Spitalul de Arși trimite, marți, Direcției de Sănătate Publică probele prelevate de pe corpurile unde s-au folosit produsele Hexi Pharma, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalul de Arşi, medicul Adrian Stănculea, pentru Mediafax.
Potrivit reprezentantului unității medicale, rezultatele analizelor realizate în spital sunt negative.
Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică a cerut Spitalului de Arşi din Capitală să comunice ce tip de produse Hexi Pharma se folosesc în unitatea medicală. Totodată, a cerut prelevarea de probe de pe corpuri unde s-au folosit produsele dezinfectante.
„Marţi vom trimite documentele şi probele prelevate de noi. Am testat spray-ul Hexi Pharma pe care noi îl folosim, pe un cablu de monitorizare a pacientului, rezultatele fiind negative. Testul făcut de noi a ieşit bine”, a spus Adrian Stănculea.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi susţine că la unitatea spitalicească se folosesc cinci produse Hexi Pharma, niciunul vizat până acum de ancheta făcută de jurnaliştii de la Gazeta Spoturilor.
„Cele două produse studiate nu le avem, nu le-am avut niciodată. Avem alte cinci produse Hexi Pharma, nu dintre cele vizate de anchetă. Probele luate de noi la testele de autocontrol, pe care le facem periodic, în 95% dintre cazuri au ieşit negative. A fost un procent cu 5 % situaţii când au fost identificate nereguli, dar trebuie să ţinem cont că sunt mai multe elemente la mijloc”, a mai susţinut Adrian Stănculea.
Medicul susţine că la nivelul spitalului se aşteaptă „cu interes rezultatele anchetei de la parchet”. Acesta precizează că până ce o intituţie abilitată a statului nu trage primele concluzii în această situaie, la nivel de spital, nu se poate poate renunţa, pe cale legală, la contractul cu Hexi Pharma.
Firma Hexi Pharma a livrat produse pentru Spitalul de Arşi din Bucureşti, în anul 2015, în valoare de peste 26.000 de euro, prin achiziţii directe, arată calculele realizate de mişcarea civică Iniţiativa România, bazate pe date publice. În perioada 2012-2015, Hexi Pharma a avut doar cu spitalele din Bucureşti contracte de aproape şase milioane de euro, mai scriu cei de la Iniţiativa România.
Citește și: Scandalul dezinfectanților: Direcțiile de Sănătate Publică au recoltat probe din 208 spitale
Săptămâna trecută, Corpul de control al Ministerului Sănătății a decis să înceapă controale privind eficiența substanțelor dezinfectante de la compania Hexi Pharma, folosite în spitalele din România, informează News.ro. Vineri, reprezentanții MS au precizat că au fost recoltate 2.633 de probe de substanțe dezinfectante folosite în 208 spitale publice și private care au contract cu compania Hexi Pharma.
Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, săptămâna trecută, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor, Inspecţia Sanitară de Stat spune că legea nu o obligă să facă verificări, iar dacă totuşi apar probleme, acestea se fac la un laborator al cărui administrator are legături cu acţionarul principal al firmei producătoare
Gazeta Sporturilor a anunţat, joi, că a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept – biocid folosit de firma Hexi Pharma, care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale – sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30%.
În urma anchetei GSP, Parchetul instanţei supreme s-a autosesizat şi face cercetări.