1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Reacția Poliţiei de Frontieră, în cazul cetățeanului turc căruia i s-a reținut...

Reacția Poliţiei de Frontieră, în cazul cetățeanului turc căruia i s-a reținut pașaportul pe aeroport: Am acționat legal, dar credeți-ne pe cuvânt

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră consideră că pentru reținerea pașaportului unui cetățean străin aflat pe teritoriul României nu trebuie să ofere nicio explicație.

„România liberă” a prezentat, ieri, cazul unui cetățean turc căruia Ministerul Afacerilor Externe a decis să îi rețină pașaportul la cererea Ambasadei Republicii Turcia la București. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești sau orice fel de alt document pe baza căruia să poată reține pașaportul unui cetățean străin. În aceste condiții, instituţia s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea auto-rităților de la Ankara, conduse de Recep Tayyip Erdogan. 

Instituția căreia MAE i-a cerut să ducă la îndeplinire “comanda” venită din partea autorităților turce și să rețină pașaportul a fost Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). “România liberă” i-a cerut acestei instituții să ne spună “de ce şi pe ce motiv a decis reținerea pașaportului cetățeanului turc Cesur Soner”, dar și “ce prevede solicitarea MAE către IGPF cu numărul G5-1/3171/14.02.2017, pe baza căreia cetățeanului turc i s-a reținut paşaportul”. 

În răspunsul oficial, -IGPF ne comunică faptul că nu ne poate da niciun răspuns: “În referire la solicitarea dumneavoastră primită şi înregistrată în data de 30.03.2017, formulată în -baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, prin care solicitaţi informaţii privind măsurile dispuse la controlul de frontieră față de un cetățean turc, vă informăm că acestea se comunică numai persoanei vizate sau reprezentantului legal al acesteia şi exced cadrului normativ privind informaţiile de interes public, intrând sub incidența legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal”. 

IGPF a răspuns în trei zile “României libere” că nu poate oferi niciun răspuns în această speță. În schimb, cetățeanul turc – pe care Inspectoratul General al Poliției de Frontieră îl consideră singurul îndreptățit să primească un răspuns – este ignorat de peste o săptămână. Pe 28 martie, Cesur Soner a cerut să i se explice motivul pentru care i-a fost reținut pașaportul, dar fără a primi un răspuns.
 
Respectăm normele UE

În același comunicat pentru “România liberă”, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră ne cere să îi credem pe cuvânt că au fost respectate legile naționale și europene: “Reţinerea documentelor de călătorie ale străinilor care tranzitează frontiera de stat a României de către personalul instituţiei noastre este o consecinţă a controlului de frontieră efectuat în conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2006 de instituire a unui Cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul frontierelor Schengen) şi a legislaţiei naţionale în acest domeniu, activitate care vizează inclusiv punerea în aplicare a măsurilor aferente unor semnalări/alerte care privesc persoane sau bunuri, introduse în baza de date a Poliţiei de Frontieră sau în Sistemul Informatic Naţional de Semnalări, în conformitate cu prevederile legale în acest domeniu şi cu prerogativele și competenţele legale conferite reprezentanţilor instituţiei noastre pentru constatarea îndeplinirii condiţiilor legale pentru trecerea frontierei de către persoane, mijloace de transport, mărfuri sau alte bunuri”.

În pofida demersurilor noastre, nici MAE, dar nici Poliția de Frontieră nu au prezentat documentele pe baza cărora au decis să -rețină permisul unui cetățean străin pe teritoriul -României.



Citește și: EXCLUSIV. Meleșcanu, la ordinele lui Erdogan: Autoritățile române au reținut abuziv pașaportul unui cetățean turc | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Pașaportul unui cetățean turc aflat pe teritoriul României a fost reținut abuziv de Ministerul român al Afacerilor Externe, care s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea autorităților de la Ankara. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești, pe baza căreia să poată reține pașaportul unui cetățean străin. 



  

 

Cele mai citite

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă