2.6 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătății lansează o campanie națională după 10 luni de la izbucnirea...

Ministerul Sănătății lansează o campanie națională după 10 luni de la izbucnirea epidemiei de rujeolă. EXCLUSIV RL: Recomandările OMS pentru România

Deşi Ministerul Sănătăţii lansează abia acum o campanie naţională pentru promovarea vaccinării şi asigură cu întârziere stocurile de vaccinuri, la aproape de 10 luni de la izbucnirea epidemiei de  rujeolă, încă o persoană şi-a pierdut viaţa din cauza acestei boli.  Între timp, oficialii Biroului regional al OMS pentru Europa de la Copenhaga au declarat în exclusivitate pentru România Liberă că sunt îngrijoraţi de epidemia de rujeolă din România şi din Italia şi colaborează în mod constant cu autorităţile medicale de la Bucureşti pentru oprirea răspândirii bolii. 

În acest context, ei recomandă eforturi mai mari pentru controlul şi eliminarea focarelor de rujeolă şi a potenţialului de contagiune prin creşterea ratei de vaccinare a populaţiei la risc, până la o acoperire vaccinală de 95% în fiecare regiune a ţării. De asemenea,  reprezentanţii OMS atrag atenţia că managementul crizei epidemice implică o serie de măsuri rapide de raspuns prin identificarea populaţiei vulnerabile, suplimentarea activităţilor de imunizare prin asigurarea dozelor necesare de vaccin şi întărirea mijloacelor de supraveghere a cazurilor de îmbolnăvire, prin implicarea activă a autorităţilor medicale, a medicilor şi părinţilor copiilor nevaccinaţi, precum şi a societăţii civile.

Experţii organizaţiei au mai precizat pentru RL că la ultima întâlnire a Comisiei regionale de verificare pentru rujeolă şi rubeolă, desfăşurată luna trecută la Bucureşti, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din România au primit din partea OMS asistenţă tehnică de specialitate şi instrucţiuni clare privind acţiunile urgente pentru stoparea răspândirii epidemiei de rujeolă şi creşterea nivelului de imunizare a populaţiei.  

Un nou deces şi peste 8.000 de cazuri de îmbolnăvire

Autorităţile au anunţat vineri că un tânăr de 29 de ani din judeţul Dolj a murit la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, fiind cea de-a 32-a victimă a epidemiei de rujeolă. În prezent sunt confirmate oficial 8.246 de cazuri la nivel naţional.



Cea mai recentă victimă a epidemiei este un tânăr din Dolj care a făcut rujeolă în luna februarie şi a decedat în urma complicaţiilor pe 1 iulie. El a fost internat la spitalul Victor Babeş din Craiova pe 26 iunie din cauza unor tuburări neuro-psihice, care sugerau o encefalită. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Ştefan Popescu, a precizat că, ulterior acesta a fost transferat la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti din cauza agravării stării de sănătate, unde a decedat la începutul acestei luni. Analizele au confirmat că a fost vorba de o complicaţie tardivă a rujeolei, în lichidul cefalo-rahidian fiind găsit virusul de rujeolă.

De la debutul epidemiei, 32 de oameni, majoritatea copii, au murit din cauza bolii, în ultima săptămână fiind înregistrate la nivel naţional alte aproape 230 de noi cazuri de pojar. Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este 8.246, în 41 de judeţe. Numărul deceselor a ajung la 32: 8 în Timiș, 6 în Arad, 7 în Dolj, 3 în Caraș Severin, 1 în Bihor, 1 în Cluj, 1 în Călărași, 1 în Satu Mare, 1 în Vaslui, 1 în Galaţi, 1 în Mureş și 1 în București.

Avertisment al OMS

Orice deces sau dizabilitate cauzate de rujeolă – această boală care poate fi prevenită prin vaccinare – este o tragedie inacceptabilă – afirmă biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În Europa, epidemia de rujeolă continuă să facă victime: 35 de persoane au murit în ultimele 12 luni, din cauza acestei boli. Cea mai recentă victimă este un băiat de 6 ani din Italia, unde au fost înregistrate peste 3.500 de cazuri, inclusiv două decese, din iunie anul trecut. Alte ţări din Europa au semnalat epidemii, care au cauzat 32 de decese în România, unul în Germania şi unul în Portugalia.

Medicii atrag atenţia că rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care duce la complicaţii în cele mai multe cazuri, singura măsură de prevenţie eficientă fiind vaccinarea copiilor, însă în multe judeţe din România rata de vaccinare este sub pragul minim şi din cauza crizei vaccinurilor, dar şi a informaţiilor contradictorii în privinţa beneficiilor şi a riscurilor pentru copii. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare şi pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă