0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Dezvăluire. Martorul-cheie din dosarul Șova-Ponta este în continuare hărțuit. DNA se preface...

Dezvăluire. Martorul-cheie din dosarul Șova-Ponta este în continuare hărțuit. DNA se preface că vrea să-și protejeze martorul de Poliție, în vreme ce controlorii Poliției Române au confirmat abuzurile

Absurd, dar adevărat: deși Poliția Română confirmă abuzurile Poliției București împotriva martorului Alin Brîncuș din dosarul lui Dan Șova, hărțuirea continuă. Explicația este, pe de o parte, că legislația este contradictorie și permite abuzul. Pe de altă parte, însă, există și motive mai prozaice: excesul de zel al polițiștilor și chiar influențe toxice dinspre fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

„România liberă“ a publicat, în ediția de luni, un amplu interviu cu Alin Brîncuș, martor-cheie în dosarul penal al fostului ministru al Marilor Proiecte Dan Șova. Martorul a dezvăluit cum polițiștii bucureșteni îl hărțuiesc de peste un an, deși ar trebui să-l protejeze la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Pe 31 octombrie a.c., procurorii DNA Marius Bulancea și Jean Uncheșelu au emis un nou document din care rezultă că Alin Brîncuș și Simona Ciurcu, partenera de viață a lui Brîncuș, au statutul de martori amenințați.


CITEȘTE ȘI: INTERVIU. Un martor cheie din dosarul Șova-Ponta dezvăluie o situație scandaloasă. Polițiștii lui Oprea terorizează un cuplu de ­martori esențiali pentru Direcția Națională Anticorupție


Primul document de acest tip a fost emis în august 2015. În același act se mai menționează că „martorii Brîncuș Alin Aurel Nicolae și Ciurcu Simona se află într-o stare de pericol, existând o suspiciune rezonabilă că viața sau integritatea lor corporală poate fi pusă în pericol, având în vedere declarațiile date în fața organelor de urmărire penală de natură să contribuie la aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate”.

Protecția a fost cerută pe o lege, Poliția a oferit-o pe alta

Procurorii DNA mai menționează că au solicitat Poliției București, printr-o adresă, să pună în aplicare măsurile de protecție. Aceiași procurori -le-au transmis oficial martorilor că măsurile de protecție au fost cerute „în temeiul dispozițiilor legale din Codul de Procedură Penală, Legea 682/2002 și HG 760/2004”. De asemenea, martorilor li s-a mai transmis astfel: “Măsurile de protecție care vă vizează pot fi puse în aplicare doar cu acordul scris al dvs. în cadrul unui protocol de protecție, acord de protecție sau plan de măsuri de protecție”. Practic, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București îi poate proteja pe cei doi martori doar dacă are acordul scris al acestora. 

În schimb, Poliția Capitalei, la solicitarea „României libere“, a emis un punct de vedere în care precizează că, „având în vedere precedura existentă, cu privire la modul de aplicare a prevederilor art. 125 şi art. 126 Cod Procedură Penală, martorului i-a fost pus la dispoziţie un acord în care sunt prevăzute toate măsurile ce se iau cu privire la asigurarea protecţiei persoanei, conform ordonanţei, cu caracter obligatoriu, emisă de parchet”. Tot Poliția Capitalei mai susține că martorilor le-a fost prezentat un acord în mai multe rânduri, dar admite că, de fiecare dată, au refuzat să-l semneze.

Poliția Capitalei mai susține și că „instituţia martorului ameninţat, aşa cum este pre-văzută în Codul de Procedură Penală, nu cade sub incidenţa  Legii nr. 682 din 2002 privind protecţia martorilor”. Adică infirmă conținutul adreselor DNA, în care se scrie negru pe alb că cei amenințați sunt sub incidența Legii 682/2002, care prevede la art. 6, alin. 2, că propunerea de includere în program trebuie să fie însoțită de acordul scris al martorilor. 

15 sesizări la Parchet

Abuzurile polițiștilor de la Poliția Capitalei săvârșite împotriva celor doi martori amenințați au ajuns în atenția multor instituții ale statului. Au fost depuse plângeri la Administrația Prezidențială, Ministerul de Interne, Direcția Națională Anticorupție, Parchetul de pe lângă ICCJ etc. La nivelul Poliției Române, de -exemplu, au fost înregistrate nu mai puțin de 17 petiții. În urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Poliției Române, -s-au constatat o serie de abuzuri săvârșite de polițiști. Surse din Poliția Română au precizat pentru „România liberă“ că, pe lângă abuzurile polițiștilor, -s-au mai constatat nereguli care trebuie investigate de procurori. „Corpul de Control a trimis în legătură cu acest caz nu mai puțin de 15 sesizări la Parche-tul de pe lângă Curtea de Apel București, o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, dar și o sesizare la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Ultima a fost trimisă, probabil, pentru comisia de disciplină a Poliției Capitalei”, susțin sursele RL. 

DNA. Ponta și Șova, evaziune și spălare de bani 

Fostul premier al României Victor Viorel Ponta și senatorul Dan Șova, împreună cu mai mulți directori de la Complexul Energetic Rovinari și Turceni, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. La rândul lui, senatorul Dan Șova a fost acuzat de 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălarea banilor și trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Practic, Șova este acuzat că a prejudiciat complexurile energetice cu aproximativ 3,5 milioane lei, prin încheierea unor contracte de asistență juridică în care se prevedea plata comisionului de succes. În cazul fostului premier Victor Viorel Ponta, procurorii DNA susțin că, în perioada octombrie 2007- decembrie 2008, a obținut prin cabinetul individual de avocat de la SCA „Șova și Asociații” puțin peste 180.000 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care în realitate nu s-au efectuat.

VIOLENȚĂ. Protecție cu cătușe și genunchi în stomac

“Protecția” pe care polițiștii i-au acordat-o martorului amenințat Alin Brîncuș a mers până la încătușare în plină stradă, chiar lângă sediul Secției 7 Poliție. În legătură cu acest incident, Brîncuș susține că totul a pornit de la o banală vizită cu pisica la medicul veterinar. „Am ieșit din bloc, m-am dus în stația de autobuz. Polițiștii se grupau astfel încât să nu mă lase să plec. I-am zis Simonei să mergem pe jos până la medic. Atunci le-am zis polițiștilor că, dacă nu mă lasă în pace, le fac plângere penală. S-au simțit ofuscați”, a povestit matorul. Apoi a izbucnit o ceartă. „M-am oprit la trecerea de pietoni, iar ei m-au încătușat. Am fost dus în secție cu mâinile încătușate la spate. Unul dintre cei doi agenți m-a lovit. Mi-au spus să stau jos. Am zis că nu stau pentru că am mâinile legate la spate.

A venit la mine și mi-a dat cu genunchiul în stomac. Apoi m-a strâns de gât și mi-a dat cu cotul în spate. A venit comandantul secției, i-a spus celui de la SAS să îmi desfacă cătușele și a refuzat spunând că mă dădeam cu capul de pereți pe stradă”, a completat Brîncuș. „I-am spus domnului comandant să mă rețină dacă au mandat sau să mă sancționeze dacă e cazul. A venit domnul Răzvan Cotolea și le-a spus celor doi să îmi dea drumul pentru că nu am făcut nimic”, a încheiat Brîncuș.

„Serviciul de Acțiuni Speciale și Poliția Sector 2 sunt două organisme care au în competență ordinea și liniștea publică. Nici unul dintre cele două organisme nu are în competență și în fișa postului protecția martorului. Neavând protecția martorilor în atribuții, pentru ei nu e o misiune. Dacă eu plec cu trenul, lor nu li se decontează biletul de tren. Singurul care are competență este Oficiul Național pentru Protecția Martorilor.“

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă