O absurdă aventură birocratică de 900.000 de lei: Unde au dispărut Caietele Eminescu

de Sidonia Bogdan , 15 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 09:42, 16 ianuarie 2016

La șapte ani după publicarea ediției integrale a caietelor poetului, manuscrisele sunt de negăsit în formulă completă în bibliotecile importante din țară. Facsimilizate cu scopul de a deveni un instrument util de lucru, unele dintre cele mai importante manuscrise ale literaturii române zac nefolosite, din 2009, în depozitul Bibliotecii Academiei.

Titu Maiorescu dona în ianuarie 1902 Academiei Române toată opera scrisă de mână a poetului. „De la Mihail Eminescu posed - dăruite mie de dânsul în diferite ocaziuni – multe manuscrise, parte poesii publicate, parte studii, traduceri și articole de presă. Toate aceste manuscripte, așa cum se află: în cărți cartonate, în caiete cusute și în foi volante, vi le trimit alăturat și le dăruiesc la rândul meu Academiei Române pentru a servi celor ce se vor ocupa în viitor cu cercetări mai amănunțite asupra vieții și activității marelui nostru poet”, declara criticul într-o ședință a Academiei.

Exact 114 ani mai tîrziu, epopeea acestor manuscrise, devenită în timp o absurdă aventură birocratică, pare departe de a fi încheiată. Încercări de a reproduce caietele lui Mihai Eminescu, protejând astfel originalele, care nu mai puteau fi răsfoite din pricina degradării, au fost multe de-a lungul istoriei noastre contemporane, însă până la inițiativa academicianului Eugen Simion, proiectul nu reușise.

Ideea reproducerii anastatice a manuscriselor a fost excelentă, iar multiplicarea acestora într-o ediţie cu difuzare naţională ar fi trebuit să însemne facilizarea accesului cercetărilor la tezaurul eminescian. Din păcate, visul lui Constantin Noica din anii `70, invocat atât de des de inițiatorii proiectului, a fost împlinit numai formal. „Există, într-adevăr, în mijlocul nostru o comoară de care abia ne atingem, de teamă să n-o prăpădim: sunt cele 44 de caiete ale lui Eminescu. Ele se păstrează cu grijă, la Biblioteca Academiei, şi se împrumută foarte rar, numai cercetătorilor mai în vîrstă; caietele îşi ascund tot mai mult slova lor aleasă, de lumina zilei, şi rămân să fie păstrate în cât mai bună stare pentru generaţiile viitoare. Dar ele ne privesc pe toţi! Ele pot vorbi tuturor, într-un fel, şi mai ales oamenilor tineri. Nici un tânăr nu are acces la caietele acestea şi totuşi pentru nimeni întâlnirea cu ele nu ar fi mai răscolitoare decât pentru un tânăr deschis către cultură”, scria Noica, în Introducere la miracolul eminescian.

După șapte ani de la publicarea celor 24 volume de manuscrise facsimilizate – operaţie care a costat statul român suma de 900.000 lei, am încercat să aflăm câți tineri, așa cum și-ar fi dorit Noica, caută aceste cărți în sălile publice de lectură și care sunt bibliotecile unde acestea pot fi accesate. Bilanțul a fost deprimant și dezvăluie dezinteresul şi lipsa de organizare cronică a Academiei Române. Deși obligată prin legea depozitului legal să trimită șapte exemplare pentru fiecare volum către Biblioteca Națională, care, la rîndul ei, ar fi distribuit aceste cărți bibliotecilor-depozit legal din țară, Academia Română nu și-a îndeplinit nici măcar această primă îndatorire legală.

Nu sunt bani de transport

Din 2009 şi până la începutul acestei luni, Biblioteca Națională a României primise doar primele 7 exemplare din cele 24 pe legea depozitului legal, iar restul, cu excepția numărului 23, prin donație. Situația a fost remediată abia în momentul cînd am început să mă interesez de situaţie în calitatea mea de jurnalist. „Nu am primit exemplare pe legea depozitului, deci nu am avut ce să distribuim mai departe, la depozitele din țară’’, mi-au mărturisit surse din instituție.

În anul 2009, Eugen Simion susținea că Academia nu putea să expedieze volumele către bibliotecile din provincie, invocînd lipsa banilor pentru transport. La începutul lui 2016, responsabilul de proiect, Gabriela Dumitrescu, invocă același inconvenient financiar, motiv pentru care multe dintre volumele ediției zac nefolosite și acum în depozitul Bibliotecii Academiei: „Tirajul a fost 750 de exemplare, pentru fiecare volum. Ele au fost distribuite marilor biblioteci din București, din țară, chiar și din Republica Moldova. Singura problemă a fost că noi nu am avut bani de expediție. Pentru ICR New York, de pildă, unde am trimis un set, banii au venit de la ICR”.

Din moment ce nici măcar prevederile legii depozitului legal nu au fost respectate, nu am reușit să depistez care sunt acele biblioteci publice care se bucură de o ediție completă a caietelor facsimilizate ale lui Eminescu.

Din verificările mele, Filialele Bibliotecii Academiei din țară, cu excepția celei de la Iași, nu se bucură de ea. Bibliotecarul Bogdan Crăciun al Bibliotecii Academiei din Cluj a confirmat că numai zece volume, de la numărul IX la numărul XIX, se află în rafturile lor, dar că oricum filologii nu sunt interesați de acestea. „Nu le-a cerut nimeni”, a precizat bibliotecarul într-o discuție telefonică. La filiala din Timișoara manuscrisele lui Eminescu n-au ajuns deloc.

Nici Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” din Iași nu deține ediția completă: „Lipsesc câteva”, ne-a răspuns sec un reprezentant al instituției.

Inclusiv Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu” de la Ipotești îi lipsesc din volume. „Nu avem ce să-i reproșăm domnului Eugen Simion, dumnealui s-a ocupat de donație și a avut grijă să ni se trimită exemplarele. Am verificat acum și am observat că ne lipsesc două volume. Cînd cineva de aici va ajunge la București se va ocupa și de achiziționarea lor”, a explicat un reprezentant al bibliotecii de la Ipotești, accentuînd, totodată, că sala de lectură este vizitată de mulți masteranzi sau doctoranzi filologi, care vin special să le citească.

Suma cheltuită pentru publicarea acestor manuscrise a fost confirmată atât de Eugen Simion, cât și de redactorul Gabriela Dumitrescu. „Cineva l-a acuzat pe Eugen Simon că ar fi cheltuit peste un milion de euro. Fals. Suma a fost mult mai mică, de 900.000 lei. Cine a lucrat la această ediție, exceptînd cheltuielile de tipar, a lucrat gratis. Am primit premiul Academiei Române pentru această ediție, premiu care se primește o dată în viață. Cîștigul, însă, a fost imens și mi se pare ciudat că multe biblioteci nu au venit să-și ia singure volumele”, a declarat aceasta din urmă.

O banală reproducere

Acum șapte ani, evenimentul publicării acestor manuscrise a fost dublat de un imens scandal în mediul cultural. Respectabilul eminescolog Ioana Bot aducea critici dure ediției, susținînd, cu argumente, că manuscrisele prezintă multe hibe: „Reproducerea caietelor eminesciene «aşa cum se află, în dezordinea lor» (E. Simion) nu este decât atât: o reproducere, lipsită de instrumentarul filologic, genetic sau electronic care ar transforma-o într-o ediţie potrivită cu normele ştiinţifice şi posibilităţile tehnice actuale. Ea reprezintă o măsură salutară de conservare a materialului original – şi, deocamdată, nimic mai mult”, și-a rezumat poziția Ioana Bot, într-un articol publicat în Dilema veche.

