-1.4 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1De ce nu se grăbeşte Cioroianu să-şi preia postul la UNESCO

De ce nu se grăbeşte Cioroianu să-şi preia postul la UNESCO

Adrian Cioroianu nu a preluat nici până acum mandatul de ambasador UNESCO, deși au trecut trei luni și jumătate de la semnarea decretului prezidențial. Întrebat de ce nu este la Paris, fostul ministru nu a dat o dată certă pentru ocuparea postului și a răspuns că „încet-încet, va urma procedura de pregătire pentru preluarea mandatului’’.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind acreditarea lui Adrian Cioroianu în calitatea de ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO pe data de 12 iunie 2015. Începând din acel moment, există un interval de timp în care fostul ambasador își închide activitatea și revine în țară, iar noul numit își intră oficial în atribuții. În cazul de față, acest proces durează inexplicabil de mult și niciun oficial MAE nu a putut preciza când se va prezenta Cioroianu la Paris, pentru a-și începe mandatul. Potrivit unor surse Rl, fostul ambasador Nicolae Manolescu a părăsit postul pe 31 iulie, lăsând un director adjunct în interimat, și a transmis mesajul că Adrian Cioroianu va veni în septembrie. „Luna septembrie s-a terminat și nimeni din UNESCO nu știe când Cioroianu va veni aici. Săptămâna viitoare începe Consiliul Executiv UNESCO și ar fi trebuit să participe’’, au declarat surse diplomatice. În cadrul UNESCO, două evenimente au o anvergură mai mare: Conferința generală UNESCO, care se organizează o dată la doi ani, și Consiliul Executiv, care este bianual. „Anul aceasta este Conferința generală și e important ce se va discuta în Consiliul de săptămâna viitoare’’, au explicat sursele Rl.

Dacă alți ambasadori numiți în aceeași zi de Iohannis se află deja în misiune, în cazul lui Cioroianu, niciun oficial nu a putut da lămuriri concludente. „În prezent, conform procedurilor specifice MAE, domnul ambasador Cioroianu se află în procedură de pregătire pentru preluarea mandatului”, a răspuns oficial Ministerul Afacerilor Externe.

Întrebați dacă această procedură de pregătire durează, potrivit legii, o perioadă determinată de timp, reprezentanții MAE au răspuns că nu există prevederi legale pentru stabilirea timpului alocat pregătirii pentru mandat.

Cioroianu: ‘’Încet-încet, va urma procedura de pregătire’’

Contactat de Rl, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat că nu oferă alte informații față de cele date de minister. „Domnul Manolescu a plecat la începutul lui august, a fost vacanță, iar acum se va intra încet-încet în procedura de pregătire pentru preluarea mandatului. Hurezeanu a plecat vineri, în Germania, urmez eu’’, a spus Cioroianu. Acesta a evitat să estimeze o dată de începere propriu-zisă a mandatului. Misiunea UNESCO nu are prevăzută vacanță de vară, cum este cea din sistemul de învățământ.

Potrivit site-urilor ambasadelor române, ceilalți ambasadori din lotul de numiri semnate de Iohannis pe 12 iunie se află deja în misiune.

Ziarul România liberă dezvăluia anul trecut într-o anchetă că performanța diplomatică la UNESCO a fostului ambasador, Nicolae Manolescu, a fost sub așteptări. În mandatul acestuia, care a durat opt ani, un singur proiect cultural a intrat pe lista de aşteptare UNESCO: „Satele vechi Holloko, Rimetea şi împrejurimile (2012)”, motivul fiind acela că Holloko se află încă din anul 1987 pe lista World Heritage List Unesco.

Una dintre cele mai importante misiuni ale Delegației Permanente la UNESCO este să reprezinte interesele statului român în acea organizație, la ora actuală, statele membre dând mari bătălii pentru a-și lărgi lista cu siturile turistice declarate situri UNESCO. Este știut faptul că siturile UNESCO devin vectori de imagine pentru promovarea turistică a zonei. La ora actuală, România are doar 7 situri UNESCO. Prin comparație cu țările din jur, Polonia deține 14, Cehia 12, Grecia 17, pe primul loc fiind Italia, cu 50 situri și cu alte 41 pe lista de așteptare. Orice țară poate face anual două propuneri.

Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă