1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1ICR promovează cărțile lui Adrian Năstase, condamnat pentru corupție

ICR promovează cărțile lui Adrian Năstase, condamnat pentru corupție

Fostul premier Adrian Năstase promovează în cadrul Institutului Cultural Român (ICR) o lucrare despre istoria Dunării. Fostul condamnat penal este editorul lucrării ‘’Descriptio Dunabii. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie’’, publicată împreună cu directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Adrian și Daniela Năstase figurează pe site-ul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi drept deținătorii unei hărți cu caracter general a cursului Dunării. ‘’Realizarea artistică a cartuşului este deosebită; Dunărea este personificată printr-un zeu al apelor, alegorie des folosită în cartografia secolelor XVII-lea şi XVIII-lea’’, se arată în prezentarea documentului.

Muzeul a realizat un album bilingv despre istoria fluviului, iar editorul lucrării este Adrian Năstase.

Lansarea acestuia a avut loc azi, la ICR, şi la eveniment au participat președintele instituţiei, Radu Boroianu, acad. Răzvan Theodorescu, Silvia Davidoiu, director general al Biroului Strategia UE pentru regiunea Dunării din cadrul MAE și editorii lucrării, prof. Adrian Năstase și Ovidiu Dumitru, directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

"Atlasul este un proiect politic, un proiect cultural și un proiect educațional. Cartea ca atare este un pretext pentru a călători în trecut dar și pentru a înțelege șansele pe care România le are în viitor. Atlasul este o lucrare politică prin faptul că ea încearcă să reprezinte o carte de vizită pentru ideea de a aduce în prim-planul preocupărilor europene Dunărea. (…) Cred că această lucrare poate să deschidă un front foarte larg de interes, de cercetare",  a declarat Adrian Năstase, potrivit comunicatului de presă al ICR.

Radu Boroianu, impresionat de eveniment

„Ne aflăm în fața unui eveniment editorial foarte important, cu o valoare excepțională pe mai multe planuri (…). România are o tradiție extraordinară în ceea ce privește Dunărea. (…) Institutul Cultural Român își propune să facă proiecte pentru redeșteptarea istoriei legate de cetățile dunărene de odinioară, și în acest context era nevoie să stârnim într-un fel opinia publică, cea intelectuală, prin această apariție", a declarat, în  deschiderea evenimentului, președintele ICR, Radu Boroianu, dezvăluind apoi că un viitor demers similar va viza hărțile Mării Negre, transmite Institutul Cultural Român.

Albumul valorifică într-o concepție vizuală de excepție piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee cu specific cartografic din Europa și din lume. Cele 86 de hărți ale Dunării europene prezentate în volum sunt creația marilor maeștri cartografi aparținînd diverselor epoci și școli, de la Münster, Vischer, Ortelius pînă la cartografi mai recenți, din seolele al XVIII-lea și al XIX-lea – Homann, Nicolas de Fer, Hasius, Wolf, Fesca ș.a. Hărțile și gravurile vechi, repere ale evoluției României și a celorlalte națiuni în context european, constituie un veritabil document istoric, geografic și cultural.

Adrian Năstase este singurul premier postdecembrist care a fost condamnat la închisoare cu executare. Năstase a executat efectiv 500 de zile de pedeapsă, respectiv 228 de zile din pedeapsa primită în dosarul "Zambaccian" şi 272 din condamnarea dispusă în "Trofeul calităţii". La acestea s-au adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice.

Universitatea Bucureşti i-a reziliat contractul de profesor, tocmai pentru că a fost condamnat definitiv pentru corupţie. "Conform legislaţiei muncii din România, contractul de muncă al unei persoane încetează atunci când aceasta este arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau când suferă o condamnare printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă”, a motivat hotărârea Universitatea Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă