5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1INTERCEPTĂRI: Cum încasau șpaga oamenii lui Oprescu

INTERCEPTĂRI: Cum încasau șpaga oamenii lui Oprescu

Procurorii anticorupţie dezvăluie, în referatul cu propunere de arestare a celor cinci persoane reținute în dosarul lui Sorin Oprescu, convorbirile dintre denunțători două dintre oamenii din rețeaua infracțională a lui edilului privind șapaga primită pentru a obține contracte cu Primăria și instituțiile subordonate. Cei doi sunt directorul Administrației Cimitirelor, Bogdan Cornel Popa, și omul de afaceri, Claudiu Bengalici, iar din convorbirile interceptate de anchetatori reiese modul în care afaceriștii încasau șpaga.

Practic, Bogdan Cornel Popa, era cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el.

”În esență, pe parcursul întâlnirii avute la data de 23.04.2015 (…..) , denunţătorul a adus în discuție şi POPA BOGDAN CORNEL a recunoscut mita încasată pentru primul acord cadru încheiat cu C.C.P.B.P.B. („aleile”), prin S.C. (…..)S.R.L. (1.380.932,94 lei), S.C. Pagina 16 din 45 (…..) S.R.L. (399.346,71 lei) și S.C. (…..)S.R.L. (510.724,72 lei), în total 2.291.004,38 lei”, se arată în rechizitoriul DNA.

Un dialog îi prezintă pe denunțător și directorul Administrației Cimitirelor discutând despre mita primită pentru încheierea unor acorduri.

Redăm INTERCEPTĂRI din referat:

Denunțător:  „Că sunt alea pe care… ştii, cu (…..)-ul şi (…..), din 2013!”,

POPA BOGDAN CORNEL:  („Da, mă, da! …[neinteligibil]…”).  „Îmi spui ce şi te duci cu ROMICĂ la (…..) şi îi spui ce și cum.”.

Pe parcursul discuției POPA BOGDAN CORNEL a recunoscut că S.C. (…..) S.R.L. și S.C. (…..)S.R.L. erau două societăți tip fantomă, conduse de niște persoane care, după săvârșire, au plecat din țară

POPA BOGDAN CORNEL: „Ba da, sunt plecați. A venit… Au și ei reprezentanți acolo…”, „Se bagă prin interpuși, prin…Cică: “Mă, a fost OK!” Ăia oricum nu sunt plecați. Da?”.

Deși inițial a încercat să evite subiectul mitei primite de la denunțători („Știi că au fost ăia din 2013 – 2,2”), propunându-i lui (…..)să închidă societatea denunțătoare, ulterior POPA BOGDAN CORNEL a recunoscut că a primit, toată mita plătită de denunțători către mai multe societăți comerciale.

Denunțător:  „Dar el a fost mai fair-play … Ă, (…..)’ decât BEN, parcă îți aducea mai repede ce încasa.”,

POPA BOGDAN CORNEL: „A, bineînțeles!”

Denunțător:  „Ți-a adus… şi de pe (…..)?”,

POPA BOGDAN CORNEL: „Bineînțeles.” „Nu mă, …[neinteligibil]… Nu, mă! Nu! Și el… Și el mi-a zis. El a avut mișto că el, el își închidea firma repede…”, „Da, da, da. El mi-a zis: “Bă, maxim 60 de miliarde!””. „Nu, dar el scotea și repede. Ți-aducea repede…” prin „Tot! Da!” și detaliind „Și din bancă. Nu după carduri.”, „Da, din bancă. Din bancă.”.:

În privința rapidității cu care POPA BOGDAN CORNEL intra în posesia banilor: „Deci tot ce intra îți aducea imediat, ă, repede.”, învederând că „Și la 60 de miliarde…” (…..) avea totuși o rapiditate mare, remițându-i mita „Și în aceeași zi!”, „În aceeași zi. Da?”. Despre modul în care (…..) reușea.

 POPA BOGDAN CORNEL: „Avea combinația și la bancă.” prin „Avea la Banca (…..) .”, mai exact „Da. Pe director.”

Un alt dialog îi prezintă pe denunțător și omul de afaceri Claudiu Bengalici 

Referitor la sumele de bani primite ca mită prin intermediul unei societăți comerciale,  la întâlnirea avută la data de 24.04.2015 de denunţători cu BENGALICI CLAUDIU, zis „Ben”, (…..), acesta din urmă a recunoscut că, în realitate, aceasta a fost condusă întotdeauna lui POPA BOGDAN CORNEL, precizează DNA.

Denunțători:  „Dă-i-o lu'… [râde]… Dă-i-o lu' BOGDAN înapoi! …[râde]…”, respectiv „Da, dă-i-o înapoi lu' BOGDAN!”,

BENGALICI CLAUDIU:  „Da!”, „Da!”

În privinţa părţii din activitatea infracţională desfăşurate împreună cu POPA BOGDAN CORNEL, la întâlnirea avută cu denunțătorii la data de 12.06.2015, (….), (…..) zis „(…..)l’” a confirmat, dintre numele de societăți date de denunțători, că el s-a ocupat de „(…..) …” prin „Da.”, dar și de „(…..) ”

BENGALICI CLAUDIU: „Tot ăștia sunt, dar ăștia plecați de mult, nu mai merge.”„Da' mă lași câteva zile.”.

Referitor la activitatea de complicitate la spălarea banilor efectuată în interesul lui POPA BOGDAN CORNEL prin acele societăți,

BENGALICI CLAUDIU: „Deci, eu nu mă ocup cu așa ceva deci, eu… și eu scoteam tot prin ei, ca să înțelegi.”, mai exact „Eu făceam ce făceați voi. Și eu am făcut asta.”, „Și eu… așa… și eu făceam asta pentru BOGDAN. Eu nu am nicio chestie din asta.”, deoarece „Mă ruga BOGDAN: ”Frățioare ajută-mă! ””.

BENGALICI CLAUDIU (…..) a mai arătat că activitatea de spălare a banilor pentru POPA BOGDAN CORNEL era desfășurată contra cost. Astfel, atunci când denunțătorii l-au întrebat „Păi, nu mai era. Înainte lui BOGDAN, cât îi… îi opreau ăia. Cât?”, (…..) a mimat din buze „opt jumătate”, aspect vizibil pe înregistrare, având în vedere că a și repetat mimarea.

BENGALICI CLAUDIU: „Ăla de la (…..) e fugit, nu e în țară.” și „Ăștia doi frați …[neinteligibil]… Mi se pare că și ăștia sunt fugiți.”

”Faptul că (…..) știa exact natura activității infracționale desfășurate între POPA BOGDAN CORNEL și denunțători rezultă și din modul în care a pus problema, pe parcursul discuției, atunci când denunțătorii i-au adus la cunoștință o altă procedură de achiziție publică pe care o aveau în derulare cu o altă autoritate contractantă”, mai notează DNA.

BENGALICI CLAUDIU le-ar fi spus denunțătorilor: „Tu știi că orice ban care pleacă, nu pleacă fără dedicație și nu-i nimic întâmplător. Ce, vă învăț eu chestiile astea?”, demonstrându-și încă o dată atât capacitatea de înțelegere a mecanismului prin care în România sunt obținute multe contracte de achiziție publică. (….) 

Anchetatorii arată că, văzând caracterul profitabil, pentru sine, al colaborării cu denunţătorii, POPA BOGDAN CORNEL le-a avansat acestora la finalul anului 2013 propunerea ca denunțătorii să execute și lucrările de reabilitare a zidului de împrejmuire de la Palatul Mogoșoaia (monument istoric).

Anterior încheierii acordului cadru, POPA BOGDAN CORNEL a pretins de la (…..)suma de 400.000 euro cu scopul de a o da Primarului pentru ca acesta să fie de acord cu prinderea în bugetul C.C.P.B.P.B. aferent anului 2014 a sumei necesare pentru execuţia lucrărilor.

Cine sunt cele cinci persoane reținut în dosarul lui Oprescu

Directorul general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și alte patru persoane au fost reținute de procurorii anticorupție în dosarul lui Sorin Oprescu, potrivit unui comunicat al DNA. 

Cristian Stanca este acuzat de complicitate la luare de mită (3 infracțiuni), complicitate la dare de mită și trafic de influență,

Ruxandra Avasiloae Petroi, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, a fost reținută sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită,

Totodată, Florin Șupeală, director adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, a fost reținut pentru luare de mită. 

De asemenea, Mircea Octavian Constantinescu directorul economic din Primăria Municipiului București este reținut pentru mită.

Procurorii anticorupție l-au reținut și pe adminstratorul unei societăți comerciale, Claudiu Begalici, pentru complicitate la spălare de bani. 

 

Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă