23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Doi membri ai Guvernului Cioloș au invocat riscuri de securitate ca să...

Doi membri ai Guvernului Cioloș au invocat riscuri de securitate ca să primească locuințe de la stat: Miniștrii tehnocrați locuiesc la RA-APPS ca să nu-și deranjeze chiriașii

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, și ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, nu și-au declarat veniturile din închirierea apartamentelor personale. Acuzația vine de la Sorin Chelmu, secretar general al Guvernului până săptămâna trecută. Acesta este cel care a semnat ca Tudorache și Pașca Palmer să primească, în decembrie 2015, apartamente de lux, deși ambii dețin locuințe în București.

Imediat ce și-au preluat funcțiile în Guvernul Cioloș, Dragoș Tudorache (atunci șeful cancelariei premierului, azi ministru de Interne) și Cristiana Pașca Palmer au cerut să li se pună la dispoziție locuințe de la Regia Autonomă – Administrația Pa-trimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Legal, însă, nici unul din cei doi nu ar fi avut dreptul, până de curând, să primească o locuință de la stat, întrucât ambii dețin case în București.

Cu toate acestea, Secretariatul General al Guvernului (SGG), condus până săptămâna trecută de către Sorin Chelmu, a rezolvat problema. Conform unui răspuns oficial trimis de către Biroul de presă al Guvernului în ianuarie a.c., portița legală găsită pentru ca demnitarii să locuiască într-un apartament de serviciu privește securitatea lor. „Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 101/2011, cu modificările și completările ulterioare, demnitarii pot primi, temporar, imobile cu destinația de locuință de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea RA-APPS. În ceea ce privește demnitarii care dețin deja locuințe în București, ordonanța menționată stabilește o excepție, potrivit căreia și aceștia pot primi locuință de serviciu de la RA-APPS, în anumite condiții, și anume din motive de siguranță și protecție. Cu toate acestea, demnitarii aflați în situația de mai sus trebuie să-și deconteze integral costurile legate de chirie. RA-APPS a răspuns solicitărilor trimise de cei doi demnitari  – șeful Cancelariei Prim-Ministrului, dl. Ioan Dragoș Tudorache, și mi-nistrul Mediului, dna Cristiana Pașca Palmer -, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, constatând îndeplinirea situațiilor de «risc înalt, din motive de siguranță și protecție» (cf. art. 14.6 din OUG 101/2011) și a acordat locuințele solicitate în urma avizelor de confirmare ale Secreta-riatului General al Guvernului, prin secretarul general al Guvernului, dl Sorin Chelmu, din 10.12.2016 și 08.12.206. Suprafața apartamentelor și costurile de întreținere suportate de cei doi demnitari au fost deja făcute publice (185,82mp și 143,1 mp suprafețe utile și 1.508,39 lei, respectiv 2.290,20 lei costuri chirie)“, se arăta în răspunsul din ianuarie.

Ministerul de Interne susţine că SPP a evaluat riscul. SPP nu comentează

După numirea lui Dragoș Tudorache în funcția de ministru de Interne, „România liberă“ a consi-derat că este de interes public dacă acesta se află în continuare într-o situație de „risc înalt, din motive de siguranță și protecție“. Mai mult, am vrut să aflăm, oficial, și care sunt acele situații de „risc înalt, din motive de siguranță și protecție“. Răspunsul Ministerului de Interne a fost sec: „În legătură cu cererea dumneavoastră trans-misă pe adresa de e-mail a Direcției Informare și Relații Pu-blice, vă informăm că domnul Ioan-Dragoș Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, nu beneficiază de locuință de protocol, ci de serviciu, pentru care plătește chirie, ce nu este decontată din fon-duri publice. Referitor la evaluarea riscurilor de securitate, precizăm că aceasta a fost efectuată de Serviciul de Protecție și Pază, potrivit competențelor“.

Așadar, Dragoş Tudorache nu a detaliat care sunt amenințările de securitate la adresa sa, dar a invocat o evaluare care ar fi fost făcută de către SPP. Anterior, în răspunsul Biroului de presă al Guvernului din ianuarie a.c., nu se pomenea nimic de acest serviciu. „RA-APPS a răspuns solicitărilor trimise de cei doi demnitari (…), prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, constatând îndeplinirea situațiilor de «risc înalt, din motive de siguranță și protecție» (cf. art. 14.6 din OUG 101/2011) și a acordat locuințele solicitate în urma avizelor de confirmare ale Secretariatului General al Guvernului, prin se-cretarul general al Guvernului, dl Sorin Chelmu“. Nu e clar din acest răspuns cine anume a „constatat îndeplinirea situațiilor de «risc înalt»“, dar despre SPP nu se suflă un cuvânt.

Mai mult decât atât, surse din Serviciul de Protecţie şi Pază au lăsat să se înțeleagă că o astfel de evaluare a riscului în ce-l privește pe Dragoş Tudorache nu a fost făcută niciodată. Totuși, SPP nu a oferit un răspuns oficial pentru „România liberă“.

Tudorache spune că plătește el, legea spune că plătește statul

Răspunsul Ministerului de Interne mai conține cel puțin o inadvertență: cea referitoare la plata apartamentului „de serviciu“ al lui Dragoş Tudorache. Conform răspunsului primit de la Interne, „domnul Ioan-Dragoș Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, nu beneficiază de locuință de protocol, ci de serviciu, pentru care plătește chirie, ce nu este decontată din fonduri publice“.

De altfel, și răspunsul Biroului de presă al Guvernului, din ia-nuarie, spune cam același lucru: „demnitarii aflați în situația de mai sus trebuie să-și deconteze integral costurile legate de chirie“.

Cu toate acestea, însă, legea invocată de Guvern prevede că chiria este plătită de stat.

Astfel, la articolul 14.6 din OUG 101/2011, alineatul 3, se spune, într-adevăr, că „la propunerea motivată a conducătorilor instituţiilor publice, dispoziţiile alin. (2) (care prevede că primesc locuințe de la RA-APPS doar cei care NU dețin locuințe personale în București – n.r.) nu se aplică funcţiilor de demnitate publică şi magistraţilor care, în exercitarea atribuţiilor legale, îşi desfăşoară activitatea în con-diţii de risc înalt, din motive de siguranţă şi protecţie“.

Dar, la alineatul 4 din același articol, se scrie negru pe alb că „cheltuielile de cazare ale persoanelor îndreptăţite, potrivit alin. (1)-(3), se suportă din bugetele ministerelor, instituţiilor publice şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale“.

Așadar, dacă Dragoş Tudorache chiar a plătit chiria din propriii bani până acum, se pune întrebarea cum anume a reușit, tehnic contabil, să facă asta. –

Explicaţii. Pașca Palmer nu invocă SPP, ci CSAT

„România liberă“ a solicitat și ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, să comunice care sunt riscurile la adresa siguranței care o îndreptățesc să locuiască într-un imobil RA-APPS. Iată care a fost răspunsul oficial al instituţiei: „Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, are în atribuție domeniul Păduri, domeniu care ține de securitatea națională, conform deciziei CSAT din 09.06.2015. În urma acestui aspect, Secretariatul General al Guvernului a decis că, având în vedere decizia CSAT din iunie 2015 și prevederile Legii 51/1991 privind siguranța națională, atribuțiile demnitarului se încadrează în dispozițiile art. 14, indice 6, alin. 3 din OUG 101/2011“.

Într-adevăr, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării invocate de ministrul Mediului a figurat și chestiunea referitoare la „Defrişările ilegale ale fondului forestier naţional. Impact şi măsuri ferme de stopare a acestui fenomen“, conform site-ului CSAT. 

Așadar, Cristiana Pașca Palmer nu a mai invocat o analiză a SPP, precum Dragoş Tudorache, ci direct CSAT, însă nu a putut identifica nici măcar un incident de securitate în care să fi fost implicată în timpul mandatului.

