klaus Iohannis, a cerut o analiză din partea Guvernului, urmată de tragerea la răspundere a celor vinovați pentru organizarea catastrofală a votului în străinătate. 

Mai mult, 2015 a debutat cu deschiderea unui dosar penal la Parchetul General (transferat, apoi, la DNA) pentru a se stabili dacă responsabilii guvernamentali și ai Ministerului Afacerilor Externe au comis infracțiuni în procesul organizării votului în străinătate.

Cu toate acestea, la şase luni de la încheierea alegerilor prezidențiale, cetățenii români nu știu dacă premierul Victor Ponta și fostul ministru de Externe Titus Corlățean le-au respectat drepturile constituțio-nale sau nu. La aproape șase luni de la alegerile prezidențiale, românii nu știu dacă Guvernul Ponta a organizat cu rea-cre-din-ță, abuziv, alegerile prezidenția-le sau, poate, nu a fost vorba decât de incompetență.

RL a dat în judecată MAE

Întâmplător sau nu, o dată ce și-a preluat mandatul, președintele Klaus Iohannis nu a mai fost interesat nici să afle cum au fost organizate alegerile prezidențiale, nici să urmărească cine ar fi trebuit să suporte consecințele pentru dezastru.

În plus, ancheta DNA este departe de a se finaliza în următoarele luni. Ba tocmai această anchetă, paradoxal, face acum imposibilă aflarea adevărului, întrucât Ministerul Afacerilor Externe a secretizat informațiile publice referitoare la organizarea votului în străinătate tocmai prevalându-se de acest dosar aflat în cercetare la DNA.

„România liberă“ crede, însă, că aflarea tuturor informațiilor în legătură cu organizarea votului în străinătate la alegerile prezidențiale din 2014 este esențială pentru procesul democratic de vot în România. Ca răspuns la blocajul de comunicare impus de MAE, am decis să acționăm în judecată Ministerul Afacerilor Externe și pe deținătorul portofoliului, Bogdan Aurescu, pentru ca informațiile publice cerute de cotidianul nostru să fie furnizate printr-o decizie a instanței.

Iohannis a renunțat să mai caute vinovați

Pe 17 noiembrie 2014, la o zi după turul al doilea al preziden-țialelor, președintele ales Klaus Iohannis susținea o conferință de presă în care cerea imperativ pedepsirea vinovaților pentru eșecul organizării votului în străinătate. “Îl rog pe președintele încă în funcție să analizeze această situație și să recheme de pe post pe toți diplomații care nu au gestionat corespunzător situația din secțiile de vot. Consider că este un gest minimal să fie retrași ambasadorii și consulii de acolo unde românii au fost umiliți. Nu pot să accept să existe situații unde concetățeni de-ai mei să fie tratați cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze. Cineva trebuie să suporte consecințele votului catastrofal organizat în diasporă. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune și să-i tragă la răspundere și să-i demită pe cei vinovați de organizarea defectuoasă a votului în diaspora“, declara Iohannis.

A fost singurul moment în care președintele Iohannis s-a referit la acest subiect, pe care apoi l-a abandonat total. Nici după preluarea mandatului, pe 21 decembrie 2014, Iohannis nu a revenit la temă, deși, de data asta, avea posibilitatea să facă ceea ce îi ceruse fostului președinte Traian Băsescu, și anume să „recheme de pe post pe toți diplomații care nu au gestionat corespunzător situația din secțiile de vot“. Iohannis nu a cerut (nu public, cel puțin) nici Guvernului o analiză.

Kövesi anunță o anchetă penală lungă

În acest moment, singura instituție care analizează procesul de organizare a votului în străinătate la prezidențialele din 2014 este Direcția Națională Anticorupție. Pe 7 aprilie a.c., procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, anunța într-un interviu pentru RL o perioadă lungă de anchetă. „Dosarul se află în lucru, este un dosar complex care vizează foarte multe persoane care au domiciliul în străinătate, sute de persoane. Avem nevoie de foarte multe informații din străinătate și de aceea nu cred c-o să îl putem finaliza într-o lună, două. Pot să vă spun însă că se lucrează la el“, arăta Kövesi acum aproape o lună.

La solicitarea „României libere“, Biroul de presă al DNA a furnizat puține informații suplimentare: „În cadrul dosarului penal privind modalitățile de organizare și desfășurare a votului în diaspora, la alegerile prezidențiale, aflat în curs de ins-trumentare la DNA (vezi comunicatul 1712/VIII/3 din 4 decembrie 2014, postat la www.pna.ro) au fost solicitate documente relevante de la Autoritatea Electorală Permanentă, Guvernul României și de la Ministerul Afacerilor Externe. Toate instituțiile solicitate au transmis respectivele documente. Totodată, în cauză au fost audiate mai multe persoane.“

Ce informații a cerut RL de la MAE

Totuși, organizarea alegerilor este un proces public, menit să respecte și să încurajeze exercitarea unui drept democratic fundamental: dreptul la vot. Pe baza acestui principiu (și în conformitate cu legea informațiilor publice 544 din 2001), „România liberă” a adresat Ministerului de Afaceri Externe o solicitare de informații referitoare la organizarea scrutinului prezidențial din 2014 în străinătate. Întrebările adresate MAE au fost următoarele:

1. au existat comunicări ale consulilor și ambasadorilor României către Ministerul de Externe și, in extenso, către premierul Victor Ponta, în decursul anului 2014, referitoare la necesarul numărului de secții de vot din străinătate?

2. dacă răspunsul la întrebarea 1 este pozitiv, vă rog să-mi comunicați care au fost acei diplomați (consuli și ambasadori) care au cerut suplimentarea numărului de secții de vot din străinătate, la ce dată au cerut acest lucru și, de asemenea, vă rog să-mi puneți la dispoziție date concrete referitoare la numărul de secții suplimentar cerut de fiecare diplomat;

3. care au fost răspunsurile MAE, respectiv ale premierului Victor Ponta, la comunicările de la punctele 1, respectiv 2?

4. funcționari și diplomați ai MAE au fost audiați la DNA în dosarul numit generic “Votul în străinătate”?

MAE a secretizat informațiile 

Răspunsul MAE a fost foarte prompt, dar extrem de lacunar: “Având în vedere că în acest moment există o anchetă a DNA în desfăşurare privind votul din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe nu poate oferi aceste detalii.”. “România liberă” a cerut clarificări suplimentare în legătură cu legislația care, în viziunea MAE, permite secretizarea informațiilor solicitate. Și de data aceasta, MAE a răspuns imediat: “În continuarea răspun--
s-ului la solicitarea dvs. (...), vă transmitem că, în conformitate cu prevederile art.12 alin.(1) lit. f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la accesul liber ”informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces”.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis DNA, la solicitarea acesteia, toată documentația privind organizarea și desfășurarea alegerilor privind Președintele României din anul 2014. Având în vedere că solicitările dvs. se referă la aspecte care țin de organizarea alegerilor în cauză, care face obiectul procedurilor judiciare în curs, este necesară respectarea prevederilor legale amintite“. 

Tribunalul București va decide dacă MAE a interpretat abuziv legea

“România liberă”, însă, a consultat mai mulți specialiști în drept care au arătat că interpretarea Legii 544/2001 de către MAE este abuzivă. Drept urmare ne-am adresat Tribunalului București, căruia i-am solicitat obligarea Ministerului de Afaceri Externe să furnizeze informațiile publice referitoare la scrutinul prezidențial din 2014 cerute de cotidianul nostru. 

Plângerea depusă de “România liberă” a solicitat următoarele Tribunalului București:

1. Să constataţi încălcarea prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public;

2. În baza art. 22 alin. 2 din Legea nr. 544/2001 să obligați pârâta să îmi comunice in extenso informaţiile solicitate Biroului de Presă al MAE (...);

3 . Să dispuneţi obligarea pârâtei la plata unor despăgubiri morale în cuantum de 1 leu; 

4. Să obligaţi pârâta la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul proces.

Avocatul Doru Costea: „Interesul public este precumpănitor“

Avocatul Doru Costea (specializat în spețe referitoare la mass media), care reprezintă interesele “României libere” în acest proces, a argumentat astfel plângerea depusă la Tribunalul București: “În cazul în speţă, cu privire la interesul public «într-o societate democratică», autoritatea publică - Ministerul Afacerilor Externe - trebuie să se preocupe de transparenţa deplină a tuturor categoriilor de documente şi informaţii ce rezultă din funcţionarea acestuia, care se pot dovedi utile întregii comunităţi în diferite etape ale activităţii sale.

Prin răspunsul dat de MAE solicitării mele, mi s-a adus la cunoştinţă faptul că «furnizarea acestor informaţii va aduce atingere asigurării unui proces echitabil».

Definirea excepţiei de la art.12 alin. 1 litera f din Legea nr. 544/2001 ca fiind absolută nu are temei legal.

Autoritatea publică nu se poate prevala de acest aspect, iar informațiile cerute pârâtei nu pot fi încadrate în nici unul din cazurile limitativ prevăzute de Legea 544/2001.

Veţi observa că legiuitorul circumstanţiază articolul invocat de către MAE în sensul că «(...) dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces.»

Or, vă rugăm să observaţi că informaţiile referitoare la activitatea de judecată şi la celelalte activităţi auxiliare acesteia sunt disponibile, în condiţiile legii, şi pot fi consultate de orice persoană solicitantă care justifică un interes legitim, precum şi de ziariştii acreditaţi.

Ipoteza potrivit căreia furnizarea respectivelor date ar «aduce atingere asigurării unui proces echitabil» nu poate opera.

În consecinţă, simpla existenţă a unei proceduri penale nu autorizează MAE să refuze.

Ca atare, dreptul publicului la informare e precumpănitor, iar simpla existenţă a unei proceduri judiciare penale în desfăşurare nu justifică de plano refuzul furnizării informaţiilor solicitate.

Despre informaţiile solicitate nu se poate spune că ar fi de natură să influenţeze asigurarea unui proces echitabil întrucât nu punem în discuţie semnificaţia acestora cu privire la vreuna dintre părţi, ci doar existenţa sau inexistenţa solicitărilor făcute de reprezentanţii corpului diplomatic în ţările în care au fost acreditaţi.

Pe de altă parte, este de notorietate faptul că procedura penală în cauză este una in rem şi, prin urmare, nu au fost stabilite vinovăţii, ci au fost audiaţi doar martori.

Mai mult, presa a discutat pe larg aspectele a căror clarificare o solicitasem MAE, această chestiune fiind deja de notorietate.

Nu stabilim culpe, dorim să aflăm, în beneficiul interesului public, dacă o instituţie publică a statului – MAE – a asigurat cetăţenilor români prin intermediul reprezentanţelor diplomatice şi consulare cadrul necesar exercitării unui drept fundamental al cetăţeanului – acela de a vota.

Interesul public este precumpănitor, transparenţa activităţii în realizarea obligaţiilor vizând exercitarea unui drept constituţional este superioară motivelor prin care, în fapt, Ministerul încearcă să eludeze furnizarea informaţiilor.“

Băsescu: „Patru ambasadori au cerut mai multe secții de vot“

Ce ascunde, totuși, Ministerul Afacerilor Externe în dosarul votului în străinătate la prezidențialele din 2014? “România liberă” i-a solicitat și fostului președinte Traian Băsescu informații despre cum Guvernul Ponta a organizat aceste alegeri, dat fiind că președintele statului ar fi putut avea acces la informații din reprezentanțele diplomatice din străinătate. În exclusivitate pentru cotidianul nostru, Traian Băsescu a declarat următoarele: “Am cerut date de la ambasadori în legătură cu cererile de suplimentare a numărului de secții de vot, în timpul mandatului, și am aflat că ambasadorii de la Paris, Londra, Madrid și Roma au cerut, cu o lună și jumătate înainte de alegeri, ca numărul de secții de votare să fie crescut. Nu vă pot oferi documente, am primit aceste informații pe cifrul de stat și, dacă v-aș arăta aceste comunicări, ar însemna să dezvălui cifrul de stat. Guvernul nu a fost de acord cu aceste cereri, Ponta nu avea nici un interes ca românii din străinătate să iasă în număr mare la vot, știa că nu-l vor vota. A fost rea-credință din partea premierului.”

MAE a obligat ambasadele să tacă

Nici unul din ambasadorii României din țările citate de Tra-ian Băsescu - Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia - nu a furnizat, pentru “România liberă”, mai multe informații decât a oferit MAE. Nesurprinzător, de altfel, câtă vreme ambasadele trebuie să respecte linia de comunicare publică impusă de MAE.

Secțiile de vot din Italia și Spania, sabotate de Guvern

În zilele viitoare, “România liberă” va publica două ample analize despre cum a decis Guvernul Ponta să distribuie secțiile de vot în Italia, respectiv în Spania, cele două țări europene care găzduiesc cei mai mulți români din străinătate (peste 1,5 milioane). Analizele menționate vor scoate la iveală decizii surprinzătoare - uneori chiar stupefiante - ale Guvernului Ponta, care (în ciuda cererilor ambasadorilor români din respectivele state) a limitat în mod voluntar dreptul la vot al românilor din Italia și Spania.

Comentarii

 • stefan

  18 mai 2015 10:37

  Va puteti depasi frica de esec, mergand cu incredere actionand ca si cum ar fi imposibil sa esuati. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber intr-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract cu comision, Pentru mai multe detalii, trimiteti mesajul ''PROIECT'' la adresa de email idu.stefangmail.com

  raspunde comentariului
 • MIMI-erata

  13 mai 2015 11:57

  scuze," pot urgenta anchetele"

  raspunde comentariului
 • MIMI

  13 mai 2015 11:55

  Respect, Romania Libera! Nu trebuie sa se repete istoria dosarelor revolutiei, mineriadei, tortionarilor etc. in care niste persoane tin dosare la sertar la ordin! Cand se vrea, se poate urgenta anchetele! Asa trebuie facut indiferent de faptas!

  raspunde comentariului
 • Ce D-zeu

  13 mai 2015 2:50

  Ce nu este clar, in aceasta mascarada!? Mizerabilii de comunisti -Ponta, Iliescu, Dragnea, etc., au incercat o diversiune ordinara, fara scrupule - in a manipula alegerile, dupa modelul 1946! Slava Domnului!i, acesti emigranti , romani sanatosi, seriosi, reponsabili pentru ei si familiile lor, au salvat soarta Romaniei, onoarea tarii si viitorul sociai al viitoarelor generatii romane! Va multumesc, 'emigrantilor'!.

  raspunde comentariului
 • infractorii conduc tara

  12 mai 2015 23:58

  da, au comis infractiuni cu directiva expresa de la centru, adica de la psd.

  raspunde comentariului
 • ndr

  12 mai 2015 22:18

  Felicitari! In sfarsit cineva face ceva! Dupa ce o rezolvati pe asta denuntati va rog si nepunerea in aplicare a vointei poporului de a avea parlament unicameral limitat la 300. Apoi lansati idea reducerii la 5 parlamentari unicamerali pe judetsector cinci din diaspora.Dar alegerile sa nu fie o data la 4 ani,ci in fiecare an sa se innoiasca un sfert corespunzand cate unui sfert aritmetic de tara.Ar disparea astfel miza alegerilor si multe din smecheriile electorale.RL,vrem sa scriem si cu literele specifice limbii romane!

  raspunde comentariului
  • fgh

   19 mai 2015 6:02

   ndr 12 mai 2015 2218 RL,vrem sa scriem si cu literele specifice limbii romane! Păi și cine te împiedică să scrii cu literele specifice limbii române?

   raspunde comentariului
 • RL

  12 mai 2015 17:38

  Dupa impostorul Boc, potopul.

  raspunde comentariului
 • Harap

  12 mai 2015 16:25

  Dati si voi persoane fizice ca-i mai ardeti la buzunare nu mai dati institutii ca tot pe noi ne ardeti...!...

  raspunde comentariului
 • Reta

  12 mai 2015 16:16

  Multumim, Romania libera!Un roman care a stat la coada ca sa voteze impotriva lui v.v. ponta.

  raspunde comentariului
 • bela

  12 mai 2015 14:59

  Cea mai noua oferta de lucru!Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email mbela43yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Tedy

  12 mai 2015 13:57

  Afirmam cu putin timp in urma ca toti oamenii sunt la fel,indiferent de natie.Inca o dovada este Johannis,german,dar parca este frate cu ponta.Noi am votat anti ponta si am castigat,pierzand.Ce alt gest sa mai asteptam de la Presedinte?Putea sa scape de acest premier fara nici un efort,dar observ cu regret ca USL ul functioneaza.Probabil acum trebuie sa ne luptam cu doi natarai,doua natii diferite aceasi prostie.

  raspunde comentariului
 • Dan

  12 mai 2015 13:51

  Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email tehnicdvdyahoo.com

  raspunde comentariului
 • ngheorghe

  12 mai 2015 13:34

  Acest demers trebuia facut de Stimatul Iohanis!!!Dar el este in luna de miere cu preacinstitul si nemincinosul Ponta!Pupati-va domnilor caci romanii va vor arunca la gunoi pe amindoi!!Ne-ati mintit Domnule IOHANIS!!!

  raspunde comentariului
 • bbbbb

  12 mai 2015 12:41

  Poate Romania Libera initiaza si niste legi care se pot initia la propunerea unui numar de persoane.Art. 74 Iniiativa legislativă1 Iniiativa legislativă aparine, după caz, Guvernului, deputailor, senatorilor sau unui număr de cel puin 100.000 de cetăeni cu drept de vot. Cetăenii care îi manifestă dreptul la iniiativă legislativă trebuie să provină din cel puin un sfert din judeele ării, iar în fiecare din aceste judee, respectiv în municipiul Bucureti, trebuie să fie înregistrate cel puin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniiative.

  raspunde comentariului
 • Goi

  12 mai 2015 12:19

  Daca d-l Iohannis se spala pe maini in ceea ce priveste votul din diaspora, diaspora de va debarasa de el la urmatoarele alegeri.

  raspunde comentariului
 • alg

  12 mai 2015 12:10

  Va felicit pentru aceasta initiativa.Dl Iohanis nu va mai fi presedinte a doua oara in cazul in care nu va face ce este necesar pentru aflarea adevarului si pedepsirea vinovatilor.Din pacate clasa politica romaneasca este aceiasi de 25 de ani.Nu poti sa te ascunzi in spatele ideii ca presedintele trebuie sa uneasca si nu sa dezbine..Sa stai 5 ani pe o functie si sa nu faci decit jonglerii e plictisitor totusi..

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  12 mai 2015 11:28

  Daca sunt necesare resurse financiare se poate face cheta ! Populatia va va sprijini ! Democractie pe paine !

  raspunde comentariului
 • Tiberiu

  12 mai 2015 9:31

  Felicitari! E inandmisibil felul in care autoritatile incearca sa ascunde aceasta incalcare grava a unui drept al romanilor.

  raspunde comentariului
 • Ana

  12 mai 2015 5:54

  Felicitari, Romania Libera! sunteti cel mai bun ziar din Romania. Atitudinea Dumneavoastra este Demna si va Onoreaza. Acesta esta Jurnalismul adevarat ! Multumim mult si va vom fi alaturi.

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  11 mai 2015 23:34

  Felicitari ! Adevar pana la capat ! LUSTRATIA tradatorilor ACUM !

  raspunde comentariului
 • Mirela

  11 mai 2015 21:31

  Bravo, Romania libera ! Este cel mai curajos act al unui ziar din Romania ultimilor anosti ani in care unele din autoritatile publice s-au lasat calarite politic. Asa cum din pacate e cazul MAE. Iar gestul dvs va readuce brus in postura de portavoce a poporului, asa cum erati mai puternic in anii de dupa 1989 si moderat dpdv practic in ultimii ani. Gestul dvs este demn de amintirea curajului dlor Petre Mihai Bacanu si Octavian Paler, dintre care ultimul nu mai e printre noi dar se bucura din ceruri de curajul dvs. Aceasta initiativa este cinstita, curajoasa, dezinteresata, neangajata politic, incisiva si extrem, extrem de interesanta pentru ca va relansa celebrul simt civic al bucurestenilor, cam amortit in ultimii ani din cauza coplesitoarei saracii in care traim cu totiii si a grijilor de zi cu zi ale tuturor cetatenilor. Si nu este deloc exclus ca studentii si oamenii de cultura, intelectualii si sindicatele nationale sa va sustina, reinviind spiritul sacru al Pietei Universitatii, agora democratica unde s-au rostit cele mai importante discursuri si luari de atitudine de dupa dec. 1989. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sper din toata inima ca bucurestenii, in mod pasnic si democratic, sa va ajute in afirmarea ideilor de democratie pe care le sustineti zi de zi in ziarul dvs si in sustinerea programului onest cu care a invins la alegeri harnicul nostru ardelean Johannis. De ce am afirmat mai inainte ca initiativa dvs este extrem de interesanta ? Pai, e simplu, pentru ca romanii traiesc intr-o mare deruta, intr-o lipsa de repere morale voit indusa si cultivata `de sus`, in special de la nivel politic parlamentar. Iar dvs si initiativa dvs va constituiti impreuna intr-un brusc reper moral foarte, foarte valoros. Pentru ca actiunea dvs bate mult mai departe si anume la luarea de atitudine fatza de orice abuz real, fie el politic, fie administrativ. Cand am citit acum despre initiativa dvs, m-a cuprins brus acea emotie pe care am resimtit-o in 1990 cand eram printre cei aprox 1 milion de oameni - ! ce cifra, va vine acum sa credeti ?! - aflati imprejurul vechiului hotel Continental si ascultam cu totii scurtul discurs al Regelui Mihai si ne uitam cu drag in ochii nepotelului sau , pe atunci un copil. Frazele Regelui pareau venite dintr-o alta lume, cea a normalitatii. Sunt de neuitat in inimile noastre acele teribile cuvinte `va iubesc pe toti !` . Cam asta simtim si noi acum, citind despre initiativa dvs, ca raspundeti iubirii noastre secrete pentru ziarul dvs si luati arma cuvantului in mana, ca niste adevarati jurnalisti civici, curajosi, altruisti, umanisti, crestini si patrioti. Asta inseamna, jurnalismul, domnilor care cititi aceste randuri, sa te sacrifici pentru cetatenii onesti, pentru amarastenii nostri care, dupa ce ca abia isi duc zilele din salariile si pensiile de mizerie, mai sunt si batjocoriti in diferite situatii, cum ar fi confruntarea cu dispretul aratat de politicienii care fura groaznic natiunea si cum a fost permanent posibilitatea unui vot normal la sectiile din strainatate.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design