Constantin Vică, specialist în new media, a explicat într-un articol din Dilemateca, punctele slabe ale versiunii digitale, care însoțește fiecare volum. „În primul rând e vorba doar de o reproducere prin scanare, un set ordonat de imagini în format jpeg – un format de comprimare care e departe de cerinţele unui document filologic digital. Acest format nu permite nici aprofundarea la o calitate acceptabilă a imaginii, nici selectarea unor porţiuni. Este, cu alte cuvinte, o imagine lipsită de funcţionalitate – întregul CD e o colecţie de «vederi» cu scrisul lui Eminescu”, susținea Vică. O a doua mare problemă este lipsa unui motor de căutare, adică imposibilitatea cititorului de a căuta cuvinte, sintagme etc. în manuscris.

În replică, susținătorii acestei ediții au adus argumentul lizibilității. „Graficianul Mircia Dumitrescu a venit cu o metodă inovativă, prin care a mărit contrastul paginilor. Manuscrisele originale sînt ilizibile, pe pe paginile lor nu se mai înţelegea nimic. Acum, în facsimil, ele pot fi citite mai uşor’, a precizat Gabriela Dumitrescu.

Confictul a fost atât de mare, încât la un moment dat, s-a pus problema unui denunț penal la DNA împotriva responsabilului de proiect, Eugen Simion. „Când am publicat ultimul volum (îmi amintesc, la 15 iunie 2009, ziua morții lui Eminescu) şi am anunţat această izbândă în Aula Academiei Române, am aflat că, în aceeaşi zi, revista Dilema veche denunţa infracţiunea, iar un domn anonim din Timişoara m-a denunţat numaidecât la DNA. Am aflat această nenorocire din ziarul Cotidianul… După patru ani (adică zilele trecute), am primit o adresă de la procuratura sectorului 1 din Bucureşti, prin care sunt înştiinţat că urmărirea penală a fost stopată şi că reclamantul nu are identitate şi nici adresă”. Aşa explica anul trecut, într-un interviu pentru evz.ro, academicianul, experiența pe care a avut-o cu instituțiile de drept ale statului. Din păcate, în ciuda insistențelor telefonice, Eugen Simion nu mi-a răspuns pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Pare absurd ca, la mai bine de un secol de la achiziționarea acestor manuscrise, Academia Română, după atâtea piedici, să nu reușească să distribuie una dintre cele mai importante colecții de patrimoniu. Poate este, într-adevăr, absurd. Anul 2016 marchează centernarul mișcării Dada. E și acesta un unghi de abordare.

Acest articol a apărut și în revista Dilema Veche.

Comentarii

 • Alear

  17 ianuarie 2016 12:04

  Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu. Condiții calculator, conexiune la internet, studii medii cel putin, cunostinte de operare cu documente word si pdf, seriozitate, dorinta de a invata ceva nou. Asiguram instruire gratuita si indrumare pas cu pas, contract de comision. Cereti acum detalii la adresa de email aurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • Dan

  16 ianuarie 2016 22:06

  Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email ddann63yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dan

  16 ianuarie 2016 22:06

  Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email ddann63yahoo.com

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  16 ianuarie 2016 21:46

  Ne dezvoltam si te asteptam !Ai incredere in fortele proprii, esti organizat si ai abilitati foarte bune de comunicare?Iti doresti sa lucrezi alaturi de profesionisti si sa progresezi in cariera? Doresti bonusuri consistente in functie de rezultateO atmosfera foarte placuta, un mediu perfect pentru dezvoltareNu este necesara experienta Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • elena

  15 ianuarie 2016 23:07

  O METODA CONFORTABILA DE FACUT BANI ! EDITURA EPUBLISHERS CAUTA COLABORATORI in tara si strainatate pentru a face reclama pe internet pentru CARTI ELECTRONICE . Avem cel mai puternic sistem cu care dumneavoastra puteti castiga bani in confortul propriei case, in fata calculatorului, fara stres, fara sefi, fara obligatii. Oferim instruire completa si gratuita, de exceptie. Cereti urgent mai multe detalii scriind cuvantul ,,FRANCIZA la adresa de email mami_medayahoo.com

  raspunde comentariului
 • elena

  15 ianuarie 2016 23:07

  O METODA CONFORTABILA DE FACUT BANI ! EDITURA EPUBLISHERS CAUTA COLABORATORI in tara si strainatate pentru a face reclama pe internet pentru CARTI ELECTRONICE . Avem cel mai puternic sistem cu care dumneavoastra puteti castiga bani in confortul propriei case, in fata calculatorului, fara stres, fara sefi, fara obligatii. Oferim instruire completa si gratuita, de exceptie. Cereti urgent mai multe detalii scriind cuvantul ,,FRANCIZA la adresa de email mami_medayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Tavi

  15 ianuarie 2016 10:36

  Sistem performant pentru succes ! Daca doresti rezultate, succes si prosperitate, este timpul sa te alaturi celui mai nou si mai performant program de lucru la domiciliu ! Noi iti oferim tot ceea ce ai nevoie instruire GRATUITA si de cea mai buna calitate, inveti pas cu pas cum sa faci bani, contract de comision, un plan exceptional de dezvoltare si extindere in viitor. Mai multe detalii numai la adresa de e-mail octaviangurzagmail.com vezi filmulet da clik. httpswww.youtube.comwatch?v=vLwDRKZXrykfeature=youtu.be

  raspunde comentariului
 • Cosmina

  14 ianuarie 2016 16:57

  Eminescu a fost incomod pentru contemporanii lui si ramane incomod pentru societatea noastra in care geniile sunt nepotii tovarasei doctor Elena tov doctor Nastase si ultimul pe lista doctor Ponta. Elita tovarasei Elena a avut respect pentru poezia lui Eminescu in lupta crancena cu elementele burgheziei din vechiul regim regalist dar ne-a interzis sa-l cunoastem pe Eminescu omul din scrierile contemporanilor lui .Azi e important premiul acordat cu ocazia sarbatoririi lui Eminescu elitele premiaza nu poezia contemporana ci autori de maxim 20 de poezii asa cum a fost propus Dinescu anul asta Cartarescu .Ar trebui publicata zilnic o poezie contemporana care sa fie votata de cititori pentru premiul Eminescu .

  raspunde comentariului
 • Tiberiu

  14 ianuarie 2016 16:02

  Merita testat! De ce merita sa testezi si tu acest sistem prin care sa ajungi mai usor la castiguri suplimentare? Pentru ca activitatea e foarte simpla, o desfasori in timpul liber si nu ai nicio obligatie. Nici macar nu trebuie sa recrutezi oameni. Totul e mai usor decat crezi! Iti trimit mai multe informatii dupa ce imi ceri detalii la adresa de email edanti19yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Constantin

  14 ianuarie 2016 15:56

  Cautam URGENT dezvoltatori afacere online pentru PUBLICARE ANUNTURI Oferim-instruire gratuita sub forma unor lectii trimise prin e-mail-posibilitatea de a lucra comod la domiciliu pe calculator in functie de disponibilitate part-timefull time-contract legal de comision plata se calculeaza in functie de implicare si realizari-scrisoare de recomandare.Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la adresa de email dbr59yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Constantin

  14 ianuarie 2016 15:56

  Cautam URGENT dezvoltatori afacere online pentru PUBLICARE ANUNTURI Oferim-instruire gratuita sub forma unor lectii trimise prin e-mail-posibilitatea de a lucra comod la domiciliu pe calculator in functie de disponibilitate part-timefull time-contract legal de comision plata se calculeaza in functie de implicare si realizari-scrisoare de recomandare.Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la adresa de email dbr59yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dinu

  14 ianuarie 2016 15:55

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Kurt Roth

  14 ianuarie 2016 15:42

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design