Biblioteca Națională a României (BNR), care adăpostește “o parte importantă a tezaurului cultural naţional scris”, funcționează de aproape patru ani fără avizele legale pentru securitate la incendiu.
Sediul celei mai importante biblioteci din țară a fost inaugurat în 2012, după ce statul român a investit peste 120 de milioane de euro. Clădirea din București, în care se află și birourile Ministerului Culturii, adăpostește aproximativ 350.000 de documente și cărți vechi rare, din care 40.000 de manuscrise. De asemenea, peste 60.000 de persoane au abonament la Biblioteca Națională a României, potrivit ultimului raport anual de activitate publicat pe site-ul instituției.
Cu toate astea, Ministerul Culturii nu a considerat că este prioritară intrarea în legalitate a clădirii, prin avizare de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).
"Atât Ministerul Culturii, cât şi Biblioteca Naţională a României funcţionează în imobilul din bd. Unirii, nr. 22, sector 3, Bucureşti. Pe timpul executării lucrărilor de finalizare a imobilului din bd. Unirii, nr. 22, sector 3, Bucureşti, a existat avizul ISU pentru executarea acestor lucrări. La această dată, se află în derulare procedura de întocmire a documentaţiei şi de obţinere a autorizaţiilor/avizelor ISU", a fost răspunsul oficial al Ministerului Culturii, transmis la cererea României libere.
Patru ani în ilegalitate
Potrivit noilor modificări aduse Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, punerea punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente (…) , fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei. Iar în cazul Bibliotecii Naționale a României, situația de ilegalitate se prelungește de patru ani, deși la momentul inaugurării acesteia, fostul premier Emil Boc declara că BNR este ‘’cea mai importantă investiție din cultură în ultimii 20 de ani’’.
Suprafața pe care se întinde clădirea e de 15.000 metri pătrați, adică o treime din Casa Poporului. Deși au trecut aproape patru ani de când românii vizitează zilnic biblioteca, oficialii Ministerului Culturii nu au depus încă la Inspectoratul pentru Situații de Urgență cartea tehnică și documentația necesară autorizării clădirii.
"Date fiind dimensiunea clădirii și a proiectului, procesul de preluare a spațiilor, echipamentelor, mobilierului și documentelor aferente clădirii a fost unul de durată. În dorința de a deschide biblioteca pentru public în cel mai scurt timp posibil, s-a optat pentru clarificarea situației avizelor necesare în paralel cu oferirea de servicii către public. Menționăm că clădirea este echipată cu sisteme de detecție, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, precum și mijloace de primă intervenție, iar de-a lungul timpului, s-au luat toate măsurile posibile, în limita capacității instituționale, pentru preîntâmpinarea oricăror incidente nefericite’’, a declarat pentru România liberă directorul Bibliotecii Naționale, Claudia Șerbănuță.
Mai mult, aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă Biblioteca. Instituția nu are bani pentru a achiziționa rafturi, cărțile fiind împachetate în depozite și nu pot fi consultate de către public.
Accesul în sălile de lectură ale BNR se face pe baza unui permis care se eliberează pe loc, în mod gratuit. Instituția a amenajat și spațiul public, cu birouri contectate la internet, în care îți poți petrece timpul liber fără să ai nevoie de abonament.