4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Dezvăluiri. Prima soție a lui Condrea, contracte de 21 de milioane de...

Dezvăluiri. Prima soție a lui Condrea, contracte de 21 de milioane de lei cu Spitalul Colentina

După moartea fostului ei soț, patronul companiei Hexi Pharma, Laura Georgescu (fostă Condrea) l-a acuzat pe acesta a beneficiat de sprijin de la serviciile secrete pentru a-și dezvolta afacerea Hexi Pharma. Laura Georgescu, însă, a omis să spună că, până în 2008, i-a fost asociată soțului ei și chiar administra unele afaceri.

Cât timp au fost căsătoriți (între 1999 și 2008), soții Dan și Laura Condrea au împărțit și afacerile, nu doar viața de familie. Una dintre cele mai profitabile dintre companiile deținute în comun de cei doi a fost Medical Cleaning. SRL-ul a fost înființat în ianuarie 2003 de către soții Condrea sub denumirea Hexi Med. Încă de la înființare, administrator a fost Laura Condrea, obiectul de activitate fiind "comerț cu ridicata cu produse farmaceutice (vânzările cu ridicata ale antisepticelor)". Spre sfârșitul lui 2003, apărea și un contract cu o instituție de stat: prin licitație publică deschisă, Hexi Med SRL (administrată de Laura Condrea) câștiga 671 de milioane de lei vechi (aproximativ 20.000 de euro) de la Institutul pentru ocrotirea mamei și copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu" din București. Obiectul contractului era achiziția de dezinfectanți. Practic, în 2003, Hexi Med SRL făcea același lucru ca Hexi Pharma Co SRL (firmă în care erau asociați Dan Condrea și tatăl acestuia), adică vindea dezinfectanți în spitale.

În noiembrie 2006, soții Condrea decid să facă două schimbări în Hexi Med SRL. Prima viza chiar numele firmei, care a devenit Medical Cleaning SRL, nume sub care funcționează și acum. A doua modificare se referea la obiectul de activitate al firmei, care se transforma din "comerț cu ridicata cu produse farmaceutice (vânzările cu ridicata ale antisepticelor)" în "servicii de întreținere și curățare a clădirilor". Cu alte cuvinte, din acel moment, Hexi Pharma Co SRL rămânea singura firmă a lui Condrea care vindea dezinfectanți în spitale, iar Medical Cleaning SRL urma să se ocupe doar de curățenie. 
Urmarea s-a văzut în contracte cu spitale de stat. Astfel, în iulie 2007, Medical Cleaning încheie un act de închiriere cu Spitalul Clinic Colentina. Este vorba, conform Monitorului oficial, de o suprafață de 16,65 mp. La prima vedere, nimic foarte important, doar o cameră închiriată în Spitalul Colentina, mai exact în "pavilion: uzină termică – zona administrativă" a spitalului. Totuși, suficient de importantă această cameră astfel încât, în noiembrie 2007, spațiul să devină și punct de lucru al Medical Cleaning SRL (conform unei hotărâri a Adunării Generale a firmei din 3 noiembrie 2007).

Laura Condrea, contract de chirie cu Spitalul Colentina

Care a fost necesitatea pentru care Medical Cleaning SRL să închirieze un spațiu în interiorul Spitalului Clinic Colentina? Cel mai probabil, încă din iulie 2007, între spital și Medical Cleaning SRL era în derulare un contract pentru servicii de curățenie suficient de important încât firma să aibă nevoie de un spațiu de depozitare și/sau pentru nevoi operaționale. Conducerea Spitalului Clinic Colentina a confirmat, oficial, acest scenariu: "Contractul de închiriere 10659/30.07.2007, prelungit cu 2 acte adiționale până la 30.03.2008, este o anexă a contractului de prestări servicii de curățenie încheiat cu SC Medical Cleaning S.R.L. și a avut ca obiect de activitate – punct coordonare activitate de curățenie în incinta spitalului precum și de depozitare materiale și obiecte de inventar necesare curățeniei. Suprafața închirirată a fost de 16,65 mp pentru care s-a perceput o chirie de 7,50 euro/mp." Ce nu se spune în răspunsul primit de către România liberă de la Spitalul Clinic Colentina este că administratorul Medical Cleaning SRL în momentul încheierii contractului de închiriere era Laura Condrea, soția patronului decedat de la Hexi Pharma.
Logic, deci, dacă acel contract de chirie era "o anexă a contractului de prestări servicii de curățenie", atunci contractul de servicii de curățenie fusese încheiat în același timp sau anterior anexei, deci cel mai târziu în iulie 2007. Surpriză, însă, oficial, nu a existat nici un contract de prestări servicii între Spitalul Clinic Colentina și Medical Cleaning SRL până aprilie 2008. Astfel, cel mai vechi contract încheiat între spital și firma soților Condrea care există în baza de date a SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) este datat 1 aprilie 2008. Acest contract a fost încheiat prin negociere fără anunț de participare, iar negocierea a fost făcută cu o singură firmă, Medical Cleaning SRL. Valoarea contractului a fost de 692.580 lei. 
Trei luni mai târziu, pe 4 iulie 2008, s-a încheiat un contract identic între Spitalul Clinic Colentina și Medical Cleaning SRL: tot prin negociere fără anunț de participare, tot cu o singură firmă, din nou pentru o valoare de 692.580 lei.

Licitație cu dedicație?

Abia în decembrie 2008, Spitalul Clinic Colentina a organizat o licitație deschisă pentru servicii de curățenie pentru a încheia un acord-cadru pe patru ani pentru servicii de curățenie. S-au prezentat trei firme și, coincidență au ba, a câștigat Medical Cleaning SRL pentru 5,76 milioane de lei fără TVA. Contractul a fost atribuit pe 12 decembrie 2008, dar licitația fusese anunțată încă din 2007, conform datelor din SEAP: "la această procedură au existat două anunțuri de participare: a) anunțul nr.13327 din 09.05.2007 (…) care a fost anulat prin erata nr. 9237 din 17.11.2008; b) anunțul nr. 13951 din 16.05.2007". 

După cum se poate vedea, anunțul de participare la licitația atribuită în decembrie 2008 a fost făcut public în mai 2007, adică cu două luni înainte ca Medical Cleaning SRL să încheie contracte netransparent cu Spitalul Clinic Colentina. Cel mai probabil, din motive procedurale, licitația care îi era destinată firmei co-deținute și administrate de Laura Condrea nu a putut fi dusă la bun sfârșit în 2007, ci abia în decembrie 2008. Asta, însă, nu a împiedicat conducerea spitalului să-i acorde mai multe contracte în mod direct firmei lui Condrea.
După expirarea contractului încheiat în decembrie 2008, Medical Cleaning SRL a mai câștigat o licitație la Spitalul Clinic Colentina, în ianuarie 2013. Și de data aceasta a fost vorba de un acord-cadru pe patru ani, și de data aceasta s-au prezentat tot trei firme la licitație, și de data aceasta, însă, a câștigat tot Medical Cleaning SRL. Dar suma a fost aproape triplă față de contractul din 2008: 14,34 milioane de lei fără TVA.

Laura Georgescu, în cădere liberă

Așadar, din 2007 încoace, în aproape zece ani, Medical Cleaning SRL a încheiat contracte de peste 21 de milioane de lei (fără TVA) cu Spitalul Clinic Colentina pentru servicii de curățenie. Dar debutul acestei afaceri de succes a fost pus la punct, în 2007, de către fosta soție a lui Dan Condrea, Laura (Condrea pe atunci, Georgescu acum), cea care deținea 40% din firmă și o și administra. 

La fel de adevărat este că, în decembrie 2007 (la jumătate de an după ce Medical Cleaning SRL și-a fixat punct de lucru în interiorul Spitalului Colentina pentru care presta deja servicii de curățenie), Laura Condrea a ieșit din firmă. Potrivit unei hotărâri a Adunării Generale din 12 decembrie 2007, Laura Condrea își cesiona părțile sociale lui Dan Condrea și renunța și la poziția de administrator. Cesiunea s-a făcut de comun acord, relațiile dintre cei doi fiind încă bune la acea dată iar soții fiind co-deținători de părți sociale în alte firme ale familiei.

România liberă a contactat-o pe Laura Georgescu pentru un punct de vedere. Actuala doamnă Georgescu, însă, nu a fost deloc cooperantă. Încă dinainte de afla cine suntem și ce vrem, a urlat în telefon: "Sunteți de la Parchet?! Mă hărțuiți?! Lăsați-mă în pace!!" După ce am informat-o prin SMS că nu suntem de la Parchet și am sunat-o din nou, doamna Georgescu a țipat iar: "Ce vreți de la mine, aveți contract cu mine?! Lăsați-mă în pace, o să vă dau în judecată pentru ce ați scris în 2006 despre mine, când eram însărcinată și cu serclaj!!"

Nici România liberă și nici autorul acestui articolului nu au scris, până acum câteva zile, despre Laura Condrea/Georgescu.

Cele mai citite

Trendyol integrează primul brand românesc pe platformă

Produsele Gerovital sunt disponibile pentru a cumpăra în România Trendyol, cea mai mare platformă turcă de comerț electronic, deținută de gigantul chinez Alibaba, aduce pe...

Maia Sandu: „Ne dorim la Bucureşti parteneri care sunt deschişi pentru o bună colaborare cu Republica Moldova”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a evidențiat importanța sprijinului României pentru Republica Moldova și dorința de a menține o colaborare strânsă între cele două...

Uleiurile din semințe, un risc pentru sănătate?

Uleiurile din semințe au fost subiectul unor discuții recente legate de posibilele riscuri pentru sănătate. Într-un studiu publicat în revista Gut, au apărut sugestii...
Ultima oră
Pe aceeași temă