14.2 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Problema plagiatelor nu este încă pe deplin lămurită. Cum explică SRI blocarea...

Problema plagiatelor nu este încă pe deplin lămurită. Cum explică SRI blocarea doctoratelor de la Academia sa

La aproape un an de când mai mulți doctori ai Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“ au decis să renunțe unilateral la titlurile academice, instituția aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii a oferit o explicație oficială pentru tergiversarea acestui demers.    

În luna mai a anului trecut, au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI mai multe personaje publice: actualul adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul ministru al Economiei, Mihail Tudose fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu,  fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu. Opt dintre ei și-au luat titlul sub coordonarea lui Gabriel Oprea.

Toți au fost acuzați că au devenit doctori pe baza unor teze asupra cărora există suspiciuni de plagiat.

Matricea legală s-a schimbat

În acest context, pe data de 21 martie, “România liberă” a adresat o serie de întrebări Serviciului Român de Informații (SRI) în care a dorit să afle care este stadiul demersului de retragere unilaterală a titlului de doctor, de ce nu a respectat termenul pentru redactarea unui aviz și cum se desfășoară colaborarea instituțională dintre SRI și CNATDCU.

Răspunsul rectorului Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” (ANIMV) a venit pe 24 aprilie și susține în esență că schimbarea legislației a dus la situația actuală. “Cererile de renunțare au avut ca fundament dispoziţiile articolului 71 din Legea educației. Punctul de vedere al ANIMV în cazul speţei enunţate a fost în acord cu legislaţia în vigoare la momentul sesizării. Facem precizarea că în prezent cadrul legal aplicabil în această materie este diferit, însă nu poate constitui reper pentru evenimente petrecute în trecut. Conform dispoziţiilor Ordinului Ministerului Educației numărul 3482/24.03.2016, au fost solicitate Academiei copii conform cu originalul ale dosarelor de doctorat și ale tezelor de doctorat, documente care au fost transmise de instituţia de învăţământ, împreună cu un punct de vedere, la data de 7 iunie 2016. Pe parcursul evaluării problematicii în cauză, ANIMV a purtat o corespondenţă susţinută, de nivel tehnic, raportată la cadrul legal în vigoare la momentul respectiv, precum şi la normativele care reglementează funcţionarea Academiei ca instituţie militară de învăţământ superior. Menţionăm faptul că, în intervalul de timp la care faceţi referire, matricea de reglementare legală şi a metodologiilor subsecvente a fost una fluidă, marcată de numeroase modificări de parcurs în ceea ce priveşte rolurile şi atribuţiile diverselor instituţii angrenate în procesul de asigurare a calităţii.

În final, facem precizarea că, în calitatea partajată de entitate militară şi centru universitar, ANIMV s-a încadrat de fiecare dată în limitele impuse de legislaţia ţării noastre. În egală măsură, dorim să asigurăm -cititorii interesaţi de activitatea ANIMV, dar şi de problematica generală de securitate naţională, de faptul că şi în viitor, raportarea la normele legale va fi una marcată de stricteţe”, a precizat pentru „România liberă“ rectorul Academiei Naționale de Informații, colonel conferențiar doctor Niculae Iancu.   

 

Își dau rând la evaluare

Motivele pentru care cei 9 au rămas cu titlul de doctor împotriva voinței lor se datorează doar parțial schimbării legislației. Într-o primă fază, articolul 168 din Legea educației a fost modificat pentru a permite retragerea unilaterală a titlului de doctor. Abia la finalul lunii noiembrie 2016, Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea articolului 168 și a decis că verdictul nu poate fi dat decât de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Până atunci, însă, blocajul instituțional a fost total și deliberat.

Potrivit informațiilor „România liberă“, la CNATDCU nu ar fi ajuns toate documentele de la Academia Națională de Informații. În același timp, Comisia de Informații Militare nu a constituit o comisie de experți care să ancheteze acuzațiile de plagiat, invocând probleme de funcționare. Abia la începutul anului, fostul șef al Comisiei, Ștefan Eugen Prună – aflat în stare de incompatibilitate – a decis să se retragă. „România liberă“ a stat de vorbă  cu colonelul Daniel Dumitru, membru al Comisiei. L-am întrebat de ce se tergiversează constituirea unor echipe de experți care să verifice tezele de doctorat. -Colonelul a spus că există -unele probleme, fără să intre în alte detalii. În acest moment, cei 9 beneficiază de toate privilegiile titlului de doctor deși, prin cererea lor de renunțare unilaterală, au recunoscut implicit că au dobândit titlul academic prin fraudă.

 

Calificativ

Evaluarea școlilor doctorale amânată

După scandalul doctoratelor, Academia Națională de Informații a făcut câteva schimbări. Noul coordonator al Școlii Doctorale a fost numit profesorul universitar Adrian Ivan, de la Universitatea „Babeș Bolyai“. Iulian Fota a fost numit în funcția de director al Colegiului Național de Informații. Reforma s-a oprit în acest punct, după ce ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat că evaluarea școlilor doctorale nu se va mai face anul acesta. Nici prin realizarea acestei evaluări nu exista certitudinea că școala doctorală a Academiei SRI va respecta normele academice. Într-o dezvăluire, „România liberă“ a demonstrat că Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior a acordat, în două rânduri, calificativul „încredere ridicată“ activității didactice din cadrul Academiei de Informații a SRI, exact în perioada în care s-au descoperit numeroase fraude.

Cele mai citite

Un subofițer al SPP s-a sinucis cu arma din dotare înainte de a-și termina tura

Un subofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) s-a sinucis, luni, cu arma din dotare, înainte de a ieşi din tură. El avea...

Rusia reacționează după ce Igor Kirillov a fost asasinat. Ce mesaj transmite Occidentului

Generalul locotenent Igor Kirillov, șeful forțelor de contracarare a amenințărilor nucleare, chimice și biologice din Rusia, a fost ucis într-un atac calificat drept „act...

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 2,3% în primele zece luni din 2024

Comenzile noi din industria prelucrătoare, atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă, au înregistrat o creștere de 2,3% în primele zece luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă