Copiii ai căror mame au folosit frecvent telefoanele mobile în timpul sarcinii au un risc mai mare de a deveni hiperactivi, potrivit unui studiu recent, citat de Reuters, informează Agerpres.
Cu toate acestea, cercetătorii nu recomandă femeilor să își închidă telefoanele mobile, ci să ia în calcul și stilul de creștere a copiilor ca potențial factor declanșator.
Conducătoarea studiului, Laura Birks, și colegii ei au analizat date de la peste 80.000 de perechi mamă – copil din Danemarca, Spania, Norvegia, Olanda și Coreea. Cercetătorii au descoperit informații ample care dovedesc o creștere a riscului de declanșare a problemelor comportamentale — în special hiperactivitatea — la copiii cu vârste între 5 și 7 ani, impactul fiind proporțional cu durata de utilizare a telefonului mobil în timpul sarcinii.
Ținând cont că nu există niciun mecanism biologic cunoscut care face ca radiațiile emise de telefon în timpul perioadei prenatale să determine hiperactivitatea la copiii mici, rezultatele au fost surprinzătoare, a susținut Laura Birks, doctorandă în biomedicină în cadrul Barcelona Institute for Global Health din Spania.
Copiii ai căror mame au declarat că au purtat cel puțin patru convorbiri la telefonul mobil pe zi — sau care au vorbit la aceste dispozitive peste o oră pe zi — manifestau un risc cu 28% mai mare de fi hiperactivi prin comparație cu cei ai căror mame au raportat că au fost angajate, în medie, în unul sau mai puține apeluri pe zi.