DEZVĂLUIRE RL. Anveloparea termică a blocurilor din Sectorul 4 încălzește conturile unor penali. Piedone a pierdut Primăria, firmele lui preferate câștigă în continuare

de Petru Zoltan , 11 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 19:32, 11 ianuarie 2017
DEZVĂLUIRE RL. Anveloparea termică a blocurilor din Sectorul 4 încălzește conturile unor penali. Piedone a pierdut Primăria, firmele lui preferate câștigă în continuare

Reabilitarea termică a blocurilor comuniste reprezintă o mană cerească și pentru firme abonate la bani publici, și pentru primarii care se laudă cu lucrările. În Sectorul 4, numai contractul pentru documentația care stă la baza lucrărilor a costat 47,6 milioane de lei (aproape 11 milioane de euro) pentru peste o sută de blocuri. 

Oficial, vraful de hârtii se numește “docu-mentație tehnico-economică pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din sector”. Banii pentru aceste studii vor ajunge în conturile unei firme controversate în spatele căreia se află Claudia Liliana Croitoru. Aceasta a fost directoare adjunctă a Agenției Naționale pentru Locuințe și șefă de proiect la CNADNR, dar și condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru falsificarea de documente în scopul obținerii de fonduri europene.

Licitație începută de Piedone, finalizată de Băluță

În aprilie 2015, Primăria Sector 4 a anunțat că organizează o licitație publică pentru realizarea documentației tehnico-economice pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din sector. Valoarea estimată a contractului a fost calculată la aproximativ 53 de milioane lei. Pe atunci, în fruntea primăriei se afla edilul Cristian Piedone Popescu, care și-a dat demisia în noiembrie 2015, în urma incendiului de la Clubul “Colectiv”.Funcția de primar interimar a fost preluată de viceprimarul Daniel Băluță, care avea să câștige fotoliul de edil în vara anului trecut.

Pe 28 octombrie 2016, pri-măria condusă de edilul Daniel Băluță anunța public că în data 14 octombrie s-a semnat un contract-cadru cu firma Euro Buil-ding Ideea SRL pentru rea-lizarea documentației. De fapt, contractul a fost câștigat de asocierea dintre firmele Totalaig Enviro Serv și Euro Building Ideea. Nu întâmplător, însă, Primăria a reținut doar numele firmei Euro Building Ideea, aceasta era o cunoștință mai veche a primarului Piedone.

La „masa verde“

Biroul de Presă al Primăriei Sector 4 a transmis, la solicitarea „României libere“, un punct de vedere în legătură cu această licitație care nu a fost lipsită de controverse. În documentul trimis către redacţia noastră se precizează că, inițial, toate cele trei oferte depuse au fost respinse. Prin urmare, a fost anulată și procedura de atribuire a contractului, nemaifiind ofertanți în cursă. Asocierea dintre firmele Totalaig Enviro Serv și Euro Building Ideea a contestat decizia comisiei de licitație a Primăriei.

„Ca urmare a soluționării contestației, prin Decizia adoptată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care a admis criticile formulate de contestatoare, autoritatea contractantă a fost obligată să anuleze rezultatul procedurii. Totodată, CNSC a dispus reevaluarea ofertei Asocierii formată din S.C. Totalaig Enviro Serv S.R.L. - lider al asocierii și S.C. Euro Building Ideea S.R.L.”, se menționează în punctul de vedere al primăriei.

Cu alte cuvinte, CNSC a reintrodus în joc Euro Building Ideea, care fusese exclusă de subordonații primarului Băluță. 

Condamnare pentru fraudarea fondurilor UE

Firma Euro Building Ideea a fost înființată sub numele Euro Building Pucioasa sub patronajul Claudiei Liliana Croitoru, fost director adjunct al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) și fost șef de proiect la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. În anul 2008, procurorii DNA au trimis-o în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire și prezentare de documente false și inexacte, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Patru ani mai târziu, Claudia Croitoru a fost condamnată la o pedeapsă de trei ani cu suspendare. Între timp, aceasta a schimbat denumirea firmei iar părțile sociale le-a cesionat fiicei sale, Andra Sorina Croitoru (devenită, prin căsătorie, Niculae).

Cealaltă firmă, Totalaig Enviro Serv, este patronată de Elena Irina Moater și Lucian Mihai Moater. Conform ultimei declarații de avere, făcută publică în 2011, Elena Irina Moater era director de master la Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității Valahia, din Târgoviște.

RL a încercat în repetate rânduri să obțină puncte de vedere de la patronii celor două firme, însă fără succes.

Contracte cu statul de 12.000.000 de euro

Euro Building Ideea a obținut, din 2007 până în 2015, nu mai puțin de 52 de contracte de la instituții publice, în valoare de aproximativ 12 milioane euro. Patroana din umbră, Claudia Liliana Croitoru, a fost director adjunct la ANL în 2007. Pe atunci, la șefia instituției se afla Gheorghe Popescu, fost viceprimar al municipiului Piatra Neamț, considerat mâna dreaptă a lui Gheorghe Ștefan „Pinalti”.

Coincidență sau nu, firma Euro Buil-ding Ideea a început să primească contracte publice de la primăria condusă de Pinalti. De exemplu, în anul 2007 a primit șapte contracte, apoi a mai primit unul în 2008. Alte șapte contracte le-a primit în anul 2010. Însă unul dintre cele mai mari contracte le-a primit tot de la Primăria Sector 4, în mandatul de edil a lui Cristian Popescu Piedone. Pentru studii de fezabilitate și servicii de consultanță, Piedone a plătit din bani publici aproximativ 7,6 milioane euro.

Comentarii

 • alexandru ionescu

  19 iulie 2017 4:13

  reabilitarea termica este o smecherie menita sa aduca profit firmelor de casa ale primariilor si primarilor, doar asa se mai salveaza din criza golind buzunarele locatarilor creduli , sper ca DNA se verifice contractele masluite

  raspunde comentariului
 • traian

  15 ianuarie 2017 13:39

  Că anveloparea e o afacere NECINSTITĂ pt cei ce iau contractele e una. cALITATEA CATASTROFALĂ A LUCRĂRILOR O VOR PLĂTI ÎNZECIT NEFERICIȚII DE LOCATARI Dar, nefericiții de locatari nu știu că POISTIRENUL SE APRINDE F F REPEDE, ESTE COMPONENTUL PRINCIPAL LA BOMBELE CU NAPALM ptc NU POATE FI STINS NICI CU APĂ NICI CU ALTCEVA ȘI VOR ARDE CA ȘOBOLANII!!

  raspunde comentariului
 • Sanda S.

  13 ianuarie 2017 11:14

  Asemenea investigatii de detaliu merita facute si la sectorul 2, pentru ca si aici aceasta poveste se repeta de ani de zile, fostul primar Onrtanu are un demn urmas in mai noul primar Toader Toate firmele de constructii si reabilitare aparute peste noapte traiesc din acesti bani publici, dar de cele mai multe ori vai de calitatea lucrarilor efectuate.

  raspunde comentariului
 • L.Popescu

  11 ianuarie 2017 15:56

  Proprietarii blocurilor respective sunt efectiv santajati sa semneze. Nu am fost de acord, pentru ca alte blocuri au fost reabilitate in totalitate din fondurile primariei, pe cand acum trebuie sa platim si noi, proprietarii. In acest caz, as fi vrut sa avem un cuvant de spus in privinta firmei care va efectua lucrarile. Ei bine, suntem supusi la tot felul de presiuni sa semnam.Va rog sa investigati problema in continuare, tocmai presiunile la care suntem supusi ma determina sa fiu suspicioasa.

  raspunde comentariului
 • Gh.Stoian

  11 ianuarie 2017 13:29

  "Piedone 1" a fost "schimbat" cu "Piedone 2", dle Zoltan.Tot pontasovademagog ! La fel de "cinstit" ca si ceilalti 5 primaribomboana de pe tort, mahalagioaica firicel de trandafir ! Toti miros, dar nu a flori, ci a hotie si prostie !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design