12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia, record negativ în UE: cei mai mulți bolnavi de TBC

România, record negativ în UE: cei mai mulți bolnavi de TBC

Cel mai recent studiu arată că aproape 13.000 dintr-un total de 65.000 de cazuri noi raportate în comunitatea europeană au fost diagnosticate în ţara noastră. Deşi în ultimii trei ani, situaţia s-a îmbunătăţit datorită unui program naţional, unul din cinci europeni diagnosticaţi cu TBC este român.

În fiecare oră, doi români sunt diagnosticaţi cu tuberculoză, din care unul în stare gravă. Bolnavii provin din medii sărace şi ajung la doctor de cele mai multe ori când boala este destul de avansată, arată Digi 24.

Lipsa banilor îi împiedică pe bolnavi și să-şi ducă tratamentul până la capăt.

„Degeaba i se asigură un tratament dacă el nu are ce mânca, locuieşte în condiţii de proastă calitate şi în general un trai pauper. În general, această boală necesită atât tratament medicamentos susţinut, cât şi condiţii de viaţă decente”, explică Bogdan Moldoveanu, medic primar pneumologie.

În 2013, în România au fost raportate 16.711 cazuri, cu 8% mai puţine decât în anul precedent, dar chiar şi aşa statisticile rămân îngrijorătoare deoarece ţara noastră nu pierde locul fruntaş în acest clasament nedorit. 

Topul european este completat de Marea Britanie şi Polonia, iar Islanda şi Luxemburg au cele mai puţine cazuri.

În luna februarie a acestui an, Guvernul României a semnat Strategia Naţională de Control al Tuberculozei. Aceasta prevede ca în următorii 5 ani România să reuşească să diagnosticheze 85% dintre cazuri, în condiţiile în care acum mai bine de jumătate dintre bolnavi află că au tuberculoză în stadii avansate. 

Bugetul alocat acestei strategii este de un miliard si jumătate de lei. Banii provin din fonduri europene nerambursabile, de la guvernul norvegian şi din bugetul de stat.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă