Diploma de doctor a fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, obținută în Republica Moldova, a fost echivalată, în 2008, de Ministerul Educației din România, în timpul guvernării Tăriceanu.
Florin Iordache a obținut titlul de doctor, în 2007, cu lucrarea “Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova. România liberă a scris, în exclusivitate, că Florin Iordache a copiat, în teza sa de doctorat, cinci fragmente consistente dintr-un interviu pe care fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a acordat în 2007.
De asemenea, ziarul nostru a scris că demnitarul și-a însușit pasaje întregi din comunicate de presă, din programul de aderare la UE, dar și din ziarele românești. Fostul ministru al Justiţiei preia, din aceste surse, paragrafe care depășesc uneori întinderea unei pagini.
Un an sub lupă
Ministerul Educației a confirmat pentru România liberă că “diploma de doctor obținută de domnul Florin Iordache la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (Republica Moldova) a fost echivalată, în anul 2008, de Ministerul Educației Naționale din România. Diploma de doctor obținută de domnul Florin Iordache la Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost echivalată în domeniul Economie și Afaceri Internaționale de Ministerul Educației Naționale din România prin Ordinul ministrului Educației, Cercetării și Tineretului nr. 5683/20.10.2008 în urma depunerii dosarului de echivalare nr. 92137/18.12.2007”.
Astfel, dosarul a fost depus în timpul mandatului de ministru a lui Cristian Adomniței (5 aprilie 2007 — 6 octombrie 2008 ) și a fost consfințită de ministrul Anton Anton (6 octombrie 2008 — 22 decembrie 2008). Miniștrii făceau parte din guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Cine analizează suspiciunile de plagiat
Iordache și-a echivalat doctoratul printr-o procedură simplificată permisă de lege și care eludează un aviz al CNATDCU. Potrivit legii numărul 39/1999, diplomele de doctor obținute în Republica Moldova se recunoșteau/echivalau automat/reciproc de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), fără a fi prevăzută obligația recunoașterii/echivalării de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Cu toate acestea, spune Ministerul Educației, „cererile cu privire la sesizările nerespectării standardelor de etică profesională, inclusiv existenţa plagiatului sunt de competența Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare”.
Citește pe aceeași temă:
S-a constituit o comisie la Chișinău
La o lună după dezvăluirile „României libere“, Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova a anunțat că s-a sesizat și va analiza existența unui posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Florin Iordache.
Președintele acestui Consiliu, Valeriu Canțer, ne-a confirmat existența acestui demers. El ne-a explicat că urmează formarea unei comisii care să analizeze temeinicia acuzațiilor de plagiat și redactarea unui raport. Ulterior, Consiliu Național se va pronunța și va vota dacă își asumă raportul echipei de experți. În cazul în care Florin Iordache va primi verdict de plagiat, nu va rămâne automat fără titlul de doctor, așa cum s-ar fi întâmplat dacă speța s-ar fi judecat în România.
Cum s-a realizat echivalarea
Echivalarea diplomei de doctor obținută Florin Iordache la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, s-a realizat în conformitate cu următoarele prevederi legale:
– Articolul 7 din Legea nr. 39/1999 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, acordate de instituții de învățământ acreditate în România și în Republica Moldova, semnat la Chișinău la 20 iunie 1998: „Diplomele şi titlurile ştiinţifice de doctor în ramurile de ştiinţă, acordate în România, şi diplomele de doctor în ramurile de ştiinţă, precum şi titlurile ştiinţifice, acordate în Republica Moldova, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte părţi.”;
– Ordinul ministrului Educației, Cercetării și Tineretului nr. 4.022/2008 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor și a Metodologiei de recunoaștere și echivalare a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.