0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialSemnal de alarmă. Încă un român a murit din cauza rujeolei. Numărul...

Semnal de alarmă. Încă un român a murit din cauza rujeolei. Numărul deceselor ajunge la 32. Aproape 300 de cazuri noi, doar săptămâna aceasta. Explicația DSP Dolj

O persoana de 29 de ani, din județul Dolj, a murit din cauza rujeolei, numărul deceselor din cauza acestei boili ajungând la 32, de la debutul epidemiei, potrivit Mediafax

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până vineri, este de 8.246, cu 229 de cazuri mai multe faţă de săptămâna trecută.

De la debutul epidemiei, respectiv din toamna anului trecut, şi până acum, s-au înregistrat 32 de decese din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

Cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicaţie la distanţă a rujeolei şi s-a înregistrat la o persoană de 29 de ani din judeţul Dolj. Boala a fost confirmată în februarie 2017, iar în iunie au apărut primele simptome ale complicaţiei postrujeolice.

Decesul vine în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au demarat marţi o campanie pentru vaccinarea împotriva rujeolei.

Şapte persoane au murit din cauza rujeolei în judeţul Dolj de la debutul epidemiei până în prezent, şase dintre decese fiind înregistrate la copii. Autorităţile locale spun că cele mai multe focare de boală sunt înregistrate în comunităţile de romi, iar epidemia arată insuccesul sistemului social.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din judeţul Dolj, Ştefan Popescu, a declarat, vineri, că cele mai multe cazuri de rujeolă au apărut în comunităţile de romi, cu familii numeroase, fiind înregistrate focare în localităţi precum Craiova, Baileşti şi Filiaşi. Membrii comunităţii nu refuză vaccinarea, însă nu merg la medic pentru a fi imunizaţi.

“Epidemia aceasta nu arată insuccesul sistemului sanitar. Arată insuccesul sistemului social. Probleme sunt în comunităţile de romi. Ei nu se opun, vor să se vaccineze, dar nu vin la vaccinare. Trebuie să îi caute medicii şi de multe ori nu îi găsesc pentru că sunt plecaţi din ţară, ori la lucru”, a declarat dr. Ştefan Popescu.

Pentru a limita epidemia de rujeolă, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj a spus că în judeţ s-a format o echipă de coordonare, din care fac parte şi asistenţii sociali din fiecare primărie din judeţ.

“Se vor identifica toate comunităţile din localităţile unde există copii nevaccinaţi, în special cele din categoriile vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale, populaţie rromă, fără medic de familie, copii cu vârste între 9 -11 luni, respectiv 1-9 ani, eligibili la vaccinare, indiferent dacă sunt sau nu înscrişi la un medic de familie”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă