2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânia, codaşă la donarea de sânge. Pacienţii, constrânşi să vină cu donatori...

România, codaşă la donarea de sânge. Pacienţii, constrânşi să vină cu donatori pentru a fi operaţi

De multe ori, mai ales în urma unor accidente rutiere grave, răniţii au nevoie rapid de transfuzii de sânge, iar găsirea grupei compatibile poate fi o luptă contratimp, în special în unităţile sanitare care nu deţin stocuri suficiente de sânge. Ce se întâmplă, însă, dacă pacientului îi este refuzat dreptul la viaţă, din cauză că în spital în care este internat nu există suficient sânge, iar el nu are rude şi prieteni care să doneze rapid pentru el? Este o situaţie, din păcate, des întâlnită în România, unde specialiştii atrag atenţia că există un deficit major de sânge, ţara noastră fiind în topul statelor europene cu una dintre cele mai scăzute rate ale donării. 

14 iunie este Ziua mondială a donatorului de sânge, un moment oportun pentru a ne aminti că acest gest simplu, lipsit de pericole, poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, mai ales în condiţiile în care românii s-au remarcat, în special în momente colective tragice, ca fiind un popor cu spirit civic. Ne amintim de cozile la centrele de donare, după tragedia de la Colectiv, când oamenii au ieşit să dea sânge răniţilor. Însă, este nevoie de mai mult, a declarat, pentru România Liberă, dr Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti: "În ultimul timp, tendinţa numărului donatorilor de sânge este în scădere la nivel naţional. Cel puţin în Bucureşti, avem acum în jur de 200-250 de donatori/zi. Mai adunăm cu greutate de la centrele din jur cam 100-150 de unităţi. Deci, practic, facem în medie 400 de unităţi, iar cererea spitalelor este peste 1.000 de componente zilnic".

Dr Doina Goşa: nu mi se pare în regulă ca un bolnav din spital să fie constrâns să vină cu donatori

Medicul Doina Goşa ne-a precizat că, în aceste condiţii, sunt asigurate urgenţele medicale, însă pacienţii care sunt programaţi pentru operaţii suferă cel mai mult şi sunt nevoiţi să aducă donatori: "Din punctul meu de vedere, nu mi se pare în regulă ca un bolnav din spital să fie constrâns, în momentul în care el ajunge pe patul spitalului, să i se impună să vină cu donatori, că în caz contrar, nu va fi operat. Aceasta nu este o procedură normală. Doctorii recomandă tuturor pacienţilor şi aparţinătorilor să transmită semnalul că este nevoie de sânge, dar nu să constrângă o persoană atunci când este bolnavă. Sângele trebuie să fie disponibil şi folosit de toţi pacienţii, indiferent dacă au sau nu donatori. Iar asta înseamnă că populaţia trebuie să înţeleagă că acest sânge trebuie donat, este un ţesut viu care, deocamdată, nu a putut fi reconstituit de nimeni din lume".  

Cine poate dona sânge

Orice cetăţean român cu domiciliul în România şi orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România are dreptul de a deveni donator de sânge. Donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerată şi constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8 — 10 minute.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 — 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 — 100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.

De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii, cancer nu poate dona. Cei care donează trebuie să fie odihniți și bine hidratați, să nu fumeze o oră și să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu fi luat medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc), să aibă o stare bună de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare și să prezinte un act de identitate în original.

Procentele de donatori voluntari în ţările europene

  • Danemarca – 10%,
  • Anglia – 9%,
  • Olanda – 8 %,
  • Germania, Franta – 6%,
  • Italia, Ungaria – 4%,
  • Romania – 1%.
Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă