0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialTurism medical. Peste 250.000 de străini au apelat la serviciile medicale românești...

Turism medical. Peste 250.000 de străini au apelat la serviciile medicale românești în 2013

Peste 250.000 de pacienți străini au căutat serviciile medicale românești în 2013, iar specialiștii susțin că în 2014 numărul lor s-ar putea dubla dacă va exista o promovare eficientă.

Străinii care vin în România pentru a beneficia de servicii medicale doresc, în proporție covârșitoare, intervenții în domeniul chirurgiei estetice și în cel al medicine dentare (42% chirurgie estetică, 32% medicină dentară).

România a devenit una dintre cele mai reprezentative destinații în turismul dentar datorită preţurilor care sunt cu până la 70% mai mici. Astfel, 25% din pacienţii unui cabinet  stomatologic din România sunt români plecaţi în străinătate, 15% sunt cetăţeni străini și 60%, pacienţi români. Cele mai cerute intervenții: implantul dentar, coroanele ceramice pe suport de zirconiu, albirea dentară, obturaţiile de canal.

Specialiștii anticipează o creștere constantă a turismului medical în condițiile în care începând cu 25 octombrie 2013, orice stat membru UE în care pacientul este asigurat este obligat să ramburseze o parte din costurile de tratament, cu condiţia ca acesta să fie prevăzut printre serviciile de sănătate rambursabile în legislaţia naţională – cetăţenii străini îşi pot deconta până la 60% din costul lucrărilor, atunci când revin în ţara de provenienţă; situaţie valabilă şi pentru cetăţenii români care optează pentru tratamente medicale în străinătate.

Asia, lider mondial în turismul medical

La nivel mondial, în acest moment peste 7.000.000 de persoane fac turism în scopuri medicale iar piața de turism medical are o valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Cele mai căutate intervenții medicale sunt în domeniile: chirurgie estetică, stomatologie, chirurgia obezității, fertilizare in vitro. O creștere semnificativă în căutări au înregistrat și domeniul balneofizioterapiei și cel al îngrijirii persoanelor vârstnice. 

Alte tipuri de proceduri căutate și care ar putea să nu existe sau să fie ilegale în țările de origine ale pacienţilor: tratamente cu celule stem, transplant, reproducere/fertilizare in vitro, mame surogat, avort, schimbare de sex.

În prezent, liderul mondial în turismului medical este Asia (Insulele Filipine, India, Tailanda, Malaezia, Singapore), cu o expansiune de 26%. 

Congres al specialiștilor la București

Sute de specialiști din domeniul medical din întreaga lume se vor afla săptămâna aceasta la București, cu ocazia primului Congres Internațional “Medicina fără frontiere: Turismul medical și medico-dentar”, organizat de Societatea Română de Reabilitare Generală şi Orală.

 “Principalul scop al acestui eveniment este crearea unor parteneriate puternice între furnizorii de servicii medicale și firmele de turism interesate de promovarea serviciilor românești, respectiv a serviciilor medicale. Un alt scop este să devenim o sursă de informații pentru pacienți, companii de asigurări cu privire la spitalele/clinicile din România și calitatea serviciilor oferite”, a spus prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, președintele Societății Române de Reabilitare Generală şi Orală. 

În cadrul primei ediții vor fi prezenţi reprezentanţi ai Federației Patronatelor din Turism din România, Ministerului Tineretului și Sportului, Societății Internaționale de Reabilitare Generală și Oro-Maxilo-Facială Forum Odontologicum, Lausanne, Elveția, reprezentanți ai Asociației Române de Turism Medical și Medical Dentar, ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Asociației pentru Promovarea, Dezvoltarea și Marketingul Turismului de Sănătate, asociații profesionale din România, Grecia, Macedonia și Tunisia și reprezentanți ai ambasadelor țărilor francofone și arabe.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă