EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13 | TOP CITIRI

de Ondine Ghergut , 11 februarie 2017 - stire actualizata la ora 12:15, 11 februarie 2017
EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13 | TOP CITIRI

UPDATE. Dezvăluirea jurnalistei Ondine Gherghuț a fost unul dintre cele mai citite articole din această săptămână. Aproape 40.000 de persoane au citit acest articol.

Ministrul Florin Iordache și oamenii săi ar fi făcut presiuni asupra unor funcționari din minister pentru a șterge cele șase note care conțineau obiecțiuni împotriva proiectelor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală (OUG 13/2017), precum și împotriva textului de grațiere colectivă.

Modul în care au fost elaborate și aprobate actele normative fac în prezent obiectul unei anchete la DNA, în urma unei plângeri depuse de Mihai Polițeanu, Elena Ghioc și Răzvan Patachi, de la Asociația Inițiativa România.

Ce ar conține cele șase note de obiecțiuni

La proiectul Ordonanței de modificare a Codurilor Penale, obiecțiunile făcute de specialiștii Ministerului Justiției în șase note scrise s-ar fi referit la faptul că nu se motivează urgența, că textul normativ propus  modifică și alte texte decât cele cerute de deciziile Curții Constituționale a României, că ar încuraja abuzul în serviciu, că ar dezincrimina și alte fapte, că ar fi periclitat începerea urmăririi penale pentru fapte cu violență, chiar pentru acte de terorism, potrivit surselor „România liberă“. De asemenea, specialiștii din instituție ar fi scris că textele propuse protejează de incriminare anumite categorii sociale și că nu au caracter general, nerespectându-se art. 16 din Constituție (toți cetățenii sunt egali în fața legii, fără privilegii și fără discriminări).


Citește și: EXCLUSIVITATE. Blocul lui Dragnea din București e deținut de un teleormănean. Care este legătura șefului PSD cu proprietarul imobilului în care locuiește. Oficial există doar un cabinet stomatologic în chirie

Locuința din București a lui Liviu Dragnea este înconjurată de mister. Blocul de lux cu patru etaje în care se află apartamentul este deținut de un foarte discret om de afaceri născut în Teleorman. În acte, însă, imobilul nu este defalcat pe apartamente... citește mai departe aici ...

Textul de lege destinat grațierii colective ar fi fost criticat de funcționarii din minister deoarece nu și-ar fi atins scopul decongestionării penitenciarelor  prin grațierea pedepselor date cu suspendare sau a amenzilor penale, au precizat sursele RL. De asemenea, criticile s-ar fi referit la faptul că pedepsele grațiate erau prea mari, iar pentru înjumătățirea pedepselor nu s-ar fi făcut pe criterii clare, permițând eliberarea infractorilor periculoși sau pentru crime împotriva umanității.

Una din note se referea special la faptul că ordonanțele nu pot fi aprobate și publicate în Monitorul Oficial fără avizul Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul Florin Iordache ar fi urlat la funcționari să desființeze respectiva precizare.

Formulările noastre nu sunt citate din notele de observații, ci sunt notițe luate în timpul discuțiilor cu sursele noastre. Deși am cerut în scris respectivele documente de la Ministerul Justiției, acte care nu ar trebui să fie secrete pentru o ordonanță publică, nu am primit răspuns.


Citește și: FOTO+VIDEO. Simbolul protestelor de la Cluj este o tânără flautistă. Alexandra Luca: Cred că e o minune de sus, trăim un moment istoric

Mai întâi, au fost percuționiștii de la formația Cercul Întreg, care au animat cu ritmurile lor protestele de la finalul săptămânii trecute. Apoi, figura emblematică a protestelor de la Cluj a devenit o tânără artistă, Alexandra Luca. Povestea ei este simplă: cei prezenţi la manifestaţii au auzit-o în timp ce intona imnul „Deșteaptă-te, române!“. Au remarcat timbrul vocal deosebit și au rugat-o să urce pe platforma din zona ruinelor romane din Piața Unirii din centrul vechi al Clujului, pentru a cânta la microfon... citește mai departe aici ... 


Dar mai multe surse independente ne-au relatat cum s-au desfășurat ostilitățile în interiorul Ministerului Justiției. Toate sursele noastre au menționat că ar fi existat șase note de obiecțiuni, care aveau întinderi diferite: cea mai consistentă ar fi avut circa 30 de pagini, iar alta ar fi avut până în două pagini.

Cine a fost implicat

Textele ordonanțelor amnistiei mascate și a grațierii ar fi venit de la Parlament și ar fi creația juriștilor PSD și ALDE, care ar fi centralizat toate dosarele penale ale colegilor lor și au prevăzut în text și anihilarea unor posibile incriminări viitoare. Scopul ar fi fost folosirea bugetului public fără teama de DNA, de alte Parchete, de condamnare la închisoare și de confiscarea averilor.

Rolul de “curier” ar fi fost jucat de Mariana Alexandrescu, consilieră moștenită de deputatul Florin Iordache de la Viorel Hrebenciuc, după ce acesta a părăsit Parlamentul din cauza inculpării în dosarul retrocedărilor cu prejudiciul-record de 303 milioane de euro.

Mariana Alexandrescu a apărut în presă ca apropiată a familiei lui Adrian Năstase, după ce acesta a fost încarcerat după condamnarea definitivă în dosarul “Trofeul Calității”. Ea a fost cea care  în 2012 a plimbat-o cu mașina familiei Năstase pe președinta Asociației Magistraților din România, Mona Pivniceru, pe atunci judecătoare la Înalta Curte, devenită apoi, în ordine cronologică, membru  CSM și judecător de Curte Constituțională, unde e și acum.

Gabriela Scutea, secretar de stat până la data de 30 ianuarie, când i-a expirat detașarea de la Parchet, ar fi cunoscut notele de obiecțiuni ale serviciului specializat din Ministerul Justiției. Ar fi făcut, la rându-i, obiecțiuni la obiecțiuni, pe niște post-it lipite de pagini, conform surselor „România liberă“. De altfel, Gabriela Scutea a fost audiată ca martor în dosarul deschis la DNA. Nu a putut fi contactată pentru precizări.

Presiuni asupra „opoziției“

Fostul secretar de stat Constantin Sima, a cărui detașare la Ministerul Justiției a fost retrasă de CSM, ar fi avut o poziție importantă, deoarece el ar fi făcut presiuni asupra funcționarilor, indicându-le ce să șteargă din obiecțiuni.

Am încercat să luăm legătura cu domnul Sima. Domnia sa ne-a trimis următorul SMS: “Am scris eu pe vreuna din note că nu sunt de acord și am semnat?”.

Sigur, nu. E procuror și știe că scrisul rămâne. Noi am fi vrut un răspuns la întrebarea “De ce i-ați amenințat pe funcționarii MJ cu darea afară din serviciu dacă nu schimbă conținutul notelor semnate?”

Constantin Sima a fost audiat ca martor la DNA, iar Consiliul Superior al Magistraturii i-a încetat detașarea la Justiție la cererea procurorului general Augustin Lazăr.

În privința rolului celuilalt secretar de stat a cărui detașare a fost, de asemenea retrasă de CSM, procuroul Oana Schmidt-Hăineală, relatările diferă. Unii spun că ar fi avut un rol activ în impunerea textelor de lege față de care funcționarii MJ au avut obiecții, alții susțin că nu, cel mult și-ar fi exprimat opiniile la ședințele de dimineață ale ministrului Florin Iordache cu secretarii de stat și șefii direcțiilor din minister implicate în elaborarea actelor normative.

Oana Hăineală a fost audiată ca martor la DNA. Ea a declarat că nu a avut nicio implicare în redactarea textelor normative criticate. 

„Tunet și fulger“

Ministrul Justiției, Florin Iordache, deputat PSD,  ar fi avut la rândul său un rol estențial său în acțiunea de adoptare a Ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal, respectiv cel de “tunet și fulger”, când primea câte un impuls de la colegii parlamentari care fie doreau să scape de dosare, fie doreau să folosească bugetul public după bunul plac fără a răspunde penal, fie pentru grațierea pedepselor ca să poată intra mai repede în viața politică.

Florin Iordache ar fi agresiv, amenințător  cu subordonații care nu-i execută ordinele, potrivit surselor noastre. Deși am încercat în mod repetat să îl contactăm pe ministru, acesta a avut telefonul închis.

O eventuală anchetare a sa de către Direcția Națională Anticorupție, în dosarul privind OUG 13, are nevoie, în cazul demnitarului, de avizul Camerei Deputaților, unde PSD și ALDE, care îl susțin, sunt majoritari.


Citește și opiniile jurnaliștilor RL:

Sabina Fati, senior editor: De ce vor să o dea afară din magistratură pe Camelia Bogdan

Nu putea rămâne nepedepsită pentru isprăvile ei, așa că din august 2014 încoace, de când a pronunțat pedeapsa împotriva fondatorului trusturilor Antenelor, colegii și inamicii ei au căutat modalități prin care să o facă să se retragă din magistratură, să se mute la Bruxelles sau să plece în învățământ cu tot cu cele două doctorate ale ei și cu discursurile despre confiscarea bunurilor dobândite ilegal, care păreau să o facă să le vorbească de sus ... citește mai departe aici ... 


Mircea Marian, senior editor: Fără iluzii: patru ani cu PSD 

Să luăm în calcul cel mai optimist scenariu: Sorin Grindeanu demisionează și președintele Iohannis este în situația de a numi un alt premier. În loc să accepte propunerile PSD și ALDE, numește pe cineva care nu primește votul majorității și ajungem în alegeri anticipate. Dacă ajungem în alegeri anticipate, populația revoltată se prezintă masiv la vot, iar PNL, USR și, eventual, și PMP pot forma o majoritate ... citește mai departe aici ... 


Petre Bădică, senior editor: Cel mai mare câștig al străzii
 
PSD se închide în propria carapace, izolându-se de cetățeni. Comunicarea e la pământ. La Ministerul Educației, am trimis o solicitare, în urmă cu trei săptămâni, dar nu am primit vreun răspuns. De la Ministerul Cercetării am primit un comunicat de presă preventiv și pe lângă subiect, deși cerusem să vorbesc direct cu secretarul general, autor al unor circulare prin care desființa mai multe instituții pe considerente politice... citește mai departe aici ... 

După protestele din ultimele zile devine tot mai evidentă incapacitatea structurală a președintelui PSD, infractorul Liviu Dragnea, de a înțelege democrația. În timp ce 600.000 de români i-au cerut demisia în stradă, șeful PSD se comportă tot mai agresiv, ca un dictator sadea. (...) Dragnea procedează exact după modelul cu care  a acționat Ion Iliescu, până a provocat mineriada din iunie 1990. Prin diverse cozi de topor lansează iar lozinci naționalist-extremiste pentru a isteriza și mai mult publicul care în trecut stătea să plece urechea la tribulațiile defunctului tribun Vadim Tudor... citește mai departe aici ... 

 

 

 

Comentarii

 • iaasncr

  13 februarie 2017 8:52

  Pana la urma cred ca prostul asta de Iordache a fost folosit de tzigani sa dea o lege care sa le dea posibilitatea sa fure legal,tziganii au profitat de mintea lui slabuta l-au intoxicat cu idei pro tziganesti ,adica i-au spalat creierul si asa bolnav cum era,incat acum el nici nu mai stie cine e.

  raspunde comentariului
 • @ Horia Petrusan · Zalau

  12 februarie 2017 0:36

  Domnule, nu ai inteles! CCR a respins contestatia asupra OUG 13, pe motiv ca a fost deja abrogata! DNA inseamna Directia Nationala de Anticoruptie, deci este atributia acestei institutii sa vegheze ca lupta anti-coruptie nu este obstructioanat! Nu stim ce interes ai dumneata, un domn varstinc din Zalau, sa aperi coruptia! Dar este absolut rusinos sa vii sa amesteci lucrurile, dandu-te indignat! Poate ai vreun corupt la parnaie si speri sa iasa cu valul de infractori, prin smecheria numita OUG 13!!!!!

  raspunde comentariului
 • Andrei

  11 februarie 2017 10:12

  Stimati jurnalisti intrebatil cat a platit pentru doctorat la Chisinau si va rog eu frumos si pe fostul sef IPJ C-ta militianul comisar sef dr in stinte si drept Rapotan Adrian ca astea ne cred prosti si mizeria societati romanesti,ca nu au respect de natiunea lor,ei se mandresc ca sunt romani si Hozii,ca de 27 de ani au distrus Romania si un popor intreg.

  raspunde comentariului
 • Misu

  10 februarie 2017 13:04

  La Brutarie este cald si bineeeeeeeee!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Mircea

  09 februarie 2017 12:45

  Virgula, punct, cratima, etc .... In primul rand va trebui sa inveti sa scrii corect si abia dupa .... poate.....cineva se va cobori la nivelul tau sa iti explice ca daca faci asemenea afirmatii va trebui sa oferi si o dovada. Pana atunci, toate tampeniile pe care le debitezi raman de domeniul fictiunii. P.S. Spui ca ai votat? ... daca da inseamna ca ai varsta legala. In cazul acesta spune-mi si mie daca ai luat bacu'. Dupa cum scrii am impresia ca ai uitat sa te trezesti.

  raspunde comentariului
  • @Mircea

   12 februarie 2017 0:41

   Esti hazliu, 'adrisantul' este necunoscut! Se pare ca matale esti cel care inca nu s-a... desteptat!

   raspunde comentariului
 • cdny

  09 februarie 2017 11:49

  Ordonanță împotriva austriecilor care ucid romania prin tăierea lemnului

  raspunde comentariului
  • ordonanta

   11 februarie 2017 13:40

   impotriva lui Iliescu, cel care l-a DECORAT pe seful Holzindustrie Schweighofer. Si cine i-a adus? Nu toti tipam la Cotroceni, noi mai si gandim.

   raspunde comentariului
  • cdny

   09 februarie 2017 12:25

   CONTACTATI-MA PE FACEBOOK------CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , MAL STANG NISTRU !

   raspunde comentariului
 • BRAD

  09 februarie 2017 11:49

  PENTRU CA ACEASTA PUBLICATIE DEFORMEZA REALITATEA IN MOD CONSTANT SI ARTICOLELE SUNT SCRISE CU O VADITA DIRECTIE POLITICA VA TREBUI SA MA DESPART DE EA. ROMANIA LIBERA SI-A PIERDUT ABONATII PRIN DEZINFORMAREA CETATENILOR . ROMANIA LIBERA NU MAI E CE AFOST ODATA . ACUM E AGENTUL PUBLICITATAR AL UNOR INTRESE OCULTE CARE O FINANTEAZA. DUMNEZEU SA O IERTE . SA-I FIETARANA USOARA !

  raspunde comentariului
  • Constatare

   12 februarie 2017 0:45

   Ceea ce ai scris se potriveste perfect EvZ-ului! Romania Libera este mai corect si mai aproape de sufletul romanilor adevarati, decat orice alta publicatie! Dumneata esti cel care nu ti-ai gasit locul. Intoarce-te la A3, la Gadea si Ciuvica. Va meritati reciproc

   raspunde comentariului
  • Iulian

   09 februarie 2017 18:09

   Adio si-un praz verde!

   raspunde comentariului
  • BRAD

   09 februarie 2017 12:23

   MENTIONEZ CA NU SUNT CETATEAN ROMAN , TASTEZ DIN TRANSNISTRIA PENTRU UN PUMN DE COPEICI SI NU REUSEC SA SCHIMB DIRECTIA POPORULUI ROMAN SPRE PROGRES SI CIVILIZATIE . CITITORI I SI REDACTIA ROMANIEI LIBERE NU PIERD NIMIC , DIMPOTRIVA , CRESTE PRESTIGIUL CA PROPAGA ARTICOLE SI IDEI CARE SA FEREASCA ROMANIA DE CEEA CE AM FOST INSTRUITI NOI , TROLII RUSI , PE SAVUSKINA 55 . FOLOSESC SUTE DE NICK-URI PENTRU A POSTA , DE PESTE 2 ANI IMPROSC CU DEJECTII IN TOT CE-I ROMANESC , MI S-A TAIAT MACAROANA PE GANDUL SI MEDIAFAX , URMEAZA IN ROMANIA LIBERA . REVIN IMEDIAT CU ALT NICK DRAG MIE , PROBABIL " cdny" , SA VA EXPLIC CUM E CU DEFRISAREA PADURILOR DIN 90 PANA IN PREZENT SI CE AMESTEC ARE HREBENCIUG SI ALTI POTENTATI DIN PSD . DACA VRETI SA MA CONTACTATI , INTRATI PE FACEBOOK--- CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , LUCREZ LA NON-STOP SAVUSKINA 55 .

   raspunde comentariului
 • Florin Ciordache

  09 februarie 2017 11:20

  Mi se trage de la politica asta , nu mai pot sa-mi indeplinesc datoria de maur fata de sotie . Cum incerc sa ma apropii dupa ora 21,00 si sa bag un OUG profund , mi-o reteaza scurt -" Vrei sa apar in Monitor ? NOAPTEA , CA HOTII ?"

  raspunde comentariului
  • @ Ciordache

   09 februarie 2017 11:26

   Se generalizeaza , o sa scada natalitatea in Romania , barbatii se vor inghesui sa lucreze schimbul 3 .

   raspunde comentariului
 • oncica ionica

  09 februarie 2017 10:05

  DRAGI CONCETATENI,MA SIMT CUTREMURAT DE AVALANSA DE INTENTII PRECONCEPUTE AVANSATE DE LOCOTENENTII PARANORMALULUI dragnea PENTRU A-I APARA FARADELEGIILE ACESTUIA. DRAGNEA SI CU TARICEANU SUNT CRIMINALII NATIEI ROMANE. AM 70 DE ANI , SUNT INTELECTUAL, SI AM CURAJUL SA DAU SOCOTEA PENTRU SPUSELE MELE ANTERIOARE. TREBUIE RASPUNS CU ACELEASI ARME PT. A SCAPA NATIA ROMANA DE ACESTI CRIMINALI...AM VIZIONAT PE NET FILMUL CU PALATUL dragnea.DE CE DNA NU CERCETEAZA DE URGENTA CINE ESTE DE FAPT ACEST IMPOSTOR CE CE A FACUT IN INTERES POPULAR, ALTCEVA DECAT PROGRAMUL DE GUVERNARE DE VIS. DA CU ACEST PROGRAM A PACALIT LUMEA SI L-A VOTAT. OARE CAT LA SUTA DIN ACEST PROGRAM VA FI REALIZABIL ?CAND PROSTIMEA... SE VA PRINDE VA FI MULT PREA TARZIU. TRENUL VA FI TRECUT PRIN GARA SI LUMEA VA PLANGE DE PROSTIA FACUTA !! Ma numesc oancea si doresc sa fiu contactat pt. a da socoteala pt. cele exprimate. OAMENI BUNI , TREBUIE BLOCATA DARAMAREA DEMOCRATIEI FIRAVE. DIN ROMANIA!!! UNDE ESTI TU TEPES, DOAMNE !!!??

  raspunde comentariului
  • Alf

   09 februarie 2017 10:27

   Ce e aia " INTENTII PRECONCEPUTE"?

   raspunde comentariului
   • clencix

    09 februarie 2017 11:17

    Adica inainte de a concepe OUG13 se stabileste in conclavul puterii de legiferare scopul strategiei de spalare de a face in asa fel incat sa nu se mai poata drege ce se va strica si spalarea sa fie definitiva, cu cat mai putine daune de imagine a hotiei spalate. Apoi a rezultat OUG13.

    raspunde comentariului
   • @ Alf

    09 februarie 2017 11:10

    Se referea la mamicuta ta cand te-a conceput , te-a programat tare prost si fudul

    raspunde comentariului
 • centrix

  09 februarie 2017 10:01

  Simpla publicare in MO a OUG13 a exonerat pe cei implicati. Orice proces in curs va lua in considerare pedeapsa cea mai mica, din aceasta OUG introdusa miseleste. Profesionistii din MJ au fost scurtcircuitati de ministrul pesedeilor vinovati inainte si spalati dupa publicare. Abrogarea OUG13 nu are niciun efect asupra spalarii celor impricinati. Singura pedeapsa rezonabila este indepartarea vinovatilor de la puterea de a mai face legi, inclusiv parlamentul care a conditionat guvernul asta. Sunt inevitabile pentru refacerea credibilitatii in statul de drept ROMANIA imediat alegerile anticipate cu informarea alegatorilor despre frauda de stat prin atacul la statul de drept practicata de cardasia PSD si ALDE, spalatoria de impricinati.

  raspunde comentariului
 • OUG13

  09 februarie 2017 5:31

  Mare mirare sa nu fie implicate servicii straine gen BK sau altele.

  raspunde comentariului
  • Alf

   09 februarie 2017 8:45

   Ai dreptate, au fost arestati spioni din Kiribati care au fost prinsi mâncând înghetată pe băt în mijlocul pietii.

   raspunde comentariului
   • Alf

    09 februarie 2017 11:15

    Eu , unul , sunt din Kiribati Krivoi -Rog , tastez cu fata acoperita sa nu fiu recunoscut si cu cornetul zbarlit intre buze .

    raspunde comentariului
 • Devil Shaiseh

  09 februarie 2017 1:32

  Sa nu-mi spuneti ca de asta nu stia nici Dragnea nici Grindeanu.

  raspunde comentariului
  • oncica ionica

   09 februarie 2017 10:13

   Oameni buni, dragnea este creierul tuturor aberatiilor facute pt. scopul bine cunoscut de a-si apara pielea si o sa vedeti ca va merge pana la capat. Prefera ca ROMANIA sa intre in prapastie cu gandul ca va scapa. Pana la urma tot va trebui sa dea socoteala. TREBUIE ACTIONAT SISTEMATIC PT. SALVAREA ROMANIEI. MACAR CAT MAI PUTEM !!!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design