ORA DE RELIGIE. Materialele didactice au doar „binecuvântarea” Bisericii, nu și avizul Ministerului Educației

de Andreea Pocotila , 18 martie 2015 - stire actualizata la ora 14:09, 19 octombrie 2015
ORA DE RELIGIE. Materialele didactice au doar „binecuvântarea” Bisericii, nu și avizul Ministerului Educației

Elevii de cult ortodox învață religie după materiale didactice scrise și editate de preoți, teologi și consilieri ai Bisericii. Materialele nu sunt avizate de Ministerul Educației, singura „binecuvântare“ venind de la Biserica Ortodoxă Română, iar 80 la sută din piața auxiliarelor pentru ora de religie este deținută de editura unui consilier al Arhiepiscopiei Iașilor.

Manualele de religie care le vorbeau elevilor despre un Dumnezeu răzbunător, despre pedepse de genul „te va călca mașina“ sau „vei ajunge în iad“ au fost, în ultimii ani, și cu precădere în ultimele luni, obiectul unor critici intense. Ultima rundă de manuale a fost editată în anii 2004-2005 și acestea au circulat nestingherite până în 2007, când un studiu al unui fundații pentru drepturile omului atrăgea atenția asupra derapajelor flagrante din paginile lor. La scurt timp, unele dintre manualele cu exemple nepotrivite, care insuflau teamă elevilor din clasele primare, au fost scoase de pe piață.

Citește și: Ce ascunde falsa problemă creată în jurul orei de religie

Patru ani mai târziu, în 2011, Ministerul Educației a emis un ordin prin care a suspendat subvenționarea tuturor manualelor de religie. Neavând fonduri alocate de la centru și fiind presate de părinții nemulțumiți de conținutul manualelor, școlile nu le-au mai cumpărat. A fost momentul în care era manualelor de religie a apus. Locul lor a fost însă curând luat, în multe dintre școli, de materiale auxiliare, adică de așa-numitele „caiete pentru elevi.“

Acestea nu sunt însă aprobate de Ministerul Educației, care, începând din 2010, dă avize doar pentru manuale, nu și pentru materiale didactice auxiliare. Astfel, cei peste 90 la sută din elevii români care au ales să ia parte la ora de religie învață după materiale didactice al căror conținut nu a trecut niciodată prin mâinile unor specialiști ai Ministerului Educației.

Editura cu nume de sfânt

Majoritatea materialelor didactice pentru ora de religie ortodoxă sunt scrise sau editate de preoți sau de consilieri ai Bisericii Ortodoxe Române.

Una dintre cele mai cunoscute și mai prolifice edituri de materiale didactice destinate orei de religie este Sf. Mina, deținută de soții Corneliu și Camelia Muha, din Iași. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, asociații din firma Editura Sf. Mina SRL sunt cei doi: soțul deține 93,33 la sută, iar soția 6,67 la sută. În 2013, editura a avut un profit de 1.080.951 lei, potrivit informațiilor fiscale de pe site-ul Ministerului Finanțelor. Editura Sf. Mina deține 75-80% din piața manualelor și materialelor didactice pentru disciplina Religie, fiind singura specializată pe această nișă. Pe lângă editură, cei doi soți dețin și o firmă de distribuție, prin care cărțile scoase de ei ajung în librării.

Legăturile dintre familia Muha și Biserica Ortodoxă sunt strânse. Astfel, Corneliu Muha este și consilier economic al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit site-ului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește și: Păcatele pe care le mai are de spălat Biserica pentru ora de religie

Ambii soți Muha sunt absolvenți de Teologie, potrivit presei locale, iar Camelia Muha predă religia la Școala Otilia Cazimir din Iași. Interesant este faptul că patronii editurii sunt și cei care scriu caietele pentru elevi. Numele lui Corneliu Muha se regăsește pe auxiliarele pentru liceu, în timp ce soția sa semnează caietele pentru elevii din clasele mai mici. „România liberă“ a încercat să îi contacteze pe cei doi, dar ambii au ales să refuze dialogul. „Sunt într-o ședință, nu pot vorbi“, ne-a transmis Corneliu Muha, iar apoi nu a mai răspuns la telefon.

Ca o coincidenţă, Editura Sf. Mina SRL, înfiinţată în 2000, îşi desfăşoară activitatea în arhiepiscopia condusă până în 2007 de actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.

Singurii autori: preoți și teologi

Restul de 25-30 la sută din piața materialelor didactice destinate disciplinei religie se împarte între editurile Corint, Aramis și Euristica. Cele mai multe manuale și caiete pentru elevi au cel puțin un autor care este preot sau teolog. De exemplu, auxiliarul pentru clasa a III-a scos de Editura Euristica este coordonat de prof. dr. Vasile Nechita, preot paroh în Iaşi. În prezentarea caietului, editura precizează că „lucrările sunt apărute cu înalta binecuvântare a Patriarhiei Române“.

Și cele două manuale de religie ale editurii Corint sunt scrise de fețe bisericești.

“E foarte greu să găsești pe altcineva să scrie un manual de religie. Simțim și noi, în calitate de editori, că sunt probleme, că limbajul e dogmatic, dar nu avem alți autori, nu avem la cine să apelăm. Nu există alte persoane, cu alte competențe și expertiză. Și ale noastre sunt scrise unul de un preot, altul de un teolog,“ spune directorul editorial al Grupului Editorial Corint, Cristian Greșanu.

Fără avizul ministerului, dar cu binecuvântarea Bisericii

Auxiliarele – care au luat practic locul manualelor de religie – și care sunt în proporție majoritară ale editurii Sf. Mina, anunță încă de pe copertă că sunt realizate “în conformitate cu programa școlară în vigoare“, inducând astfel ideea că ar beneficia de acordul Ministerului Educației. Ceea ce este fals.

“În momentul de faţă, în ciclul primar nu există manuale de religie valabile, aprobate prin ordin al ministrului, întrucât, în cadrul licitaţiei organizate în 2014 pentru achiziţia de manuale pentru clasele I şi a II-a, nu au existat câştigători pentru manualele de Religie (singura ofertă prezentă, cea a Editurii Corint, a fost descalificată întrucât nu îndeplinea parametrii de calitate prevăzuţi în Caietul de sarcini). Aceeaşi situaţie este valabilă şi în ciclul gimnazial. (…) Lucrările la care se face referire sunt auxiliare curriculare şi nu au aprobarea ministerului,“ ne-au transmis oficialii biroului de presă din Ministerul Educației. Potrivit acestora, ministerul a suspendat subvenționarea manualelor de religie, încă din 2010.

“De atunci a înflorit această piață a auxiliarelor. Ministerul nu le avizează, deci responsabilitatea este a școlii și a cadrului didactic,“ explică biroul de presă. Oficialii instituţiei promit că o nouă licitație pentru manuale de religie noi se va organiza în această toamnă.

Tocmai această sincopă a dus la această anomalie a înlocuirii manuelelor obişnuite cu auxiliare, acuză editurile.

„Ministerul a întrerupt vreme de vreo 7-8 ani licitațiile şi de aceea nu avem manuale noi, actualizate. Astfel, s-a speculat chestiunea acelor caiete. S-a susținut o piață paralelă, dar s-a suprapus peste sincopa creată de minister. Noi facem o mie și una de chestii – cărți de librărie, beletristică, istorie – cei de la Sf. Mina fac numai literatură religioasă. E greu să concurăm cu ei. Au cam 75-80 la sută din piață la religie, toată lumea știe chestia asta. În plus, știți că trebuie aprobare și de la Biserică, nu numai de la Ministerul Educației,“ spune directorul editorial al Grupului Corint.

Copiii cuminți merg la moaște

Caietele de religie existente acum pe piață și folosite de cei mai mulți dintre elevi nu conțin derapaje de genul celor care au stârnit reproșuri în ultimii ani. Astfel, copiii nu mai sunt amenințați cu flăcările iadului și nu mai sunt sfătuiți să se roage pentru a se vindeca de o boală grea, în loc să meargă la doctor. Cu toate acestea, limbajul folosit este în continuare greoi și dogmatic. Laitmotivele materialelor didactice sunt mersul la biserică și rugăciunea. Elevii nu învață în primul rând despre religie, ci mai ales cum s-o pună în practică.

Citește și: Patriarhia Română: Faptul că peste 90% dintre elevi vor ora de religie are valoare de referendum

De exemplu, elevii de clasa I află din Caietul pentru Elevi editat de Sf. Mina, scos în anul 2013, că „în timpul Sfintei Liturghii, atunci când mă împărtășesc, mă unesc cu Iisus Hristos.“

Caietul de religie de clasa a II-a al aceleiași edituri îi îndeamnă de nenumărate ori pe cei mici să meargă la biserică și le dă exemple de genul: „Mihaela nu lipsește niciodată duminica de la biserică, întrucât ea susține că acolo îl simte pe Dumnezeu foarte aproape de sufletul ei.“

Caietul de clasa a III-a merge chiar mai departe și îi sfătuiește pe elevi să meargă la moaște:

„Sunt atât de fericită! (...) Sâmbătă seară ne-am alăturat mulțimii de credincioși ce așteptau sfioși să se închine la sfintele moaște. (...) După miezul nopții, am ajuns să ne închinăm Sfintei. Cu o mare emoție am sărutat icoana Sfintei Parascheva și racla în care se află sfintele ei moaște. (...) Am trăit o experiență extraordinară! Duminică seara, am auzit la televizor că anul acesta, la Iași, a fost aproximativ un milion de pelerini din țară și străinătate.“

Din auxiliarul pentru clasa a VI-a, scris tot de Camelia Muha, copiii află că: „Suntem datori să ne arătăm recunoștința față de Dumnezeu, mulțumindu-i pentru binefacerile pe care le trimite neîncetat asupra noastră în toate zilele și în fiecare ceas și clipă, în casă, la biserică, în drum, oriunde.“

Același material didactic le vorbește elevilor despre lepră: „Produce dureri foarte mari, prin răni mari la nivelul pielii, pline de sange, care înaintează până la os. Pentru că este foarte molipsitoare, în vechime, cei care sufereau de această boală erau obligați să trăiască izolați de restul comunității, fiind considerați necurați. Dacă Dumnezeu îi vindeca de această boală, căci numai El o putea face, ei trebuiau să se prezinte preoților, cei care constatau vindecarea.“

Materialele auxiliare dedicate elevilor de la liceu au caracteristicile unui text dogmatic, ele par mai degrabă lucrări religioase, și nu materiale pedagogice.

„Prin faptul că suntem fii ai Sfintei Biserici Ortodoxe, avem ceva în plus față de cei care nu s-au făcut încă părtași acestui dar: avem posibilitate de a trăi în cadrul timpului liturgic și al spațiului eclezial,“ le împărtășește elevilor de clasa a X-a autorul – nimeni altul decât Corneliu Muha, patron de editură și consilier economic al Arhiepiscopiei Iașilor.

Patriarhia: „Biserica nu editează manuale“

Faptul că editorul principal de materiale auxiliare pentru religie este și consilier al Arhiepiscopiei ar fi o problemă dacă acesta ar fi și preot, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica.

„Nu este preot, am verificat. (…) Nu este nici o legătură între editură și Biserică. Biserica nu editează manuale, doar le avizează. Legea cere ca manualele să fie avizate de Biserică, pentru ca ele să fie conforme cu religia ortodoxă. Biserica nu avizează auxiliarele, deși poate ar trebui, pentru că ele ajung pe băncile elevilor,“ spune Stoica, potrivit căruia Patriarhia pledează pentru îmbunătățirea manualelor de religie.

 

Comentarii

 • Lavinia

  30 martie 2015 7:16

  Si da la ora de religie vreau sa decida ortodocsii ce invat eu, nu ateii sau alte confesiuni! Nu ma intereseaza evaluarea manualelor de religie de catre atei sau alte confesiuni, ma intereseaza evaluarea acestora strict de catre ortodocsi.

  raspunde comentariului
 • Lavinia

  30 martie 2015 7:13

  Ba suntem foarte multi care dorim ora de religie dar nu vreti voi sa ne publicati comentariile si nici voturile nu ni le inregistrati la anumite comentarii in presa. Asta demonstreaza ca presa nu este independenta si mai demonstreaza faptul ca in tara asta avem o democratie mascata in care apartenenta la un anumit cult este atacata de mass media cu violenta, mai rau decat in perioada comunismului. Am vazut si comentarii in care esti amenintat cu inchisoarea daca ai curajul sa sustii credinta ortodoxa. Prin faptul ca mass media ataca cu violenta ortodoxia romaneasca, vrea sa fie un model pentru altii. Chiar zilele trecute am fost amenintata in hipermarket cu bataia ca imi cumpar mancare vegetariana - si aceasta violenta este impusa si sustinuta de mass media din Romania prin articolele violente la adresa religiei ortodoxe. Ati uitat ca traiti in contemporaneitate si incitati la incalcarea grava a drepturilor omului prin incurajarea la ura religioasa in Romania? Presa din Romania - de ce nu exista un organism care sa-ti monitorizeze activitatea nu preferential, ci democratic legat de ce faci tu? A crede in Dumnezeu nu inseamna ca esti inapoiat - este dreptul meu sa cred in ce vreau eu. De ce imi este contestat acest dept in secolul XXI? Daca ati fi cu adevarat emancipati nu ati impune oamenilor sa creada in ce vreti voi. Biserica Ortodoxa este cea care a introdus prima tipografie romaneasca, este cea care ne-a lasat primele documente scrise in limba romana veche. Mai cititi si nu o faceti pe emancipatii legat de tot ce vi se baga pe gat ca este nou si modern si voi inghititi nemestecat. Dar la cum cred ca va reactiona presa romaneasca, va cauta sa scrie minciuni despre marii oameni de cultura romani ortodocsi pentru a-i denigra. Rusine! Nu s-a schimbat nimic in tara asta. Si nu mai veniti cu exemple de semidocti atei care stim cu totii cum au ajuns sa studieze in strainatate. Cunosc atatea cazuri de oameni plecati prin pile cu ERASMUS si cu alte programe de studii in strainatate. De ce tineti ascuns acest lucru? In al doilea rand, nu mai atacati preotii ortodocsi ca sunt platiti de stat. De ce a confiscat Cuza pamanturile Bisericilor si ale Manastirilor Ortodoxe din care acestea se intretineau? Pentru ca a urmat un plan bine intocmit pentru a se ajunge aici ca Biserica Ortodoxa sa fie la mana statului si sa faca statul ce vrea cu ea? Iar cu amestecul cu politica, mai terminati ortodoxia este singura religie care nu a inceput razboaie in numele credintei. Evul mediu cu arderea vrajitoarelor pe rug tine de catolicism - cititi inainte sa postati idiotenii pe care nu puteti sa le sustineti. De ce se angajeaza oameni necititi in presa din Romania?

  raspunde comentariului
 • Didina

  20 martie 2015 17:42

  La scoala se invata despre, la biserica se propovaduieste o credinta anumita, la serviciu se aplica ce se invata si se obtine daca se respecta regulile serviciului si se obtine un rezultat daca morala e respectata. Biserica vrea morala pentru asigurarea linistii dupa moarte si nu e scoala si scoala nu e biserica si vrea stiinta pentru viitorul ulterior scolii, si sunt diferite de intreprinderile lucrative care vor beneficii concrete si imediate. A nu se amesteca. Timpul e diferit, Religia vrea raiul de dupa moarte, scolala vrea binele dupa scoala si intreprinderea vrea castigul acum si aici.

  raspunde comentariului
 • nae

  20 martie 2015 13:57

  Ai vrut să vă luptai cu BOR,dar vai luptat cu părinii elevilor i ai pierdut.Acum vă legai de manuale,că poate aa ne întoarcei din drum.Recunoastei că ai fost învini i lăsai-ne copiii în pace.

  raspunde comentariului
 • nae

  20 martie 2015 13:43

  Probabil că domnii care contestă manualul de religie,ar vrea ca acesta să fie editat de cei de la ASUR,sau de la ACCEPT.Furioi că nu au reuit să elimine ora de religie,încearcă acum să schimbe coninutul manualelor,astfel încât acestea să conină altceva decât religie.

  raspunde comentariului
 • Felix

  20 martie 2015 10:19

  Repostez aici un comentariu care, din motive care imi scapa - cenzura?? nu a intrat. E un raspuns la postarea DidineiDidina, Religia si Istoria Religiilor sunt doua chestii tare diferite, amandoua sunt necesare. E ca la Educatia Fizica la scoala, unde se face un pic de atletism, un pic de sport cu mingea, dar SE FACE ceva, copii nu invata DESPRE ci invata SA faca ceva. Se pierde universalitatea sportului, dar se castiga experienta concreta.Pe de alta parte, privind la televizor jocurile olimpice, unde sunt prezentate TOATE traditiile e de asemenea necesar, ca si studiul istoriei sportului, numai ca acolo nu se face nimic ci se invata despre. Se recastiga universalitate, dar se pierde contactul direct.Si amandoua sunt necesare.

  raspunde comentariului
 • Didina

  19 martie 2015 21:12

  Scuze de gramatica, am scris de pe tableta. Ideea este ca religia universala nu se pupa exact pe religia locala, care e o "credinta", deci o parere agreata de mai multi ai locului, dar sunt mai multe locuri cu alte pareri la fel de justificate, ca si altii sunt oameni tot pe pamantul asta. Deci religia ca o cultura universala, asa cum a studiat-o Eliade, e una si e un castig pentru mintea copiilor, religia ca propovaduire trebuie facuta la biserica, mai ales ca s-au construit destule, mai multe ca scoli si tot nu le ajunge, vor si scolile si padurile, si masinile si odajdiile, vor tot si nu prea dau decat din gura ...

  raspunde comentariului
  • Felix

   20 martie 2015 9:45

   Didina, Religia si Istoria Religiilor sunt doua chestii tare diferite, amandoua sunt necesare. E ca la Educatia Fizica, unde se face un pic de atletism, un pic de sport cu mingea, dar SE FACE ceva, copii nu invata DESPRE ci invata SA daca ceva. Se pierde universalitatea sportului, dar se castiga experienta concreta.Pe de alta parte, privind la televizor jocurile olimpice, unde sunt prezentate TOATE traditiile e de asemenea necesar, ca si studiul istoriei sportului, numai ca acolo nu se face nimic ci se invata despre. Se recastiga universalitate, dar se pierde contactul direct.Si amandoua sunt necesare.

   raspunde comentariului
 • Mihail Teodorescu

  19 martie 2015 18:52

  ERATA PocotilaCO

  raspunde comentariului
 • Mihail Teodorescu

  19 martie 2015 18:47

  Toate aceste articole despre Biserica ORTODOXA, ma conduc spre parerea ca exista in acest ziar o gasca -nu de liber cugetatori-ci de practicanti ai unor secte care si pe aceasta cale incearca sa racoleze adepti ,in acest aspectcaz,prin incercarea de a indeparta de biserica mama cititorii mai putin credinciosi. Cu aceasta ocazie, vin si va intreb dragii mei "ziaristi" cat cotizeaza la diferite secte enoriasii respectivi ? Doresc sa citesc articole care trateaza si acest subiect. Mai ales ca exista scoli ale acestor secte care sunt TOT FINANTATE DE MINISTERUL EDUCATIEI,DECI CU BANI DE LA BUGET. Ati scris vreodata despre acest aspect? Si mai intreb la acele scoli ii mai intreaba cineva pe elevii respectivi daca doresc sa studieze dogmele aferente si daca MEC are control asupra programelor educationale? Astept articole de la voi pe tema asta, pocotilaCO.

  raspunde comentariului
 • parintii elevilor au decis

  19 martie 2015 18:07

  iar ateii si liber-cugetatorii simt ca au pierdut orice control..

  raspunde comentariului
 • ♫ "Didina, Didina, se plimba cu masina, pa Calea Colentina" ♪

  19 martie 2015 14:13

  Calari-te-ar miliardele de papuasi, habotniko... Uite cum se vede la ea nivelul scolar si 'telectual general al sustinatorilor hotiilor si minciunilor BOR - "Ce te faci ca maul sunt Si credinte", "sa me predea"...

  raspunde comentariului
 • Didina

  18 martie 2015 22:55

  Ce te faci ca maul sunt Si credinte musulmane budiste Si ogramada de credinte ale papuasilor Si in astea cred milioane sau miliarde . pe astea chemam papuasii sa me predea?

  raspunde comentariului
 • Didina

  18 martie 2015 22:55

  Ce te faci ca maul sunt Si credinte musulmane budiste Si ogramada de credinte ale papuasilor Si in astea cred milioane sau miliarde . pe astea chemam papuasii sa me predea?

  raspunde comentariului
  • Felix

   19 martie 2015 10:42

   Didina Papuasii nu sunt asa de multi in Romania de budisti nu stiu insa musulmanii sunt un cult recunoscut de regula nu merg la ora de religie ci isi aduc atestat de la moschee ca au participat la cursurile organizate de imam. Adica tot ehivalentul legal al preotului le preda si lor religia, si nota tot in catalog ajunge. Nu stiu cum se face daca musulmanii sunt majoritari intr-o clasa prin Dobrogea e posibil Personal sunt de parere ca ar trebui sa li se predea religia lor, confesional, in clasa..In Germania pana de curand ortodocsii aveau optiunea sa mearga la catolici, la protestanti sau sa isi ia scutire la ora de religie. De catva timp cultul ortodox a fost recunoscut oficial, asa ca, daca sunt suficienti elevi ortodocsi intr-o clasa pot sa faca o cerere si vine preotul ortodox sa le predea religia pe banii statului, desigur

   raspunde comentariului
 • TRIFESCU

  18 martie 2015 20:21

  E R A TA ....................SINT EXTRASE DIN BIBLIE IN LOC DE NU SINT EXTRASE ...

  raspunde comentariului
 • trifescu

  18 martie 2015 20:17

  RELIGIA ESTE FF SIMPLU1...IN SCOALA TEBUIE SA SE PREDEA NOTIUNI GENERALE DE RELIGIE ASA CUM SE PREDA NOTIUNI GENERALE DE MATEMATIC A ADICA TABLA INMULTIRI ADUNARII ... ETC ETC2......ACESTE NOTIUNI NU SINT EXTRASE DIN BIBLIE SI CUPRINDE TOATE RAMURILE RELIGIEI CRESTINE . .ORTODOXA CATOLMICA PROTESTANTA 3..........ORICE CARTE DE RELIGIE TREBUIE VERIFICATA PRI BIBLIE CINE ARE CAP SA GINDEASCA

  raspunde comentariului
 • trifescu

  18 martie 2015 20:17

  RELIGIA ESTE FF SIMPLU1...IN SCOALA TEBUIE SA SE PREDEA NOTIUNI GENERALE DE RELIGIE ASA CUM SE PREDA NOTIUNI GENERALE DE MATEMATIC A ADICA TABLA INMULTIRI ADUNARII ... ETC ETC2......ACESTE NOTIUNI NU SINT EXTRASE DIN BIBLIE SI CUPRINDE TOATE RAMURILE RELIGIEI CRESTINE . .ORTODOXA CATOLMICA PROTESTANTA 3..........ORICE CARTE DE RELIGIE TREBUIE VERIFICATA PRI BIBLIE CINE ARE CAP SA GINDEASCA

  raspunde comentariului
 • @8:52

  18 martie 2015 13:02

  Si unde-s parintii aia, ma habotnico? Ca bisericile ortodoxe-s GOALE! HAHAHAHAHAHA! Merg mai multi credinciosi la bisericile catolice, calvina si unitariana de la mine din oras, desi maghiarii sunt doar 10 la suta din populatie, si la biserica greco-catolica romana prigonita de Iliescu, de BOR si de toti miticii in continuarea lui Stalin, Gheorghiu si Ceausica. Cererile alea "90 la suta, cu valoare de referendum" sunt JUMATATE FALSIFICATE! Impostorul Cimpeanu va intra la puscarie pentru asta.

  raspunde comentariului
 • etta

  18 martie 2015 10:56

  ACEASTA ESTE SANSA TA DE A INTRA INTR-O LUME FENOMEN!!! Din ce in ce mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Aveti oportunitatea de a colabora intr-un cadru comod, in timpul liber, doar 3 ore pe zi. Oferim cursuri gratuite si complete pentru o instruire de la zero! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal! Cerem seriozitate maxima , dorinta de a invata ceva nou si de viitor si multa perseverenta. Va ofer mai multe detalii daca trimiteti textul info la adresa de e-mail c.nicolicyyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dezvaluiri

  18 martie 2015 10:48

  desi ora de religie este optionala, nedusii la biserica, liber-cugetatorii lui Iliescu si urmasii aplaudacilor comunisti nu au liniste..

  raspunde comentariului
  • Valentin

   18 martie 2015 12:30

   A sosit timpul lui Satana. Daca B.O.R. dicteaza ce sa contina manualele de religie in scolile laice, este clar ca Satana dicteaza de fapt. Vinovatii de aceasta stare sunt cei care au permis ca, intr-o institutie laica, sa se predea dogmele bisericii ortodoxe, trecand peste Constitutia Romaniei, trecand peste pedagogie si metodica, trecand peste bunul simt. Alooo! Justitia ce face? Nu se autosezizeaza in aceasta grava problema?

   raspunde comentariului
 • Mircea

  18 martie 2015 10:07

  Ei, asta-i buna! Normal că despre Credință trebuie să vorbească Biserica. Ministerul are destule lucruri nerealizate de la abecedarele venite la terminarea anului până la multe-multe-multe altele. Doamne ajută.

  raspunde comentariului
  • Relu

   18 martie 2015 12:39

   Auzi monstra de idiotenie, "despre credinta trebuie sa vorbeasca biserica". Biserica vorbeste despre dogme, doctrine si reguli bisericesti prin preoti. Dumnezeu vorbeste prin Biblie si prin profeti. Aceste lucruri sunt diametral opuse si antagonice. Ce face biserica prin ora de religie este o indoctrinare absurda si agresiva a tinerei generatii, pe care doreste sa o intoarca spre evul mediu de pe calea progresului.

   raspunde comentariului
 • Alf

  18 martie 2015 9:58

  La lucrări practice de "laborator" îi vor învăa pe elevi de câte ori pe an să nu muncească, dar să muncească acasă la popă pe daiboj, de câte ori să nu spele, de câte ori să nu se spele, cum să pupe moate, cum să se târască în genunchi i cum să -i dea popii pagă?

  raspunde comentariului
 • copiii de pe urma cu mintea dintai

  18 martie 2015 9:22

  Religia, magie a cerului si vanzatoare de minuni. Halal parinti. Cuviosul Rasputin ajuns printre sfinti.

  raspunde comentariului
 • draga Andreea Pocotila

  18 martie 2015 8:52

  si cam cine ai vrea sa scrie manualul de religie, Cernea , cumva, secondat de furibundul luptator anticrestin , acel profesoras din Buzau? Uiti de la bun inceput un lucruORA DE RELIGIE NU E OBLIGATORIE ci optionala! Parintii care au ales pt copiiii lor ora de religie, merg duminica la Biserica, unde predica un preot , nu la "specialistii"ministerului Educatiei care scriu carti..

  raspunde comentariului
 • Alexe

  18 martie 2015 8:25

  Pai care-i neintelegerea cu manualele. Religia, strigau toti proletarii, nu-i stiinta. Asa e, nu-i stiinta, religia e credinta. Cine ati vrea sa scrie manualele? Profesorii de psihologie, de matematica... . E foarte normal ca aceste manuale sa fie scrise de preoti si teologi. Cei 90 din parinti, adica cei care ne-am inscris copiii la ora de religie, stim acest lucru si-l consideram foarte normal. Ar mai trebui sa chemam primarul sa tina slujbele in biserica, daca-ar fi dupa d-na Pocotila. Stimata doamna, incercati sa va obisnuiti cu ideea, ca noi stim ce vrem, nu suntem retardati, care avem nevoie de sfaturi. Exemplele date de dvs., sunt chiar finute si se vede de departe, ca n-aveti nici o treaba cu credinta ortodoxa, in acest caz. Ati putea da exemple mult mai TARI, din punctul dvs de vedere, dar se vede ca n-ati prea avut timp de studiu, inainte de a scrie acest articol. L-ati scris la repezeala, ca doar problema e inca calduta, dar din fericire transata. Din fericire pentru prostul de mine.

  raspunde comentariului
 • Florin

  18 martie 2015 7:06

  Vrei un castig suplimentar? Atunci vino in echipa noastra si iti poti indeplini visul arzator care te obsedeaza zi si noapte. Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email florin_33_2006yahoo.com

  raspunde comentariului
 • aaa

  18 martie 2015 6:41

  Ce pot sa zic...DOAMNE' AJUTA-I! Ma gandesc la copii aia care nu au nici o vina, isi pierd timpul cu prostii, merg la biserica in loc sa se plimbe in parc sau sa faca un sport.Parinti I D I O T I, si nu sunt putini, 90 la suta din parinti au fost de acord cu ora de religie!?. Daca procentul asta este adevarat, chiar ca nu mai avem nici o scapare.

  raspunde comentariului
  • Harald

   18 martie 2015 10:09

   Nu stiu despre parinti cum sunt, dar tu clar esti prost crescut, sa nu spun altceva mai rau. Cum iti pemiti sa cataloghezi atata lume drept idioata, fara macar sa ii cunosti? Si de ce crezi ca mersul la orele de religie ar exclude activitatea spotiva? Limbaj de mahala si gandire de babuin.

   raspunde comentariului
 • Dor

  18 martie 2015 4:27

  Romania pe drumul fundamentalismului. Ungurii Lui Organ incep sa aiba dreptate. Stiinta Si competitia ajung pe ultimul loc. Plecarea capului define politica de stat.

  raspunde comentariului
 • Josef Svejk

  18 martie 2015 3:52

  Primo E pana la urma o materie optionala la care parintii trebuie sa depuna cerere ca sa fie urmata de copii lor. Nu asta-i pohta ce ai pohtit?! Deci nu-ti place, nu depune cerere.Simplu, nu-i asa? Secundo Ce ar fi sa luati la puricat manualele scolare romanesti de la materiile obligatorii, care sunt pline de aberatii si inutilitati. Alea de ce oare nu nasc sfanta manie proletara a scursorilor de tepa autoareai articolului? Toata gragara asta vis a vis de ora de religie e pana la urma modul in care tot soiul de nulitati fudule se straduiesc sa para ceva mai interesante, decat le-ar permite propria pustietate mintala, abordand o tema la moda. Partea haioasa e ca marea majoritate a acestor fazani furibunzi care raguesc dezbatand chestiunea educatieie religioase nici macar nu au copii. Fie pentru ca nu sunt in stare, fie pentru ca pur si simplu sunt mult prea preocupati de ego-ul lor golas ca sa mai aiba vreme de a da nastere unei fiinte vii si de a trai fericirea suprema a paternitatii sau maternitatii. Singurattea cronica generata de neputinta sau egoism e ceva tipic pentru toate soiurile astea de "progresisti"...

  raspunde comentariului
 • ...si din stabilimentele de cersetori si hotzi pravoslavnici in sutane = EVAZIUNE FISCALA !

  18 martie 2015 2:27
 • Fondul Clasei, Fondul Scolii, Fondul Bisericii - Sfinta Treime a Jafului ce conduce scolile, sursa de shpagi si de imbogatire a "materialului didactic" iesit de la "Spiru Haret" si din stabilimentele

  18 martie 2015 2:25

  Nu se vind prin librarii, ci le sunt bagate pe gat elevilor, prin comenzi centralizate facute la orele de clasa! Si ar fi multe de vazut privind cei angajati in scoli. De cine este ocupata "Organigrama".

  raspunde comentariului
 • orbii lui Dumnezeu

  18 martie 2015 0:13

  Numai in Romania asculti slujbe oficiate de colonei.

  raspunde comentariului
  • Vazatorul

   18 martie 2015 12:50

   orbii lui Dumnezeu. Domnule orb sau orbeicator! Faptul ca esti mirat ca un om cu studii superioarerespectiv ofiter,poate preda religia, vreau sa-ti deschid ochii si sa vezi ca Domnul Hristos a lasat apostoli fara studii teologice. A se vedea doar cativa Matei, Marcu, Ioan, Petru, Andrei, Toma, Iacov etc.etc.Religia o poate preda oricine a citit Bibliafiindca Biblia se autoexplica. Cei care au studii teologice nu predau Cuvantul lui Dumnezeu ci dogmele bisericii de care apartine.

   raspunde comentariului
 • Felix

  18 martie 2015 0:08

  Nu prea vad care e problema cu citatele alea, mie imi par normale.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design