Bomba lui Chelmu: cât de reale sunt riscurile asupra miniştrilor?

Mai multe necon-cordanțe există între ce spune legea și ce afirmă miniştrii Dragoş Tudorache și Cristiana Pașca Palmer. Surpriza cea mai mare, însă, vine chiar de la Sorin Chelmu, cel care le-a făcut rost de locuințe de la Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat celor doi, în calitate de secretar general al Guvernului.

Sorin Chelmu a fost contactat de către „România liberă“ pentru a comenta următorul pasaj din răspunsul Guvernului din ianuarie a.c., respectiv cel în care se afirmă că „referitor la locuințele – proprietate personală – ale demnitarilor la care faceți referire (Dragoș Tudorache și Cristiana Pașca Palmer – n.r.), vă precizăm că informațiile pe care le solicitați au caracter privat, dar cei doi demnitari au fost de acord să fie menționat faptul că cele două locuințe, proprietate personală (un apartament al lui Tudorache în București, de peste o sută de metri pătrați, și unul al Cristianei Pașca Palmer, tot în București, de 47 de metri pătrați – n.r.), nu sunt închiriate și deci nu încasează venituri din chirii, de pe urma lor. Alte mențiuni de interes public se regăsesc în declarațiile de avere depuse conform legii“.

În exclusivitate pentru „România liberă“, fostul șef al SGG a contrazis un răspuns al Biroului de presă al Guvernului. „Eu, în calitatea mea de secretar general, eram coordonatorul celor de la RA-APPS. Deciziile în baza cărora au fost repartizate locuințele au fost analizate și aprobate de Consiliul de Administrație, care aprobă toată povestea asta. Directorul general al RA-APPS aplică decizia asta, el se ocupă de problema asta. Nu-i treaba secretarului general cine și în ce casă să se ducă. 

Acolo e foarte simplu: ești ministru, te duci și depui o cerere, demonstrezi că îndeplinești condițiile legale, Consiliul de Administrație al RA-APPS aprobă toată povestea asta, iar în baza aprobării directorul RA-APPS ia decizia respectivă. 

Nu sunt case de protocol. Nu există case de protocol. Toate apartamentele și casele pe care le avem sunt trecute într-un inventar al bunurilor publice și pot fi închiriate de către demnitari. În momentul în care ai plecat din funcția respectivă, ai plecat din casă. Deci, am verificat și eu la momentul respectiv povestea cu casele celor doi demnitari. Tudorache avea un apartament în București, era închiriat și nu putea să renunțe la contractul de chirie.

La doamna ministru era tot o situație de tipul ăsta, cu o garsonieră. Erau închiriate de foarte mult timp. Nu știu de ce nu și-au trecut în declarația de avere veniturile încasate din chirie“, a precizat Sorin Chelmu.

 

Tudorache recunoaște,
dar zice că e închiriere gratuită

 

Ca urmare a declarației a acestuia, „România liberă“ a revenit la ministrul de Interne Dragoș Tudorache. Acesta nu l-a contrazis pe Sorin Chelmu în privința faptului că apartamentul proprietate personală ar fi ocupat, dar a infirmat că la mijloc ar fi vorba de o chirie pe care ar încasa-o.

„A încheiat un contract de comodat, deci cu titlu gratuit“, a susţinut Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, despre ministrul Dragoș Tudorache.

Cu alte cuvinte, amenințat sau nu de riscuri de securitate, demnitarul nu putea sta în propria casă întrucât aceasta era închiriată (și mai este încă), dar în regim de comodat, adică gratuit. Logic, deci, Tudorache avea nevoie de altă casă.

Prin urmare, a apărut soluția RA-APPS și o ipotetică amenințare evaluată la fel de ipotetic de către RA-APPS. Cel puțin până la proba contrară, pe care, însă, nici o instituție publică nu a produs-o până acum.

„România liberă“ a contactat-o și pe Cristiana Pașca Palmer pentru a comenta declarațiile lui Sorin Chelmu. Până la închiderea ediției, ministrul Mediului nu a trimis o replică.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă