10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Oficialii se contrazic în declarații după dezvăluirile făcute de România liberă. Cine...

Oficialii se contrazic în declarații după dezvăluirile făcute de România liberă. Cine plătește casele miniștrilor Mediului și Internelor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat ieri că miniștrii Dragoș Tudorache (Interne) și Cristiana Pașca Palmer (Mediu) „deţin locuinţe de la RA-APPS, dar își plătesc chiria la nivelul pieţei și plătesc toate utilităţile“. Însă purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan, îl contrazice: „Ministerul Mediului plătește chiria pentru locuința primită de ministrul Cristiana Pașca Palmer de la RA-APPS“.

Guvernul s-a încurcat în propriile minciuni în cazul miniștrilor cu case de la RA-APPS. Ieri, „România liberă“ a arătat că Dragoș Tudorache (ministru de Interne) și Cristiana Pașca Palmer (ministru al Mediului) au invocat riscuri de securitate pentru a putea primi locuințe de serviciu de la RA-APPS, deși dețin locuințe personale în București.

De fapt, a arătat „România liberă“, mai probabil este că cei doi aveau nevoie de locuințe de la stat nu pentru că ar fi fost în vreun pericol, ci pentru că aveau casele ocupate cu chiriași. În exclusivitate pentru „România liberă“, Sorin Chelmu, secretar general al Guvernului până săptămâna trecută, a dezvăluit că Tudorache și Pașca Palmer aveau chiriași în propriile locuințe.

Ministrul Tudorache a confirmat ulterior că, într-adevăr, casa sa era ocupată, dar nu în schimbul unor sume, ci gratuit, în comodat. Cu toate acestea, Guvernul nu a comunicat niciodată că Tudorache și Pașca Palmer ar fi avut locuințele personale ocupate, nici măcar când, în ianuarie, presa a mai insistat pe acest subiect, limitându-se să afirme că cei doi au nevoie de protecție, deci era necesar să locuiască în apartamente ale RA-APPS.

Guvernul: Miniștrii au primit case pentru a nu-și deranja chiriașii

Ieri după-amiază, însă, inclusiv purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a confirmat informațiile „României libere“. Într-o conferință de presă la sediul Guvernului, acesta a declarat următoarele: „Ei (Tudorache și Pașca Palmer – n.r.) nu locuiau în București. Din câte știu (apartamentele lor personale – n.r.) sunt date în comodat și nu aveau unde locui din cauza acestui lucru, fiindcă existau contracte între ei și terţe persoane“.

Totuși, în acest moment, rămâne întrebarea care este motivul real pentru care cei doi miniștri au primit case de la RA-APPS: pentru că aveau propriile case închiriate sau pentru că aveau nevoie de protecție?

După dezvăluirile „României libere“ și declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, primul motiv se conturează a fi cel real: cei doi aveau propriile case închiriate. Problema, însă, este că acest argument nu e menționat în lege ca valid pentru ca demnitarii să primească locuințe de la RA-APPS. Dacă miniștrii aveau nevoie de protecție, de ce nu a menținut Guvernul această explicație și în declarațiile de ieri?

Cine plătește: ministrul sau ministerul?

Poate chiar mai grav decât atât, însă, este că purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost contrazis de către directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan. În conferința de presă de ieri, Liviu Iolu a afirmat că miniștrii Tudorache și Pașca Palmer „își plătesc chiria la nivelul pieţei și plătesc toate utilităţile“. Mihai Drăgan afirmă însă contrariul: „Ministerul Mediului plătește chiria pentru locuința primită de ministrul Cristiana Pașca Palmer de la RA-APPS“. Purtătorul de cuvânt de la Mediu a susținut această afirmație în mai multe rânduri, pentru „România liberă“, pe baza informațiilor primite de la compartimentul de specialitate din minister.

Reamintim că ministrul Cristiana Pașca Palmer deține o garsonieră în București.

De altfel, ce spune Mihai Drăgan este și legal: așa cum a arătat „România liberă“ încă de ieri, legea (OUG 101/2011, articolul 14, indice 6, alineat 4) prevede că „cheltuielile de cazare ale persoanelor îndreptăţite (…) se suportă din bugetele ministerelor“.

Ca efect al articolului „României libere“ publicat luni, ministrul Dragoș Tudorache a emis ieri un comunicat de presă în care afirmă următoarele: „Beneficiez de locuință de serviciu de la RA-APPS (…), costurile de închiriere fiind suportate integral de mine, și nu de Guvern. OUG 101/2011 prevede că aceste cheltuieli de cazare pot fi suportate din bugetul Guvernului, fără a interzice ca un ministru să le poată plăti singur“.

 

 

 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă