4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIVITATE Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, îl apără pe impostorul Gabriel Oprea,...

EXCLUSIVITATE Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, îl apără pe impostorul Gabriel Oprea, cu prețul încălcării legii

Ministerul Apărării refuză să facă pu­blice datele refe­ritoare la reactivarea lui Oprea cu gradul de colonel, în 2000, după șapte ani de rezervă. Activarea lui Oprea în 2000 a des­chis drumul ilegalităților care l-au făcut pe fostul șef UNPR ge­neral.

MApN, comisie pentru generalul Oprea

Acum aproape două săptămâni, pe 4 octombrie, în urma dezvă­lui­rilor RL, ministrul Apărării lua o decizie în premieră în cazul gradelor lui Oprea: constituirea unei comisii de anchetă în mi­nister. RL scrisese, pe 27 și 29 septembrie a.c., că gradul de general cu o stea îi fusese acordat ilegal lui Gabriel Oprea.

Mai mult, RL arătase că inclusiv Administrația Prezidențială confirmase oficial că nu fuseseră respectate con­dițiile pentru ca Oprea să devină general de brigadă (cu o stea). În acest context, la soli­ci­tarea expresă a publicației noastre, Ministerul Apărării a emis o „Informație de presă“ în dimineața zilei de 4 octom­brie. Iată textul complet al acelui „informații de presă“:

„Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jur­naliştilor privitoare la îndepli­nirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a gene­ralului (r.) Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine către mass-media şi opinia publică“.

Deși, în textul „informației de presă“, Ministerul Apărării pomenește „sesizări şi solicitări de informaţii venite din partea jurnaliştilor“, decizia minis­terului a fost luată abia după ce, în mod exclusiv, RL a dezvăluit încălcarea procedurii de avansare a lui Oprea.

MApN s-a dat de gol că, de fapt, era vorba doar de solicitarea RL atunci când a pomenit „îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea“, adică a pomenit exact subiectul tratat de publi­ca­ția noastră. Această precizare, însă, are rolul să mai scoată în evidență încă o minciună a Mi­nisterului Apărării, după cum se va putea constata mai jos.

Motoc l-a secretizat pe colonelul Oprea

RL nu s-a mulțumit să ceară Ministerului Apărării doar informații despre avansarea lui Gabriel Oprea de la gradul de colonel la cel de general cu o stea, ci a cerut date și despre avansarea lui Oprea de la gradul de căpitan la cel de colonel.

Conform informațiilor publice, Oprea a fost trecut în rezervă în 1993, cu gradul de căpitan. După șapte ani, în 2000, Oprea a fost reactivat cu gradul de colonel. Problema, însă, este că, astfel, s-a sărit peste două grade intermediare (maior și locotenent-colonel), pe care Oprea nu le-a deținut niciodată. O regulă de bază a avan­sărilor în Armată este că, oricât de mică ar fi perioada dintre avansarea de la un grad la altul, gradele nu pot fi acordate decât succesiv. 

Pentru a lămuri cei șapte ani care-i lipsesc lui Oprea din CV, RL a adresat mai multe întrebări Ministerului Apărării. Surpriză, însă, Ministerul Apărării a refuzat să mai respecte Legea nr.  544 din 2001, care garantează cetățenilor accesul la informații de interes public. Iar argumentul MapN este și pervers, și nevalid din punct de vedere legal. Iată cum a motivat ministerul refuzul de a ne răspunde la solicitări:

„Vă informăm că la nivelul MApN s-a constituit o comisie inter­de­­par­­tamentală care va analiza îndeplinirea condiţiilor legale privind modul în care i-au fost acordate gradele militare domnu­lui Gabriel Oprea, în baza docu­­mentelor ce vor fi identificate de către arhivele militare. În aceste condiţii, vă informăm că pentru întocmirea răspunsului la solicitările dumneavoastră, va trebui să aşteptăm rezultatul comisiei“.  

Degradarea lui Oprea începe cu comisia ministrului Motoc

Rolul comisiei de anchetă care investighează acordarea gradului de general cu o stea lui Gabriel Oprea este esențial pentru declanșarea procedurii de retragere a acestui grad. Așa cum RL a arătat încă de acum două săptămâni, această procedură este complicată, dar nu imposibilă.

Într-un alt scandal, de exemplu, cel al „lotului coloneilor“ (Turcescu, Kövesi etc.), o comisie de anchetă a MApN a constatat că unele grade fuseseră acordate ilegal, așadar o altă comisie a dispus revocarea ordinelor de avansare. 

Poate fi, însă, folosită această procedură și în cazul acordării gradului de general cu o stea lui Gabriel Oprea? Parțial, da.

Un general din cadrul unei organizații a militarilor în rezervă a precizat, sub protecția anonimatului, că degradarea unui general este foarte greu de realizat. Motivul: la gradul de general avansarea se produce prin decret prezidențial, și nu prin ordin de ministru, ca la ceilalți ofițeri aflați sub gradul de general. Cu alte cuvinte, degradarea unui general nu se poate face de către ministrul Apărării sau de către o comisie din MApN, ci de către președintele României.

Totuși, ministrul Apărării poate iniția această procedură, prin emiterea unui ordin de ministru care să înființeze o comisie de anchetă (pas deja bifat de către MApN). Dacă această comisie de anchetă constată că avansarea în gradul de general s-a făcut ilegal, pasul următor este sesizarea autorităților judiciare. Adică a Parchetului Militar, care, la rândul lui, să solicite în instanță anularea decretului prezidențial. „Este aproape imposibil să degradezi un general. Nu avem o legislație foarte clară, pentru că există foarte multe ordine de ministru și legile s-au tot schimbat în ultimii ani. Din câte îmi amintesc, doar generalul Victor Stănculescu a fost degradat în urma unei sentințe judecătorești prin care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Revoluției“, a afirmat, sub anonimat, un general consultat de RL.    

Minciună. MApN ascunde colonelul după general

Desigur, „comisia interdepartamentală“ la care se referă MApN este cea constituită pe 4 octombrie. Doar că acea comisie se ocupă, conform acelei „informații de presă“ a ministerului (citate anterior), să ancheteze „îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea“, nicidecum avansarea de la gradul de căpitan la cel de colonel.

Cu alte cuvinte, ministrul Apărării refuză să răspundă unei solicitări de informații și, astfel, îl protejează pe Gabriel Oprea, deși anterior decisese înființarea unei comisii de anchetă, deci dăduse impresia că vrea să pună capăt scandalului. 

Mai mult, nu există nici un termen până la care comisia de anchetă anunțată de actualul ministru al Apărării, Mihnea Motoc, ar trebui să emită un verdict. Practic, sub pretextul dificultății investigației sau cel al greutății identificării unor documente în arhivele ministerului, activitatea comisiei de anchetă poate dura oricât de mult. Iar dacă asta chiar se va întâmpla, clarifica­rea cazului Oprea ar putea deveni sarcina viitorului guvern constituit după alegerile parlamentare. Un guvern care ar putea fi mult mai prietenos cu Gabriel Oprea.


Citiți mai multe investigații pe această temă:

DEZVĂLUIRI. Hoțul de stele. Președinția României confirmă ilegalitatea avansării lui Gabriel Oprea. Președintele Iohannis poate anula decretul prin care Oprea a devenit general 

DEZVĂLUIRI. General făcut la apelul bocancilor. Gabriel Oprea este un impostor: a avansat halucinant în grad. Din căpitan a fost făcut direct colonel și apoi a devenit general cu încălcarea legii. Totul în regimul Năstase


 

 

 

 

 

Cele mai citite

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă