5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Gafă diplomatică, spălată pe cale judiciară: o angajată a Centrului Brâncuși, care...

Gafă diplomatică, spălată pe cale judiciară: o angajată a Centrului Brâncuși, care era cercetată pentru că a curățat cu apă Poarta Sărutului, a scăpat de acuzații, după ce i-a fost ghid ambasadorului SUA în România | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

O angajată a Centrului Brâncuși din Târgu Jiu care era cercetată pentru spălarea cu jet de apă a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor a scăpat de acuzații după ce i-a fost ghid ambasadorului SUA în România.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, i-a trimis o scrisoare oficială de mulțumire persoanei care a coordonat, în 2013, spălarea distructivă cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului. Klemm o cunoscuse cu puțin timp înainte, la Târgu Jiu, pe Adina Andrițoiu, angajată a Centrului Brâncuși. Aceasta i-a fost ghid, deși era cercetată penal.

Imediat după plecarea ambasadorului, dosarul penal a fost clasat, la mai bine de trei ani de la începerea cercetărilor, de o procuroare care fusese, timp de 7 ani, colegă cu Adina Andrițoiu.

În perioada 27-28 februarie a.c., Hans Klemm a vizitat Ansamblul Sculptural ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Viceprimarul cu atribuții de primar al Târgu Jiului, Aurel Popescu, a delegat-o să-i fie ghid  pe Adina Andrițoiu, angajată a Centrului Brâncuși, care în acele zile era urmărită penal pentru abuz în serviciu, în dosarul spălării cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor.

După ce gafa a fost dezvăluită de jurnaliști, dosarul penal început de peste trei ani a fost clasat, subit, în data de 7 martie a.c. Procurorul care a emis ordonanța de clasare este Penciu Ramona Elena, fosta soție a liderului PSD Gorj Tiberiu Tătaru,cel care este în prezent manager al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Colege la același baron

Încălcând atât Legea 303 din 2004, cât și Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, procurorul nu s-a abținut de la a o cerceta pe Adina Andrițoiu, cu care a fost colegă, timp de 7 ani, în Consiliul Județean Gorj. Din 15.06.2005 până în 8.1.2013, când a devenit procuror, Penciu a fost consilier juridic al fostului președinte al Consiliului Județean, Ion Călinoiu, proaspăt condamnat penal, pentru fals în declarații. 

Din 1.11.2003 până în 5.01.2012, Adina Andrițoiu a fost și ea angajată a Consiliu-lui Județean, dar mult mai apropiată de Călinoiu, din posturile de consilier-asistent și de purtător de cuvânt al instituției. Practic, din 15.06.2005 până în 5.01.2012, adică 7 ani, procuroarea și suspecta au fost colege, ambele asigurând consilierea baronului Călinoiu.

Dosarul penal fusese deschis în 13.02.2014, iar din 28.04.2015 Andrițoiu a fost pusă sub urmărire penală, în baza raportului elaborat de o comisie internațională de experți, angajați de fostul premier Victor Ponta, care au venit la Târgu Jiu și au evaluat efectele distructive ale spălării cu jet de apă sub presiune asupra capodoperelor brâncușiene din piatră.

Procuroarea Ramona Elena Penciu a ajuns, prin transfer, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, la 1.06.2016, găsind-o urmărită penal pe fosta ei colegă. Totuși, a decis să o scoată nevinovată pe fosta sa colegă, imediat după ce conducerii Primăriei Târgu Jiu i s-a imputat public că a delegat o persoană urmărită penal să-i fie ghid ambasadorului SUA, exact pe segmentul în care existau dovezi că aceasta încălcase legea.

Dosar clasat fără niciun vinovat

Neavând habar despre această situație, ambasadorul Hans Klemm îi trimite Adinei Andrițoiu, în data de 13 martie a.c., o scrisoare de mulțumire, pentru felul în care i-a prezentat operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu.  Conducerea pesedistă a Primăriei Târgu Jiu ține, însă, secretă scrisoarea și o face publică abia pe 31 martie a.c., imediat după ce Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public a contestat ordonanța de clasare a cauzei penale. 

În ordonanța parchetului se concluzionează că, din moment ce nu s-a distrus de tot Poarta Sărutului, cauza este clasată. În 2013, când s-a produs spălarea operelor, de către o firmă specializată în spălări industriale, administrarea Ansamblului Brâncuși era asigurată de Iulia Vână, viceprimar al orașului Târgu Jiu.

Prin Decizia 480/2013, premierul Ponta angajează o comisie internațională, alcătuită din 8 experți, remunerați cu circa 300 milioane lei vechi, fiecare. Comisia ajunge în februarie 2014 la Târgu Jiu, și chiar dacă sunt evaluate doar colateral efectele spălării, Radu Boroianu, președintele comisiei, anunță că autoritățile locale nu mai au voie să se apropie de Ansamblul Brâncuși, pentru a evita distrugeri viitoare, până la elaborarea unui manual de bune practici, care n-a început nici azi.

Cu toate acestea, procurorul a  decis că, deși s-au distrus părți din opere, acele părți pot fi înlocuite și, prin urmare, fosta ei colegă e nevinovată. Mai mult, consideră că nu există abuz în serviciu, deoarece ”nu s-a adus atingere prerogativelor recunoscute de lege Primăriei Tg. Jiu de întreținere și conservare a operelor”. Dar tocmai am arătat, mai sus, și este de notorietate faptul că edililor li s-a interzis să se mai apropie de capodoperele brâncușiene.

Tot în ordonanța de clasare scrie că spălarea s-a făcut fără avizul obligatoriu al Ministerului Culturii și că operațiunea de spălare nu era prevăzută în caietul de sarcini. Mai mult, procuroarea recunoaște că a existat și o comisie care a recepționat ca legală spălarea, deși nu era trecută în caietul de sarcini. Radu Boroianu a spus oficial că spălarea n-a fost supravegheată de niciun expert. Și, totuși, nimeni nu e vinovat. 

Cu toate că am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Jiu, acesta a fost de negăsit.  

Cele mai citite

Nouă sportivi români, nominalizați în ancheta pentru cei mai buni sportivi din Balcani în 2024!

David Popovici și alți 8 români, nominalizați în ancheta pentru cei mai buni sportivi din Balcani în 2024 Nouă sportivi români, toți medaliați la Jocurile...

Universitatea Cluj, aproape de o revoluție financiară! Banca Transilvania ar putea deveni noul investitor

Universitatea Cluj se află în pragul unei transformări semnificative, cu un posibil investitor important, Banca Transilvania, care ar putea asigura clubului un buget anual...

Nouă sportivi români, nominalizați în ancheta pentru cei mai buni sportivi din Balcani în 2024!

David Popovici și alți 8 români, nominalizați în ancheta pentru cei mai buni sportivi din Balcani în 2024 Nouă sportivi români, toți medaliați la Jocurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă