21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSportFormula 1Plajele de pe litoral, o afacere de peste 40 de milioane de...

Plajele de pe litoral, o afacere de peste 40 de milioane de euro

Una dintre cele mai profitabile afaceri de pe litoral este cea a concesionฤƒrii plajelor. Suma vehiculatฤƒ este de ordinul zecilor de milioane de euro, aศ™a cum reiese dintr-un calcul realizat de „România liberฤƒ“.

Cele mai aglomerate plaje în acest an au fost cele din Mamaia. Aici, cel puศ›in în weekend-uri, toate ศ™ezlongurile au fost ocupate. ”Am avut zile în care am scos ศ™i ศ™ezlongurile de rezervฤƒ. În mod normal avem 450, dar în unele weekend-uri am ajuns la 550. Toate au fost ocupate”, spune angajatul firmei care a concesionat plaja Blue Beach, din nordul staศ›iunii Mamaia. Preศ›ul plฤƒtit în vârf de sezon pentru un ศ™ezlong a fost de 20 de lei în timpul sฤƒptฤƒmânii ศ™i 35 de lei în weekend. Fฤƒrฤƒ ศ™ezlonguri suplimentare, vorbim de o afacere de aproape 16.000 de lei pe zi, în weekend, adicฤƒ peste 3.500 de euro. La aceastฤƒ sumฤƒ se mai adaugฤƒ diversele produse vândute pe plajฤƒ, care pot dubla sau tripla lejer încasฤƒrile. În plus, se mai pot închiria ศ™i baldachine, cu 70 de lei pe zi. La o medie de 3.000 de euro pe zi, timp de 60 de zile, înseamnฤƒ o afacere de 180.000 de euro. La aceศ™ti bani nu este asigurat, repetฤƒm, nimic, decât ศ™ezlongul. Dacฤƒ mai adฤƒugฤƒm serviciile conexe, care variazฤƒ mult în funcศ›ie de plajฤƒ, putem ajunge la circa jumฤƒtate de milion de euro pe sezon, pentru o bucatฤƒ de plajฤƒ. Volumul de muncฤƒ este mare pentru angajaศ›i: numai patru persoane deservesc tot acest perimetru, dar oamenii nu se plâng. Spun cฤƒ le-a mers bine.

Nici plaja Ipanera nu face execepศ›ie. ”Toate weekend-urile au fost pline”, spune unul dintre cei trei angajaศ›i. ศ˜i ultimul weekend din august a fost bun, cu un grad de ocupare de aproape 80%. Pe plajฤƒ existฤƒ circa 300 de ศ™ezlonguri, care se închiriau în vârf de sezon cu 25 de lei. Acum gฤƒsiศ›i ศ™i cu 15 lei, iar lumea încฤƒ este pe plajฤƒ. Aศ™adar, încasฤƒri de circa 7.500 de lei pe zi.

În Constanศ›a, pe plaja Modern, preศ›ul unui ศ™ezlong este mai mic: 15 lei pe zi. Aici sunt amplasate circa 300 de ศ™ezlonguri, iar în vârf de sezon nimic nu mai era liber.

În total sunt închiriate plaje cฤƒtre 84 de societฤƒศ›i comerciale. Dacฤƒ fiecare face mฤƒcar jumฤƒtate din cifra de afaceri a unei plaje din Mamaia, adicฤƒ 500.000 de euro pe sezon, înseamnฤƒ o cifrฤƒ de afaceri totalฤƒ de 42 de milioane euro.

Cine dฤƒ bon fiscal

Turiศ™tii din Mamaia par mulศ›umiศ›i. ”Condiศ›iile sunt bune. Ni s-a dat ศ™i bon fiscal”, spun doi pensionari bucureศ™teni aflaศ›i în Mamaia Nord. Aceasta însฤƒ pare sฤƒ fie o excepศ›ie. În multe locaศ›ii din Mamaia, dar ศ™i din restul litoralului, bonul fiscal este o rara avis. ”Am fost la plajฤƒ anul trecut toatฤƒ vara, în Mamaia, dar nu am vฤƒzut niciodatฤƒ un bon fiscal”, spune un constฤƒnศ›ean. Un fost concesionar de plajฤƒ din Mamaia a declarat, sub imperiul anonimatului, cฤƒ nimeni nu obiศ™nuieศ™te sฤƒ elibereze bonuri fiscale. Turiศ™ti care au vizitat sudul litoralului spun cฤƒ aceastฤƒ practicฤƒ lipseศ™te cu desฤƒvârศ™ire aici. Anca Nedea spune cฤƒ administratorii plajelor din Mamaia au tฤƒiat anul acesta bonuri fiscale. Controalele Direcศ›iei Antifraudฤƒ au fost foarte dese, iar mai multe beach-baruri care nu au dat bonuri au fost închise pentru trei luni.

Unde este plaja gratuitฤƒ

Existฤƒ ศ™i cazuri de pe litoral în care plajele sunt gratuite. Mai bine spus, tariful este inclus în preศ›ul camerei. ”Chiar dacฤƒ avem cheltuieli mari, preferฤƒm sฤƒ oferim acest serviciu gratuit pentru clienศ›ii noศ™tri”, spune Anca Nedea, vicepreศ™edintele Asociaศ›iei Patronale Mamaia ศ™i manager la hotelul de patru stele din Mamaia deศ›inut de Gheor-ghe Hagi. Gratuit, oferฤƒ ศ™ezlonguri toate hotelurile de patru ศ™i cinci stele din staศ›iune, dar ศ™i unele de trei stele. Aceasta spune cฤƒ, în opinia ei, ca reprezentant al asociaศ›iei, concesionarea plajelor nu mai este o afacere. ”Au scฤƒzut costurile de închiriere, iar de la
beach-bar nu se mai consumฤƒ mare lucru. Oamenii nu mai cumpฤƒrฤƒ decât bere la draft ศ™i apฤƒ. Acest lucru este valabil pentru orice extraserviciu. Turiศ™tii nu mai sunt dispuศ™i cฤƒ cheltuie în plus. Sunt însฤƒ dispuศ™i sฤƒ dea bani pe produse de proastฤƒ calitate, sฤƒ mฤƒnânce junk food, în loc sฤƒ se ducฤƒ la un restuarant”, spune ea.

În sud, dezastru

În sudul litoralului, majoritatea plajelor sunt un dezastru. ”Cele mai numeroase reclamaศ›ii pe care le-am primit sunt referitoare la modul în care aratฤƒ plaja. Turiศ™tii sunt foarte nemulศ›umiศ›i. Degeaba le oferim noi condiศ›ii bune în hotel”, spune Tฤƒnase Barde, proprietar de hotel din Venus. Aici, un grup de investitori se gândeศ™te chiar sฤƒ gฤƒseascฤƒ soluศ›ii alternative pentru ca turiศ™tii care vin în hotel sฤƒ poatฤƒ sta pe plajฤƒ în condiศ›ii decente.

De la profit la pierdere

Majoritatea firmelor care au concesionat plaje au ศ™i alt obiect de afacere, astfel cฤƒ este destul de dificil de demonstrat dacฤƒ pentru ele administrarea plajelor este sau nu profitabilฤƒ. Am luat cazul firmei care administreazฤƒ plaja ศ™i hotelul Blue Beach, din Mamaia, prezentat mai sus. Potrivit datelor înregistrate la Ministerul Finanศ›elor, firma a raportat în anii trecuศ›i o cifrฤƒ de afaceri de 2.201.963 lei ศ™i un profit net de 1.089.354. În acesta intrฤƒ ศ™i activitatea de cazare însฤƒ. Anul trecut societatea avea 13 angajaศ›i.

În sudul litoralului firmele declarฤƒ pierderi. În Olimp, de exemplu, avem doi concesionari de plajฤƒ. Primul, Bemad Serv SRL, care are ca obiect de activitate lucrฤƒri de construcศ›ii a clฤƒdirilor rezidenศ›iale ศ™i nerezidenศ›iale. Aceasta a declarat în anul 2013 o pierdere de 94.687 de lei ศ™i un profit ridicol, de 1.585 de lei în 2012. Cea de-a doua este o firmฤƒ înregistratฤƒ în Bucureศ™ti, care are ca obiect de activitate principal activitฤƒศ›i de editare a ziarelor. Aceasta a înregistrat în 2013 o pierdere de 165.138 lei, care se adaugฤƒ la o pierdere de 49.323 în 2012.

70% din plajฤƒ, destinate ศ™ezlongurilor

Administraศ›ia Bazinalฤƒ de Apฤƒ Dobrogea-Litoral, care administreazฤƒ plajele Mฤƒrii Negre, care aparศ›in domeniului public al statului, are închiriatฤƒ cฤƒtre operatorii economici 90,64% din suprafaศ›a plajei. Potrivit Ordinului Ministerului Dezvoltฤƒrii Regionale ศ™i Turismului nr. 1.204/26.03.2010 pentru aprobarea normelor privind autorizarea plajelor în scop turistic precum ศ™i a PUZ, suprafaศ›a sectorului/subsectorului de plajฤƒ folositฤƒ pentru închirierea ศ™ezlongurilor ศ™i umbrelelor în suport fix e de maximum 70% din suprafaศ›a totalฤƒ închiriatฤƒ, diferenศ›a reprezentând-o zona destinatฤƒ plajei pe nisip. La dimensionare nu se iau în calcul spaศ›iile destinate altor dotฤƒri de pe plajฤƒ.

Precedent. Care era situaศ›ia în anii trecuศ›i

Ziarul Financiar calcula, în 2012, cฤƒ administratorii plฤƒtesc 4 milioane € la Apele Române, dar câลŸtigฤƒ 30 milioane € doar din ลŸezlonguri. „Plaja de la Marea Neagrฤƒ este ca o mare parcare. Te opreลŸti, dai banii la agentul de parcare ลŸi iei sau nu tichetul. ลžezlongul se închiriazฤƒ ลŸi aduce venituri administratorilor de plajฤƒ. În unele zone este mai cฤƒutat, aลŸa cum sunt unele locuri de parcare, iar în alte zone mai puลฃin cerut. De aici ลŸi interesul mare pentru închirierea plajei”, declara Paul MฤƒrฤƒลŸoiu, consultant în turism, pentru ZF.

Cele mai citite

Sarea recristalizatฤƒ din Romรขnia care provine dintr-un zฤƒcฤƒmรขnt vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizatฤƒ vรขndutฤƒ de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ศ™i Turismului: โ€žศ˜tiaศ›i...

Marcel Ciolacu atacฤƒ Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

รŽn urma unui val critic la adresa Curศ›ii Constituศ›ionale a Romรขniei cu privire la respingerea candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, Marcel Ciolacu, preศ™edintele...

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