4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPrima criză de imagine a ministrului Sănătăţii. Acuzaţii grave lansate de un...

Prima criză de imagine a ministrului Sănătăţii. Acuzaţii grave lansate de un sindicat

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, atrage atenţia asupra lipsei unor informaţii clare şi exacte privind numărul personalului medical existent la ora actuală în România, dar şi despre numărul de servicii de sănătate acordate pacienţilor. 

"În acest moment, din punct de vedere al centralizării informațiilor, nu există o statistică oficială unitară a numărului de medici care practică în România. La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umană din sistemul sanitar, iar rezultatele obținute au fost diferite. E vorba despre statisticile Ministerului, ale Colegiului Medicilor și ale Institutului Național de Statistică" – susţine Vlad Voiculescu.

El a mai spus că, în ceea ce privește costurile serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienți, în ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale. "Nu este niciun secret că decontările serviciilor din Fondul de Asigurări de Sănătate de multe ori nu acoperă costul real al serviciului respectiv. Așa se explică faptul că există momente de criză în care spitalele, de exemplu, rămân fără fonduri. Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategică absolut necesară care a fost amânată prea mult timp" – precizează ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu spune că acelaşi principiu este valabil şi pentru formularea unor politici de sănătate care, în actuala arhitectură a sistemului sanitar, nu sunt fundamentate pe dovezi clare care să justifice necesitatea și amploarea lor. Astfel, Ministerul Sănătății speră să primească sprijinul tuturor experților și instituțiilor competente pentru a construi  politici de sănătate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment.

"Este perfect adevărat că un sistem informatic poate fi interogat, iar acesta va furniza datele de care dispune. Problema acestor sisteme este însă calitatea datelor introduse, posibilitatea de monitorizare a lor în timp real și, cu precădere, analiza cu acuratețe a rezultatelor. Fără un punct de plecare corect, datele respective duc la rezultatele cunoscute. Ministerul Sănătății va acorda o atenție deosebită colectării datelor, creării unei strategii pentru forța de muncă din Sănătate și elaborării de politici bazate pe dovezi" – conchide Vlad Voiculescu.

Luarea de poziţie a ministrului Sănătăţii este taxată dur de Federația „Solidaritatea Sanitară”, care acuză "absența dorinței de dialog, dublată de încălcarea prevederilor legale în domeniu și de diferite parti–pris-uri sindicale sau ONG-iste dovedite de unii dintre consilierii dvs., au condus la o stare de izolare care generează necunoaștere". 

Federaţia afirmă într-un comunicat de presă că umărul de medici din sectorul public de sănătate poate fi calculat foarte simplu, utilizând bazele de date pe care le-am folosit noi, împreună cu Ministerul Muncii, pentru calculul corecțiilor salariale care au stat la baza elaborării OUG nr. 20/2016: "Dacă acest lucru nu poate fi făcut de consilierii domniei voastre atunci o facem noi, așa cum am făcut-o și pentru Ministerul Muncii, când am identificat principalele probleme ale sistemului sanitar și împreună am găsit câteva soluții pentru rezolvarea unora dintre probleme. Federația „Solidaritatea Sanitară”, prin Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, are experții necesari și capacitatea de a face astfel de calcule pentru a furniza informațiile necesare deciziilor administrative.

Din aceeași bază de date pot fi aflate și salariile medicilor, fiind posibile totodată analize comparative între diferite spitale. Suplimentar, informația privind numărul total de medici din România o puteți obține de la o instituție de drept public căreia Ministerul Sănătății i-a cedat din prerogativele sale: Colegiul Medicilor din România.

Faptul că nu cunoașteți numărul de gărzi ale medicilor nu poate fi în nici un caz o scuză, din moment ce aveți toate pârghiile administrative la îndemână! De la fiecare DSP puteți obține liniile de gardă aprobate pentru fiecare unitate sanitară din județ (informație care se găsește deja la Ministerul Sănătății) iar la nivel fiecărei unități sanitare publice, aflată fie în subordinea fie în coordonarea sau sub controlul Ministerului Sănătății, se află graficele lunare de gărzi, în baza căruia pot fi lesne calculate numărul de gărzi efectuate de fiecare medic.

Dvs. ați descoperit însă că aveți nevoie de aceste informații în urma unei probleme sesizate de noi în urmă cu mai mulți ani, la rezolvarea căreia lucrăm de ceva vreme: necesitatea modificării OMS nr. 870/2004 privitor la timpul de muncă și graficul de gărzi, un act normativ ce determină muncă forțată din partea medicilor (un exemplu adecvat de neo-feudalism)! Noi am documentat problema prin intermediul unor studii, începând cu anul 2013, pe care vi le indicăm în anexă și pe care vi le-am transmis deja! În ele puteți descoperi și estimări făcute pe baza științifice ale problemelor legate de gărzile medicilor!" – se mai arată în comunicatul Federaţiei  „Solidaritatea Sanitară”.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Incendiu Craiova. Un service auto a luat foc – VIDEO

Incendiu Craiova. Un service auto din Craiova, de pe strada Popoveni nr. 3, a fost cuprins de flăcări. Incendiu Craiova. Un service a luat foc Potrivit...

Informație neașteptată din Italia! Ion Țiriac și Dan Șucu, aproape de preluarea clubului de fotbal Genoa pentru o sumă impresionantă!

Italienii confirmă negocierile avansate dintre miliardarii români și actualii proprietari, 777 Partners, pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni. O știre neașteptată a atras atenția lumii...

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...
Ultima oră
Pe aceeași temă